PARTNERCONTENT

Digitaal bewustzijn en duurzame inzetbaarheid gaan hand in hand

In een reeks van negen podcastafleveringen peilen we naar de sleutels die het boek People First aanreikt om te evolueren naar een futureproof arbeidsmarkt waarin welzijn centraal staat. Lesley Arens gaat in de vijfde aflevering in gesprek met Hilde De Brauw en Ulrich Petré over het belang van digitaal bewustzijn en duurzame inzetbaarheid.

‘Learn-it-all’-mindset in plaats van ‘Know-it all’-mindset

Alles verandert heel snel, ook onze loopbanen. Om duurzaam inzetbaar te zijn, heb je een mix nodig van een learn-it all-mindset, digitale skills en een robuuste toolset. En het begint met de juiste mindset: een groeimindset. Dat wil zeggen: fouten durven maken, feedback leren geven én leren ontvangen. Learn-it-all met andere woorden, en dat is het tegenovergestelde van een Know-it-all-mindset.

Digitale skills en een robuuste toolset

Naast de juiste mindset heb je ook digitale skills en de juiste toolset nodig. In de 21ste eeuw bestaat een ‘robuuste’ toolset volgens Ulrich Petré uit drie componenten:

  1. digitale skills: met digitale tools kunnen werken
  2. ons brein: een tool die we niet genoeg en niet op de juiste manier benutten
  3. netwerken: want het is niet meer mogelijk om zelf alles te weten.

Professionals klaar voor arbeidsmarkt en (online) zichtbaar maken

Hilde De Brauw: “Tijdens outplacementbegeleidingen maken we professionals arbeidsmarktklaar. We toetsen of de mindset goed zit, we voorzien coaching — doorgaans hybride — en zorgen dat de nodige skills worden aangeleerd. Daarbij besteden we ook veel aandacht aan online zichtbaarheid. Als je niet zichtbaar bent, besta je niet.”

Digitaal bewustzijn en duurzame inzetbaarheid gaan hand in hand

Ulrich Petré: “Digitaal bewustzijn is het vermogen om digitale technologieën in te zetten en op die manier een duurzame loopbaan te kunnen uitbouwen. Het ene kan niet zonder het andere. Alle jobs vereisen vandaag in meer of mindere mate een vorm van digitaal bewustzijn. 40% van de Belgische bevolking loopt echter het risico te worden uitgesloten in een digitale samenleving. Veel actoren kunnen (en moeten?) hierin hun verantwoordelijkheid opnemen, ook HR.”

Mensen willen vooral bemind worden

Bemind worden is een acroniem voor betrokken worden, experimenteerruimte krijgen, gemotiveerd worden en nieuwsgierigheid triggeren. Als je daarop inzet, zal de Learn-it-all-mindset zich vanzelf ontwikkelen.

Vinger aan de pols houden

Het is aan HR om de vinger aan de pols te houden als het gaat over duurzame inzetbaarheid. Maar dan wel op een inclusieve manier. Je moet weten waar jouw medewerkers nood aan hebben, klinkt het. Daar heb je procedures voor nodig, maar je moet vooral luisteren naar de noden en behoeften. Dankzij digitalisering kan je begeleiding en opleiding bovendien heel persoonlijk maken en inspelen op vragen naar flexibilisering.

Duwtjes geven

Mensen die vastgeroest zitten, hebben een duwtje nodig en als loopbaan- of outplacementcoach moet je die rol opnemen. Zo kan je leergoesting geven. Soms moet je mensen ambeteren opdat ze zouden (willen/durven/kunnen) groeien.

De kernboodschap voor HR

Zet in op een leercultuur als je mensen duurzaam inzetbaar wil houden. Stimuleer en help medewerkers om te groeien, durf duwtjes te geven. En gebruik technologie om opleiding en begeleiding op maat te bieden en in te spelen op de behoefte aan personalisering en flexibiliteit.

Beluister hier de podcast

+++

Volgende maand is Isabel De Clercq te gast.
Als auteur van Het Hybride Werken – Een Manifest belicht ze het thema Flexible Work en waar we staan met hybride werken.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER