PARTNERCONTENT

De welzijnskloof op het werk

De gezondheid van je medewerkers staat meer onder druk dan je misschien denkt. Naast het mentale, lijkt ook het fysiek welzijn van de Belg tekort te schieten. Het lijdt geen twijfel dat dit alles ook een impact heeft op de productiviteit. Wat kan je als werkgever doen? We vragen het aan Ellen De Vleeschouwer, General Manager van AG Health Partner.

De gezondheidscijfers in ons land zijn onthutsend: 60% van de Belgen worstelt met overgewicht en 22% met obesitas, 70% is te weinig actief. “Het is goed dat aandacht voor mentaal welzijn meer prioriteit krijgt in het bedrijfsleven”, steekt Ellen De Vleeschouwer van wal. “Toch verdient ook de lichamelijke gezondheid belangstelling. Pijn in de spieren en gewrichten (musculoskeletale klachten) zijn de tweede grootste oorzaak van invaliditeit bij Belgische werknemers. Scienscano waarschuwt ook voor een toename in chronische ziekten: meer dan 25% van de bevolking krijgt ermee te maken! Dikwijls zijn ze het gevolg van wat we levensstijlziektes kunnen noemen: denk maar aan slaaptekort, ongezonde voeding en langdurig zitten.”

De Vleeschouwer waarschuwt ook werkgevers voor de impact: “Een studie van Deloitte gaf vermoeidheid, stress, mentale klachten en musculoskeletale gezondheid als voornaamste oorzaken voor een verminderde productiviteit. De gemiddelde productiviteitsscore is slechts 6,4 op 10.”

XX FOTO 64 EXPERT AG Health Partner Ellen De Vleeschouwer 02 min

Welzijnskloof tussen werkgever en werknemer

Even alarmerend is de welzijnskloof tussen werknemers en hun managers: “Werkgevers gaan ervan uit dat hun personeel het best oké stelt, terwijl die laatste groep dat heus niet altijd zo ervaart. Uit een andere Deloitte-studie blijkt dat werkgevers denken dat 89% van hun medewerkers een goede fysieke gezondheid hebben, terwijl dat percentage amper 65% bedraagt als je het aan de werknemers zelf vraagt. Nauwelijks één op de twee werknemers veronderstelt dat hun managers überhaupt bekommerd zijn om hun welzijn.

Wat mij het meest verontrust, is dat meer dan negen op de tien van de C-suite nochtans denken dat de medewerkers het gevoel hebben dat hun managers om hen geven. Anders gezegd: organisaties overschatten het algemeen welzijnsniveau én de mate waarin zij tonen dat ze geven om het welzijn van hun medewerkers.

Volgens De Vleeschouwer is er wel goed nieuws: “94% van de werknemers wil verandering brengen in hun welzijn.”

Hoe je als werkgever écht ondersteuning kunt bieden

Vanuit haar ervaring weet De Vleeschouwer dat zelfdiscipline en tijdsgebrek de hoogste drempels vormen om te werken aan het eigen welzijn: “Welzijn is een gedeelde verantwoordelijkheid. Werknemers moeten aan de slag met hun gezondheid, maar als werkgever moet je hiervoor de nodige tools aanreiken.

Weet bijvoorbeeld dat het verplichten van beweging een averechts effect heeft. Eerder met wetenschappelijk bewezen technieken zoals nudging, beloningen en dergelijke kan je heel wat bereiken. Het gaat om het ondersteunen van je medewerkers in het creëren van gezonde routines. Zolang je er maar voor zorgt dat initiatieven laagdrempelig zijn, met de nodige regelmaat én onder professionele begeleiding plaatsvinden. Besef ook dat er geen snelle oplossingen bestaan. Gewoontevorming vergt gemiddeld tussen de 21 en 66 dagen.”

Het is ook daarom dat AG Health Partner een programma op maat ontwikkelde. Zo kan je ervoor zorgen dat je medewerkers gezonde gewoonten creëren om de beste versie van zichzelf te worden. In amper 6 weken leren ze bewuste keuzes maken voor langetermijnresultaten.

>> Ontdek er alles over op www.aghealthpartner.be

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER