Doet HR alle hoofden in haar richting draaien?

Ironie werkt alleen als ze spaarzaam geserveerd wordt. Als ChatGPT de laatste editie voor ik met pensioen ga, gekaapt lijkt te hebben, is dat evenwel ironie van een ander gehalte, een ironie die onsmakelijk hoog scoort op de pikantheidsschaal van Scoville: je wordt immers vervangen door technologie… Matthias Döpfner, topman van de Duitse mediagigant Axel Springer, twijfelt niet: “Artificiële intelligentie heeft het potentieel om journalistiek beter dan ooit te maken óf ze simpelweg te vervangen.” Daarmee is de cirkel rond: toen ik startte, zag ik de zetters weggeautomatiseerd worden en nu kan de journalist zelf zijn biezen pakken.

Gelukkig zalft Döpfner ook, hij ziet nieuwsjagers, opinieschrijvers en onderzoeksjournalisten niet vervangen worden door AI. De boodschap klinkt bekend: zoek uitwegen of pas je aan om niet op een dood spoor te belanden – en dat geldt beslist niet alleen voor journalisten. “De wereld verandert, wij niet, daarin ligt de ironie die ons doodt”, zuchtte de Amerikaanse schrijfster Anne Rice al in 1941 – en zij heeft zichzelf enkele keren spectaculair heruitgevonden.

Evolutie is per definitie van alle tijden, maar sporadisch komt het wel erg confronterend over – zeker wanneer technologie in superieure mate intelligent lijkt. Klopt het ook? Onvermijdelijk leidt zo’n vraag ons terug naar Darwin. De shock van Darwin was immers niet dat we geen god zouden plaatsen bij onze herkomst, maar dat de mens ook maar een schakel in de evolutie is en dus ooit zal plaatsruimen voor een ander wezen, slimmer en beter aangepast… Als dat wezen nu eens een technologie is?

Laten we ons hier echter niet ringeloren door een soort Darwiniaans defaitisme en niet tateren over apocalyptische scenario’s. In dit nummer vissen we uit wat er vandaag in HR al concreet mogelijk is met behulp van AI en andere technologie. En we tasten behoedzaam af wat er morgen mogelijk wordt. We verbergen ons alvast niet in een Calimero-rol, maar zoeken uit hoe HR gewoonweg sterker wordt dankzij al die nieuwe mogelijkheden. Te meten aan de gretigheid waarmee (software)leveranciers meer AI in hun apps en systemen aankondigen, wordt duidelijk dat HR Tech een evidentie in plaats van een speeltje voor de happy few wordt (of al is).

En ja, dit is mijn laatste intro voor het pensioen. Of ik dan nog één zaak over HR wil zeggen? Sta me een tegenvraag toe: doet HR alle hoofden in haar richting draaien zodra ze ergens binnenkomt? Neen, niet noodzakelijk door haar ravissante looks, maar doordat iedereen stante pede iets wil vragen, meedelen, toevertrouwen of gewoon blij is haar te zien. Of doet HR iedereen geruisloos wegsluipen? Waarom kijkt plots iedereen een andere richting op? Welke HR wil jij (zijn)?

Luc De Decker
Hoofdredacteur #ZigZagHR

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER