Een Don Quichot-carrière

“Is je loopbaan tot dusver verlopen zoals je verwacht had? We hebben al duizenden antwoorden verzameld en we hebben nog nooit iemand gehad die zei dat zijn loopbaan exact zo verlopen is als hij dacht bij de start”, constateert professor Jos Akkermans (dé connaisseur van career shocks). Voeg daar het coverinterview met professor Ans De Vos (dé loopbaanexpert) en de scherpzinnige inzichten van professor Lisbeth Claus (dé internationale HR autoriteit) aan toe en deze thema-editie over de (nieuwe) loopbaan kan moeilijk nog sterker onderstut worden.

Met al die onderzoeksbevindingen duiken we de vaak sprankelende, maar misschien even vaak sappelende of zelfs spaaklopende praktijk in. We worden getuige van de onvoorspelbare, soms grillige en zigzaggende, maar daarom nog niet onverklaarbare arena van de loopbanen. Wie heeft ze echt in de hand, die loopbaan? Van wie mag/kan hij/zij hulp verwachten? En wat als iemand vindt dat de aangeprezen flexibele carrière niet aan zich besteed is? Wat is er mis met een voorzichtige klim op de ladder bij eenzelfde werkgever? Dat oude concept hoeft toch niet weggegoten te worden met het nieuwerwetse badwater?

Of roept het label loopbaan vooral een connotatie op met ploeteren? Denk maar aan de veruit succesrijkste auteur van de jongste decennia, J.K. Rowling, wiens eerste Harry Potter-boek door twaalf uitgevers geweigerd werd. Al loopt het niet altijd af als een sprookje. De bio van Vincent van Gogh zet meteen alles in perspectief. Verkijk je vooral niet op het begin van een carrière, want dan word je compleet uit het lood geslagen door de West-Vlaamse bakkersleerling Frank Lateur, die zich ontpopte tot de schrijver Stijn Streuvels. Zo kan je ongetwijfeld duizend-en-één (haarspeld)bochtrijke trajecten de revue laten passeren.

Of we ook een bescheiden conclusie kunnen trekken uit al die studies, tips en (levens)lessen?

Stippel vooral je eigen weg uit én laat je daarbij helpen. Een coach kan soms letterlijk goud waard zijn. Spreek je netwerk aan. Wat je ook doet (ook een – tijdelijk – gebrek aan ambitie is niet verboden), zorg wel dat je bewust kiest.

Al pleit dat de werkgever of HR niet vrij. Zij kunnen mensen echt wel aanspreken op hun kennen en kunnen. En hen vooral doen inzien dat vastroesten geen optie is.

Anders word je eerder vroeg dan laat een hopeloze Don Quichot. Die ging met middeleeuwse wapens de eigentijdse maatschappij te lijf. In het beroep van dolend ridder zat in zijn tijd al geen toekomst meer, zo hebben we geleerd van Don Quichot-specialist Marijke Arijs (haar boek In een dorpje van La Mancha is in vele opzichten een aanrader).

Conclusie? Ga nooit het gevecht aan met windmolens en zelfs dat is absoluut geen absolute loopbaanwijsheid…

Luc De Decker
Hoofdredacteur #ZigZagHR

portret van Luc De Decker
20210917 – portret van Luc De Decker, hoofdredacteur van #ZigZagHR

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER