Een zomer vol boeken – 10 boekentips voor HR professionals (deel 1)

Niets zo heerlijk als op het strand – of op je ligzetel naast het zwembad met een flink glas rosé – even helemaal weg te dromen bij een steengoed boek. En voor wie deze zomer graag ook wat vakliteratuur doorneemt, heeft Luc De Decker 44 boekentips verzameld. Hier zijn alvast 10 boeken die wij in onze koffer steken. Veel leesplezier!

HR BOEKENTIP 1: Ruis – Daniel Kahneman, Olivier Sibony & Cass Sunstein

Op basis van de nieuwste bevindingen in de psychologie en gedragseconomie bespreken Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman en twee collega’s hoe en waarom wij zo vatbaar zijn voor ruis bij het nemen van beslissingen, en wat we eraan kunnen doen. Een nieuwe mijlpaal na Ons feilbare denken en Nudge.
Meer info over het boek

Waarom we zo vaak verkeerde beslissingen nemen, en hoe we dat kunnen voorkomen

COVER Lisbeth Ruis Daniel Kahneman

Getipt door Lisbeth Claus, co-auteur #ZigZagHR, waarom de beste HR geen HR meer is…

+++

HR BOEKENTIP 2: Upstream – Dan Heath

Een reiswebsite voorkwam 20 miljoen telefoontjes naar de klantenservice dankzij eenvoudige aanpassingen aan het boekingssysteem, een schooldistrict halveerde de uitval door te voorspellen welke leerlingen zouden afhaken,… Dan Heath (Duke University) toont aan hoe we problemen kunnen voorkomen vooraleer ze zich voordoen.

Waarom blijven we zo vaak stroomafwaarts en komen we niet stroomopwaarts waar de problemen ontstaan

Meer info over het boek

COVER ZZ Upstream Dan Heath

Getipt door Luc De Decker, hoofdredacteur #ZigZagHR

+++

HR BOEKENTIP 3: Waarom nieuwe leiders geen baas spelen – Luc Ardies

Dit zakboekje beschrijft vijf eigenschappen van nieuwe leiders, die leren loslaten om de belangrijkste zaken steviger vast te pakken

Leiderschap wordt steeds meer gedeeld en de beslissingsmacht wordt naar de frontlinie van de organisatie gekanteld. Zijn leidinggevenden daarmee overbodig geworden? Allesbehalve …

Meer info over het boek

COVER LannooCampus Waarom nieuwe leiders geen baas spelen 1

Getipt door Lannoo Campus

+++

HR BOEKENTIP 4: Ik dacht dat ik wist wat burn-out was, tot ik er een kreeg – Marijn Sillis

Een verbluffend geslaagde poging tot een even pijnlijke als verhelderende schets van het veelkoppige monster dat burn-out is. Het boek blijft ver weg van overbodig advies en de lege lijstjes met tips en tricks. Krijg echt inzicht…

In dit boek trekt journalist Marijn Sillis ten strijde tegen de overload aan hippe burn-outonzin en fileert hij de clichés.

Meer info over het boek

COVER Pelckmans Ik dacht dat ik wist wat een burn out was

Getipt door Pelckmans

+++

HR BOEKENTIP 5: Koers naar talent in overvloed – Inclusief HRM als kompas – Bart Moens, Pascal Roskam & Veerle Van den Bosch

Een tekort aan talent én dat terwijl honderdduizenden mensen werkloos aan de kant staan? Kortgeschoolden, 55-plussers, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een beperking, langdurig arbeidsongeschikten,… Steeds meer werkgevers willen dat onbenut talent benutten. Inclusief werkgeven dus.

In dit boek geven de auteurs een antwoord op vragen als: wat is inclusief werkgeven? En hoe pak je dat concreet aan?

(De auteursopbrengsten van dit boek gaan naar de Koning Boudewijnstichting en zullen worden aangewend voor projecten die werken aan inclusie op de reguliere arbeidsmarkt.)

