Belg weer optimistisch over zijn portemonnee?

Na een morele dip in september 2022 lijken de Belgen weer optimistisch te zijn over hun portemonnee, dat blijkt uit de nieuwe Financiële Gemoedsrustbarometer van levensverzekeraar NN. Vooral zelfstandigen zijn positiever over hun financiële situatie. De financiële gemoedsrustscore onder zelfstandigen is dan ook gestegen van 58,1 op 100 in september 2022 naar 63,7 op 100 in maart 2023.

Vandaag publiceert levensverzekeraar NN zijn nieuwe Financiële Gemoedsrustbarometer. Deze halfjaarlijkse analyse onderzoekt de financiële gemoedsrust van de Belgen op basis van meer dan 20 variabelen. Drie aspecten blijken daarbij bepalend te zijn voor de belangrijkste verschillen in financiële gemoedsrust tussen individuen, namelijk

  • de hoeveelheid spaargeld,
  • de gezondheidstoestand
  • en het hebben van schulden (naast lopende leningen) bij een financiële instelling.

De resultaten van de meting in maart 2023 tonen vooral meer optimisme en minder frustratie onder de bevolking wanneer het over hun financiële situatie gaat, vooral bij zelfstandigen is die trend duidelijk zichtbaar.

“De huidige economische context speelt natuurlijk een rol in het herstel van de financiële gemoedsrust na de scherpe daling van het vertrouwen in september 2022”, verklaart Bart Chiau, Senior Expert bij NN en professor aan de Faculteit Economie van de Universiteit Gent. “Het is opmerkelijk dat er een hernieuwd optimisme is over de financiële toekomst. Velen zijn namelijk opgelucht nu de winter voorbij is. Het ergste werd gevreesd door de economische situatie maar door de steunmaatregelen van de overheid en een beter vooruitzicht dan een halfjaar geleden, toen er inflatie en hoge energieprijzen heersten, kijken mensen opnieuw positiever naar de toekomst.”

Zelfstandigen hebben meer financiële gemoedsrust

​Met een algemene financiële gemoedsrustscore van 63,7 op 100, scoren zelfstandigen het hoogst in de NN-barometer. Het valt echter op dat binnen de groep van zelfstandigen bepaalde mensen hoger scoren dan anderen. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen wie wel aan een tweede pensioenpijler bouwt (65,4) en wie niet (58,2). Ook diegenen met een actief financieel plan (64.4), een overlijdensverzekering (64.5), een verzekering gewaarborgd inkomen (64.8) en zij die via een vennootschap werken (63.9) hebben iets meer financiële gemoedsrust.

Hiermee scoren zelfstandigen significant hoger dan de rest van de bevolking. Over alle Belgen heen bedraagt de financiële gemoedsrustscore namelijk 59,3 op 100. Al is de trend ook hier positief, er is namelijk een duidelijke stijging tegenover september 2022 waar te nemen, toen scoorden de Belgen 54,7 op 100.

Spaargeld en goede gezondheid zorgen voor meer financiële gemoedsrust

​Het hoeft niet te verbazen dat mensen over het algemeen meer financiële gemoedsrust hebben wanneer ze over meer spaargeld beschikken. Wat wel opvalt, is dat het equivalent van 3 maandlonen hierbij een belangrijke grens vormt. Wanneer mensen over 3 maandlonen aan spaargeld beschikken, stijgt de financiële gemoedsrustscore namelijk significant (51.1 naar 67.5). Helaas is dit voor de helft van de Belgen (48%) niet het geval.

Naast de hoeveelheid spaargeld, speelt ook de gezondheid een belangrijke rol. ​ Zo hebben mensen met minder dan 3 maanden spaarreserves én een slechte gezondheid de laagste financiële gemoedsrustscore (40,4) en mensen met meer dan 1 jaar aan spaargeld én een goede gezondheid de hoogste score (73,9).

In vergelijking met de algemene bevolking ligt de grens bij zelfstandigen iets hoger. ​ Zij hebben 6 maanden spaargeld op hun bankrekening nodig om rustig te kunnen slapen. De financiële gemoedsrustscore stijgt vanaf dan immers van 54.4 naar 73.8. Zelfstandigen met meer dan een jaar aan spaargeld hebben de allerhoogste gemoedsrustscore (77).

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER