Eén op de tien Belgische kmo’s (tot 250 werknemers) heeft al beslist om dit jaar de nieuwe coronapremie van maximum 500 euro te geven.
- Ongeveer vier op de tien kmo’s (43,4%) zullen dit niet toekennen, ofwel omdat er geen financiële ruimte is (22%), ofwel omdat ze al andere extra’s geven (21%).
- Een op drie kmo’s weet het nog niet;
- één op zeven (of 15%) wacht af wat de sector gaat doen.
- Toch is een derde van de Vlaamse kmo’s overtuigd dat dit redelijk tot (erg) veel bijdraagt tot het aantrekken en behoud van personeel.
Dit zijn recente inzichten uit de driemaandelijkse tewerkstellingsenquête in opdracht van HR-dienstenverlener SD Worx bij 615 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken met betrekking tot het derde kwartaal 2021. Met een betrouwbaarheidsniveau van 95% is de foutenmarge voor de totale populatie beperkt tot 3,9%.
Regionale verschillen
Heel grote verschillen tussen de drie regio’s zijn er niet, wat het aandeel betreft dat de beslissing al genomen heeft. Het is wel lager bij Brusselse kmo’s (8,3%) in vergelijking met de Waalse kmo’s ( 11%). Ook lijken Brusselse kmo’s meer af te wachten van wat de sector beslist en geven meer Waalse kmo’s aan dat de resultaten niet goed genoeg zijn. Bijna een kwart van de Vlaamse en Brusselse kmo’s geven aan al andere extra’s te geven. Dit is minder het geval in Wallonië.
Eén op drie Vlaamse kmo’s overtuigd van positief effect
Toch is een derde van de Vlaamse kmo’s overtuigd dat dit redelijk tot (erg) veel bijdraagt tot het aantrekken en behoud van personeel: volgens 21,6% draagt dit redelijk bij; voor 10,9% draagt het (heel erg) veel bij. De Waalse kmo’s lijken het minst overtuigd met een meerderheid van 54,2% die stelt dat dit niks bijdraagt. Al zijn ook daar de meningen verdeeld met 28,2% Waalse kmo’s die aangeven dat dit redelijk tot (erg) veel bijdraagt tot personeelsbehoud. Brusselse kmo’s zijn het minst enthousiast met 21,5% kmo’s die aangeven dat dit redelijk tot (erg) veel bijdraagt tot personeelsbehoud.
Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx duidt de plannen: “Vanaf 1 augustus is het mogelijk maximaal €500 netto toe te kennen als een coronapremie, of het is te zeggen in de vorm van consumptiecheques en dit tot eind december. De coronapremie lijkt alvast een goede oplossing voor minstens één op tien kmo’s om hun medewerkers extra te belonen. Het zijn vooral kmo’s in de dienstensector die dit al beslist hebben; in de industrie en bouw wacht men nog af. Maar ongeveer de helft weet het eigenlijk nog niet. Een deel (15%) wacht af omdat ze de sector gaan volgen.” De specialist vervolgt: “Dit is logisch: de toekenning gebeurt in principe via een collectieve arbeidsovereenkomst, ofwel in de sector of het bedrijf afgesloten, of minstens via een individuele schriftelijke overeenkomst. Dus een bedrijf kan in principe nu al de beslissing nemen om op ondernemingsniveau deze coronapremie toe te kennen. Maar de sectoren zijn nu ook aan zet om zich hier op sectorniveau over te buigen tijdens de sectorale onderhandelingen. We raden dus aan om te wachten met de toekenning op bedrijfsvlak want de sectorale onderhandelingen zijn nog niet begonnen. In september weten we hopelijk meer. Een derde van de Vlaamse kmo’s lijkt overtuigd dat deze maatregel redelijk tot veel bijdraagt tot het aantrekken en behoud van personeel.”