Gen Z vertegenwoordigt een steeds groter wordende groep op onze werkvloer. Wie jong talent op een succesvolle manier wil aantrekken, doet er dus goed aan om heel goed te begrijpen wat deze generatie bezighoudt bij het zoeken naar en uitvoeren van een job. En om daar een beter zicht op te krijgen, lanceerde Ormit Talent ism Ivox en D’ieteren in februari dit jaar een bevraging bij 877 Belgische Gen Z’ers.
De resultaten van die survey bespraken we al in een eerdere podcast samen met Eva Vercouteren, trainer en coach bij Ormit Talents. En ook Tom Palmaerts, managing partner bij Trendwolves schoof toen mee aan.
Zo’n survey is natuurlijk een momentopname, een foto, waaruit we aantal aannames kunnen afleiden. In deze aflevering kruipt Lesley daarom in het hoofd van Axelle Verdonck, Multicompany Management Trainee bij Ormit Talent en in dat van Marie-Laure Leleu, Sales Planning & Pricing Analyst SKODA Import bij D’ieteren.
‘Snoepen’ van verschillende functies of bewust kiezen voor een werkgever? Axelle koos voor de eerste optie en Marie-Laure voor de tweede. Gen Z is niet lui én jongeren werken heel erg graag. Ze weten gewoon heel goed (beter dan hun oudere collega’s?) wat ze willen. In het onderzoek werd gepolst naar de top 5 prioriteiten die Gen Z in het achterhoofd houdt bij het zoeken naar een nieuwe job: Voor 52% is salaris topprioriteit, gevolgd door een goede sfeer op de werkvloer, een uitstekende work-life balance, jobinhoud en woon-werkafstand. Hoe kijken Axelle en Marie-Laure daarnaar? Hoe belangrijk zijn feedback, transparantie en fairness op de werkvloer? Dat (én veel meer!) ontdek je in deze aflevering van Brainpickings. Enjoy!
+++
Na het beluisteren van deze aflevering leren we dat Gen Z een mondige generatie is die goed weet wat ze wel en niet wil. Echter, het is niet realistisch om 100% van de tijd te kunnen werken op zaken die exact zijn wat iemand wil. Hoe balanceer je als team de nood aan flexibiliteit en autonomie van Gen Z met je business-as-usual processen? Ga het gesprek aan met het jong talent in je team en bespreek het volgende: ‘Hoe ga je om met af en toe werken op zaken die je niet wil?’
+++