Meer info over het boek

COVER Die Keure Koers naar talent in overvloed

Getipt door die Keure

+++

HR BOEKENTIP 6: De notenkraker – Anne Kloosterboer

In De notenkraker ontrafelt businesstransformatie-expert Anne Kloosterboer de 50 meest voorkomende noten om te kraken bij organisatieverandering. Leiding geven aan organisatieverandering is een belangrijke verantwoordelijkheid van iedere leider, waarbij haast dagelijks lastige dilemma’s gekraakt moeten worden. Daarbij gaat het om vraagstukken die spelen op individueel, team- en organisatieniveau, zoals kostenbesparingen, uitvoering van strategie en gedragsverandering. De notenkraker is zo opgezet, dat je binnen één minuut inzicht krijgt in de aard van jouw dilemma en doorverwezen wordt naar een oplossingsrichting op maat.

Dit is een boek om erbij te pakken zodra organisatieverandering start, vertraagt of vastloopt.

Meer info over het boek

COVER Business Contact De notenkraker

Getipt door uitgeverij Business Contact

+++

HR BOEKENTIP 7: Werkgeluk – Dajo De Prins

De meeste en beste uren van ons volwassen leven brengen we door op het werk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat maar liefst negen op de tien mensen zich niet betrokken voelen bij hun werk én dat veruit de meesten zich tijdens het werken niet goed voelen. Dat is slecht nieuws voor werknemers én werkgevers. Werkgeluk is immers niet alleen bepalend voor ons levensgeluk, het is onontbeerlijk voor bedrijven en overheden die goed willen presteren.

Werkgeluk is een oproep om na de coronacrisis niet terug te vallen in oude gewoontes, maar om geluk eindelijk de centrale plaats te geven die het verdient in werk.

Meer info over het boek

COVER Manteau Werkgeluk

Getipt door uitgeverij Manteau

+++

HR BOEKENTIP 8: How I built this – Guy Raz

Geweldige ideeën komen vaak voort uit een simpele vonk. Twee jonge ondernemers, die onhandige, te grote bagage beu zijn, besluiten een betere koffer te bouwen (Away). Een voormalige boeddhistische monnik besluit dat de beste manier om zijn lessen over mindfulness te verspreiden door een app is (Headspace). Een student aan een business school ontwerpt een website om online kleding op maat te kopen (Stitch Fix).

Bekroond journalist en radiopresentator Guy Raz heeft meer dan 200 succesvolle ondernemers geïnterviewd om verbazingwekkende waargebeurde verhalen als deze te ontdekken. Hij deelt tips voor de reis van iedere ondernemer: van het formuleren van je idee, het zoeken van investeerders en het werven van werknemers, tot de strijd met concurrenten en uiteindelijk jezelf een echt salaris betalen.

Meer info over dit boek

COVER Bruna How I built this

Getipt door uitgeverij Bruna

+++

HR BOEKENTIP 9: Mentale kracht – Erik Kaptein, Colinda van Dijk & Jochem Kamphuis

Een inspirerende ontdekkingstocht van een topscheidsrechter, loopbaancoach en managementadviseur op weg naar nog meer mentale kracht.

Of het nu op je werk, in je relatie, in de sport of op het gebied van je persoonlijke gezondheid is; je mentale kracht maakt het verschil.

Meer info over het boek

COVER Boom Mentale kracht

Getipt door Van Boom uitgevers

+++

HR BOEKENTIP 10: De verblinde samenleving – Marc Buelens

In plaats van de politieke besluitvorming te stroomlijnen, gezondheidscrisissen te managen of de immense uitdagingen inzake ongelijkheid, klimaat en milieu aan te pakken, blijven we in rondjes draaien. Wat kunnen we dan leren opdat het coronadebacle geen generale repetitie voor de klimaatcrisis wordt? Kunnen we onszelf uit het moeras trekken of blijven we blind voor onze catastrofale leerprocessen?

Hebben we echt een catastrofe nodig om vooruitgang te boeken?

Meer info over het boek

COVER XX De verblinde samenleving

Speciaal voor wie graag over het muurtje kijkt…

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER