Dure nieuwkomer leidt tot interne wrevel op de werkvloer

In heel wat sectoren heerst er nog steeds een tekort aan talent. Werkgevers moeten daarom vaak diep in de buidel tasten om nieuw personeel te overtuigen om voor hen te kiezen. Het gevolg is dat nieuwe medewerkers bijna evenveel verdienen als huidige werknemers die vaak meer ervaring hebben in de functie. “Wanneer je nieuwe collega met x aantal jaren minder werkervaring al meteen evenveel verdient als jou, zorgt dat dus voor heel wat gefronste wenkbrauwen op de werkvloer”, waarschuwt Özlem Simsek, managing director bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters.

Oorzaken

Bedrijven denken dat hun medewerkers niet over hun salaris praten, maar dat doen ze wel. Werknemers die soms al jaren in dienst zijn, ontdekken op die manier dat nieuwe collega’s – door de krappe arbeidsmarkt – soms evenveel verdienen als hen. Özlem: “Dat veroorzaakt spanningen onder werknemers. Zodra meer senior professionals hierachter komen, voelen ze zich al snel ondergewaardeerd, of vinden ze dat de werkgever hun vertrouwen heeft geschaad. En die onvrede is ook begrijpelijk, want het is logisch dat je als nieuwkomer minder verdient dan je collega met meer anciënniteit. De werksfeer kan hieronder enorm lijden, en in het slechtste geval kan het er zelfs voor zorgen dat meer senior werknemers ontslag nemen.”

Bepalende factoren

Hoewel dit vrijwel in elk bedrijf kan gebeuren, komt het toch voornamelijk voor in organisaties met vaste loonschalen. “De werknemers met een aantal jaren anciënniteit zijn onderaan de schaal begonnen en hebben na jaren hard werken mooie stappen gemaakt op salarisniveau. Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt en de strijd om talent, zien we nu dat werkgevers vaak genoodzaakt zijn om nieuwe medewerkers meteen de bovenkant van dezelfde schaal te bieden als de meer senior medewerker.”

Daarnaast nemen veel organisaties personeel aan voor hun groeipotentieel. “Er worden bijvoorbeeld al werknemers gerekruteerd voor de functie van business controller, terwijl ze misschien nog niet over alle nodige vaardigheden en ervaring beschikken om deze rol onmiddellijk in te vullen. Toch krijgen ze al het salaris voor een rol waar ze eigenlijk nog moeten in groeien. Ook dat zorgt ervoor dat die verloningen als oneerlijk worden ervaren door de werknemers die er al langer werken,” aldus Özlem.

Oplossingen voor werkgevers

Maar er zijn wel degelijk oplossingen. Zowel werkgevers als werknemers kunnen bepaalde acties ondernemen om dergelijke spanningen op de werkvloer te vermijden. Özlem: “Werkgevers kunnen bijvoorbeeld op voorhand inschatten welke werknemers het risico lopen zich ontevreden zullen voelen omwille van het salaris van nieuwe collega’s door vooraf een open en eerlijk gesprek met hen te voeren hieromtrent. Zo kunnen zij de meer senior werknemers op een andere manier extra gaan belonen door andere extralegale voordelen of bonussen aan te bieden. Bij een krappe arbeidsmarkt kan je er als werkgever niet blind op vertrouwen dat het personeel dat je hebt ook zal blijven op langere termijn. Het is dan ook verstandig om na te gaan of hun medewerkers wel de gepaste verloning krijgen, en in te grijpen waar nodig.”

Oplossingen voor werknemers

Maar ook als werknemer kan je leren omgaan met dit probleem. “Ga in gesprek met je werkgever over deze kwestie. Wanneer die niet bereid is aan je wensen tegemoet te komen, sta dan even stil bij wat voor jou het belangrijkst is: meer verdienen bij een andere organisatie of kiezen voor de zekerheid die je bij je huidige werkgever hebt. Hou er wel rekening mee dat organisaties die vandaag enorm hoge salarissen bieden, ook degenen zijn die hoogbetaalde werknemers zullen moeten laten gaan zodra de economie omslaat, het zogenaamde ’last in, first out’ fenomeen. Onthoud tenslotte dat het vaak beter is om gewoon niet over je salaris te praten met collega’s, want dat leidt vaak tot ontevreden en scheve gezichten op de werkvloer, ”besluit Özlem.

Ozlem 04 shoot2022 1200x628

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER