PARTNERCONTENT

De 7 trends in HR en wellbeing die in 2021 en beyond zullen domineren

Stellen dat 2020 een vreemd jaar was, is een understatement. Heel wat ontwikkelingen op het vlak van HR en wellbeing zijn in een stroomversnelling gekomen. Door de switch naar telewerk kunnen bedrijven andere accenten leggen. Attentia wijst op dé zeven trends in HR en wellbeing die ook in de toekomst een hoofdrol zullen opeisen.

Een structurele aanpak van telewerk als opportuniteit

Momenteel hebben organisaties door de covid-19-maatregelen geen andere keuze, maar het ziet er niet naar uit dat we na corona allemaal naar de werkvloer terugkeren. Werkgevers en medewerkers zien nu dat het ook anders kan. Telewerk zat al voor de uitbraak van het virus in de lift. De mogelijkheid om van thuis te werken, is een goede oplossing voor het fileprobleem en het verbeteren van de work-life integratie.

Wat nu nog een noodoplossing is, kunnen bedrijven de komende maanden op een structureel niveau organiseren. Daarbij stuiten werkgevers nog te vaak op obstakels in de wetgeving. Wat zijn bijvoorbeeld de verplichtingen op het vlak van ergonomie en gezondheid bij thuiswerkers? Wat met mobiliteit, woon-werkverkeer in combinatie met telewerk? Telewerk brengt ook andere interessante vraagstukken met zich mee. Wat is de rol nog van het kantoor voortaan? Hoe richten we kantoren dan in?

In elk geval zal het nodig blijven om teams op geregelde tijdstippen samen te brengen. De productiviteit stijgt wanneer medewerkers thuis werken, maar de creativiteit en de focus op innovatie hebben er wel onder te lijden. Bovendien is het bewezen dat continu online werken veel meer energie vergt. Ook voor ons mentale welzijn is het essentieel dat het kantoor (of een andere locatie) als ontmoetingsplaats kan dienen.

Bedrijven dienen in te zetten op remote leadership

Als medewerkers verspreid werken, verandert ook de rol van de leidinggevenden. De leider van de toekomst moet als een gepassioneerde people manager naar mensen luisteren. Vergeet niet dat medewerkers het soms ook moeilijk hebben met telewerk, denk maar aan alleenstaanden of medewerkers die thuiswerk combineren met de zorg voor kleine kinderen. Leidinggevenden dienen in staat te zijn om stresssignalen op te vangen. De skill om het energieniveau van hun teamleden juist in te schatten, is cruciaal: dat is de basis voor een goede taakverdeling.

Om leidinggevenden hierin te ondersteunen, dienen bedrijven meer in te zetten op het bevragen van medewerkers en het polsen naar het welzijn. Vroeger bouwden bedrijven hun preventiebeleid op de resultaten van een vaste bevraging, nu moet dat continu gebeuren.

Job coaching ondersteunt medewerkers en werkgevers

De war for talent blijft woeden. Medewerkers werpen hun eigen waarden en normen steeds vaker in de weegschaal. Ze stellen zich de vraag of er nog een match is met hun werkgever en/of het werk dat ze doen.

Om medewerkers in hun carrière te ondersteunen, is er nood aan job coaching.

Het is aan de werkgevers om de loopbaan van de medewerkers bespreekbaar te maken, want ze hebben er zelf ook veel bij te winnen. Dankzij job coaching begrijpen werkgevers wat iedereen wil en kan, of waar nieuwe skills nodig zijn. Op die manier kunnen organisaties hun huidige personeelsbestand optimaal blijven inzetten.

Loonoptimalisatie helpt de budgetten onder controle te houden

Al die trends en uitdagingen klinken mooi, maar je moet het natuurlijk wel kunnen betalen. De huidige situatie maakt het er financieel niet gemakkelijker op.

Een goed beeld van de kosten is cruciaal, zodat bedrijven hun budgetten optimaal kunnen inzetten.

Ook na een herstructurering is het belangrijk om in mensen te blijven investeren. Loon- en bonusoptimalisatie dienen in ieder bedrijf een prioriteit te zijn de komende maanden.

Er ontstaat meer synergie tussen HR en wellbeing

Voor het mentale en fysieke welzijn van medewerkers is het belangrijk dat ze gelukkig en gezond zijn, thuis en op het werk. De coronacrisis heeft ons op dat vlak met de neus op de feiten geduwd.

Daar ziet Attentia dat waar HR en wellbeing de handen in elkaar slaan, er meer daadkracht is en een beleid dat beter afgestemd is op de diverse populaties in een organisatie. Deze bedrijven genieten ook van een goede reputatie.

Organisaties die niet meesurfen op deze trend, zullen achterop hinken. Het is voor werkgevers essentieel om ervoor te zorgen dat medewerkers zich goed in hun vel voelen. Talent wil je immers aan boord houden. Arbeidsartsen hebben een cruciale taak om werkgevers hierin bij te staan. En dat brengt ons naadloos bij de volgende trend…

Arbeidsartsen en verpleegkundigen krijgen nieuwe verantwoordelijkheden

Er is al jaren een tekort aan arbeidsartsen in België. Omdat zij zich beter op hun nieuwe kerntaken zouden kunnen focussen, krijgen verpleegkundigen steeds meer verantwoordelijkheden. Daarnaast zien we onder invloed van covid-19 een verschuiving naar telefonische en online-raadplegingen. Dat helpt om kort op de bal te spelen en sneller afspraken te maken. Natuurlijk zal je voor heel wat zaken de fysieke consultatie nooit kunnen vervangen.

De tijd die vrijkomt, kunnen arbeidsartsen gebruiken om nieuwe prioriteiten te stellen en vaker in een probleemoplossende rol te kruipen. Denk maar aan de re-integratie van medewerkers die door gezondheidsproblemen nood hebben aan een betere match tussen hun capaciteiten en de verwachtingen of de belasting door hun werk.

Een betere integratie van preventie en bescherming in het overheidsbeleid

Door onze gezamenlijke strijd tegen corona zien we een welgekomen evolutie in het beleid van de overheden in België. Zo maakt preventie en bescherming deel uit van de FOD Werk, terwijl het preventieve gezondheidsbeleid op Vlaams niveau wordt geregeld. Vlaanderen heeft een uitgebreide reeks gezondheidsdoelstellingen geformuleerd, maar het nastreven hiervan botst al te vaak op de federale regels.

Er is dus dringend nood aan meer duidelijkheid, zowel door een betere samenwerking tussen de federale overheid en de deelstaten, als door een betere integratie van arbeidsgeneeskunde (en Welzijn op het Werk) in het federale gezondheidsbeleid. In een land waar de bevoegdheden erg verbrokkeld zijn (Werkbaarheidscheques gelden voor Vlaanderen, maar niet voor Brussel en Wallonië), kan een betere organisatie van het beleid voor veel efficiëntiewinst zorgen…

Tekst Mirabel Hoys, Evelien Buseyne, Guy Vogt

Benieuwd naar hoe Attentia bedrijven bij staat op vlak van HR en wellbeing? Ontdek het op attentia.be

Attentia logo

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER