Fietsen naar het werk maakt je fitter, is duurzaam én voordeliger

Het fietsgebruik van zijn medewerkers aanmoedigen, dat wou Van Marcke bereiken met de uitwerking van een fietsleaseplan. Met succes; de sanitair- en verwarmingsspecialist sloot op een paar maanden tijd al meer dan 100 bedrijfsfietscontracten af voor zijn werknemers via Lease a Bike. Het potentieel is groot, want op termijn kan Van Marcke meer dan 600 werknemers aan een leasefiets helpen.

“Je wordt er fit van, het is duurzaam én voordelig want je hebt er geen brandstof voor nodig. Aan redenen om naar het werk te fietsen is er geen gebrek. Ruim de helft van onze 1.300 Belgische werknemers woont op minder dan vijftien kilometer van hun werk. We willen hen, maar ook wie verder woont, stimuleren om vaker de fiets te nemen voor hun woon-werkverkeer,” aldus Yves Ampe, Reward & Payroll manager van Van Marcke.

Bedrijven zetten steeds vaker in op fietsleasing en zo ook op het welzijn van hun werknemers. Één van de mooiste recente voorbeelden hiervan is Van Marcke. De sanitair- en verwarmingsspecialist sloot de afgelopen twee maanden alleen al ruim 100 contracten af voor bedrijfsfietsen via Lease a Bike. Het ging zowel om e-bikes, bakfietsen als om koersfietsen. Deze kunnen zowel voor het woon-werkverkeer als privé gebruikt worden.

“We willen onze werknemers motiveren om hun woon-werkverkeer zo duurzaam mogelijk te maken. Dit doen we onder meer door in te zetten op hybride en volledig elektrische bedrijfswagens. Een fietsleaseplan voor onze werknemers mocht niet ontbreken binnen ons duurzaam mobiliteitsproject. Maar fietsen naar het werk is niet alleen duurzaam, het is ook goed voor onze fysieke én mentale gezondheid en kadert zo perfect binnen de ‘We care for quality of life’-missie van ons bedrijf,” zegt Yves Ampe, Reward & Payroll manager van Van Marcke.

Ook dure brandstofprijzen duwen werknemers op de fiets

Nog een reden waarom we vaker met de fiets naar het werk zullen gaan; we voelen het meer dan ooit in onze portemonnee wanneer we gaan tanken.

“Uit recent onderzoek blijkt dat zo’n 1 op de 5 Vlamingen nu al vaker naar het werk fietst omwille van de hoge brandstofprijzen, terwijl 19% het voornemen heeft om dit vaker te doen. Door hun werknemers een leasefiets aan te bieden, kunnen bedrijven hen helpen om vaker de auto te laten staan.

Bovendien kunnen werknemers zo ook over een duurdere fiets beschikken. De meeste werknemers kiezen voor een elektrische fiets of een speedpedelec, die gemiddeld zo’n 3.600 euro kost, maar waarvan de kostprijs kan oplopen tot 15.000 euro,” zegt Jaouad Auragh, General Manager van Lease a Bike.

Reden te meer voor Van Marcke om in te zetten op fietsleasing. “Ons bedrijf telt zo’n 1.300 werknemers in ons land die werken op ons hoofdkantoor in Aalbeke (Kortrijk) en in onze 92 winkels. Ruim de helft van hen woont op minder dan 15 km van het werk. Zij zouden in principe met de fiets naar het werk kunnen gaan. Via ons fietsleaseplan willen we hen dan ook helpen om hun woon-werkverkeer betaalbaar te houden,” zegt Yves Ampe.

Van Marcke Lease a Bike Fabienne Cloet 1 min

Sinds een maand gaat Fabienne Cloet (48), ICT-helpdeskmedewerkster bij Van Marcke, elke dag met haar leasefiets naar het werk. “Ik doe er zo’n 42 kilometer over van mijn woonplaats in Beveren-Leie tot aan mijn werk in Aalbeke (Kortrijk), en terug.

Dagelijks zit ik zo zo’n twee uur op mijn elektrische fiets, maar dat vind ik geen probleem. Ik ben nogal sportief ingesteld en door het mooie traject via het centrum van Lauwe en dan via het jaagpad langs het kanaal van Wevelgem aan tot Beveren-Leie, kom ik elke dag ontspannen thuis. En – even belangrijk – ik werk tegelijk aan mijn conditie!

Maar – in deze dure brandstoftijden – ook belangrijk; met haar leasefiets spaart Fabienne heel wat kosten uit. “Voor ik mijn fiets had, ging ik met de wagen naar het werk. Minstens twee keer per maand moest ik gaan tanken en daar was ik al snel zo’n 75 euro per tankbeurt aan kwijt. Op jaarbasis spaar ik op die manier met mijn tweewieler al snel 1.800 euro uit aan de pomp! En bovendien krijg ik nu een fietsvergoeding.”

Ook Fabienne’s kinderen zijn blij met haar leasefiets. “Er is nu geen discussie meer met mijn zoon over wie de auto mag gebruiken. Eigenlijk sparen we er zo een extra auto mee uit. Op mijn thuiswerkdag kan mijn dochter dan weer mijn elektrische fiets gebruiken om naar school te rijden. Ze vindt dat tochtje véél leuker dan met haar gewone fiets!”

Geert Verspeel heeft al meer dan 1.000 fietskilometers in de benen

Eén van de eerste werknemers die intekende op het fietsleaseplan van Van Marcke, was energieadviseur Geert Verspeel (56). Sinds begin augustus heeft hij zijn elektrische fiets en ondertussen legde hij er al ruim 1.000 kilometer mee af.

“Wanneer ik niet op verplaatsing moet bij klanten, fiets ik naar het werk. 60 kilometer, van Eeklo naar Brugge en terug. Hiervan is 56 kilometer op autoloze wegen, vooral langs het jaagpad aan de Damse vaart. Ik geniet er enorm van. Nu kom ik ’s avonds thuis met een fris hoofd en ik voel me ook fysiek beter. Ook privé stap ik nu vaker op de fiets. Terwijl ik vroeger nog mijn auto nam voor korte verplaatsingen, haal ik er nu mijn fiets voor boven.”

Het fietsleaseplan dat Van Marcke uitwerkte voor zijn werknemers, trok Geert over de streep om voortaan vooral met de fiets naar het werk te gaan. “Door een maandelijkse bijdrage te betalen via een klein deel van mijn brutoloon, beschik ik nu al over mijn elektrische fiets inclusief pechverhelping, verzekering…. Op die manier heb ik hem zo’n 40% goedkoper dan dat ik hem zelf zou moeten kopen. Na de leasingperiode kan ik er bovendien voor kiezen om mijn fiets over te nemen aan 15% van de originele prijs. Een win-win dus!,” besluit Geert Verspeel.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER