Crisis zet Belgische bedrijven aan om HR meer uit te besteden

Europese bedrijven ontwikkelen verschillende opvattingen over uitbesteden van HR-taken in het licht van de COVID-19-crisis. Slechts een op vijf Belgische bedrijven (22,1%) wil meer zelf doen of minder HR outsourcing inzetten. Dit is het laagste percentage van Europa. België behoort daarmee bij de groep landen die het meest positief staan t.o.v. outsourcing, samen met Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Software ondersteuning maar ook gespecialiseerd advies zijn drijfveren aangezien de complexiteit stijgt in HR domeinen. Automatisering van HR processen, loonberekening, verloning, digitale transformatie en het bijhouden van alle arbeidsrechtelijke wettelijke verplichtingen. Dit is de top vijf van HR domeinen die Belgische bedrijven graag uitbesteden. Dat blijkt uit een Europees onderzoek van HR- en payrollspecialist SD Worx.

De beslissing om HR-taken al dan niet uit te besteden varieert sterk naar gelang het land. In België (35%), Duitsland (40%), Zwitserland (37%) en Oostenrijk (36%) willen bijna vier op de tien bedrijven hun HR-activiteiten uitbesteden. Anderzijds willen slechts twee op de tien ondernemingen hun HR-taken uitbesteden in landen als Polen (17%), Ierland (23%), Italië (19%) en Spanje (16%).

“Slechts een op vijf Belgische bedrijven (22,1%) wil méér zelf doen of minder HR outsourcing. Dit is het laagste percentage van Europa. België behoort daarmee bij de koplopers of groep landen die het meest positief staan t.o.v. outsourcing”, bevestigt Ria Vermeir, verantwoordelijk voor Outsourcing services bij SD Worx.

unnamed 2 3

Om deze cijfers beter te begrijpen, analyseert SD Worx ook welke HR-taken bedrijven (deels) liever uitbesteden en voor welke taken ze minder externe hulp nodig hebben. Belgische ondernemingen geven over het algemeen de voorkeur aan het uitbesteden van de automatisering van HR-processen, sociale wetgeving en loonadministratie.

Top vijf van HR domeinen die Belgische bedrijven graag uitbesteden

  1. HR process automatisering
  2. Sociaal-juridische regelgeving
  3. Payroll
  4. Digitale transformatie
  5. Verloning
unnamed 3 3

Corona, drijfveer voor verdere digitalisering en gespecialiseerd advies

De software component die deze taken vergemakkelijkt, is vaak de reden waarom bedrijven een beroep doen op een specialist. Kunnen vertrouwen op een softwarepartner speelt erg voor payroll, proces automatisering en digitale transformatie. Op het gebied van sociale wetgeving en verloning zijn Belgische organisaties in de eerste plaats geïnteresseerd in advies. Opleiding, welzijn en het beantwoorden van personeelsvragen van werknemers zijn voor alle Europese bedrijven de taken die het minst worden uitbesteed.

“De Covid-19 en het verplichte telewerk in België heeft de digitalisering in bedrijven versneld, ook op de personeelsdienst: ook HR-medewerkers moeten van thuis uit te werken. Papieren processen verloren nog meer aan efficiëntie en waren vaak niet meer haalbaar. Daarnaast speelt ook een strategische reflex over de organisatie: de personeelsdienst of HR-verantwoordelijke wil nu de handen vrij hebben en de menselijke HR-component versterken, nu medewerkers thuiszitten en hun welbevinden extra aandacht vereist. Bovendien zorgt Corona en de steunmaatregelen voor een toegenomen complexiteit in de payroll met meer vragen van medewerkers. Het uitbesteden van HR-domeinen als payroll ligt voor de hand als schoolvoorbeeld om de werklast van eigen mensen te verminderen, continuïteit te garanderen en aan je werknemers toch alle HR-ondersteuning te bieden”, besluit Ria Vermeir.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER