Opnieuw soepele tijdelijke werkloosheid “corona” voor alle ondernemingen

Op 2 november heeft de regering beslist om de algemene inperking opnieuw in te voeren als gevolg van de tweede verspreidingsgolf van het coronavirus. Naar aanleiding van deze beslissing heeft de regering op 6 november een uitgebreid sociaal-economisch steunplan aangekondigd dat onder meer een nieuwe veralgemening van de soepele tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona” inhoudt.

  • Wat betekent dit?
  • Wat is het verschil tussen “corona”-werkloosheid en economische werkloosheid? Vanaf welke datum is deze “corona”-werkloosheid van toepassing?
  • Wat als er een quarantaine of sluiting van de school wordt opgelegd?

Els Poelman, Legal Expert bij Partena Professional, legt alles haarfijn uit.

Wat is het verschil met de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona” die na de eerste inperking werd ingevoerd tot eind augustus?

“Geen, we keren terug naar dezelfde maatregelen als in maart. Van maart tot augustus van dit jaar was de procedure voor tijdelijke werkloosheid corona tot het strikte minimum beperkt voor alle ondernemingen. Het volstond dat zij op het einde van de maand de dagen werkloosheid aangaven aan de RVA. Na 31 augustus kon een beperkt aantal ‘bijzonder getroffen’ sectoren en ondernemingen verder gebruik blijven maken van de versoepelde procedure. Alle andere ondernemingen moesten overschakelen op economische werkloosheid, waarvoor de gewone regels en de gewone procedure gelden. De nieuwe inperking in november is een kantelpunt dat de regering ertoe heeft aangezet om de soepele ‘corona’-werkloosheidsregeling opnieuw open te stellen voor alle ondernemingen”, legt Els Poelman, Legal Expert bij Partena Professional, uit.

Vanaf welke datum is de tijdelijke werkloosheid “corona” van toepassing?

“Deze versoepeling treedt in werking op 1 oktober 2020 en duurt tot 31 maart 2021, met de mogelijkheid van verlenging. Natuurlijk zal de versoepeling in de praktijk pas deze maand beginnen. De retroactiviteit tot 1 oktober geeft de RVA echter wel de mogelijkheid om bepaalde dossiers te deblokkeren, bijvoorbeeld de dossiers van ondernemingen die de soepele “corona”-werkloosheidsregeling hadden aangevraagd, maar die niet werden beschouwd als uitzonderlijk hard getroffen”, vervolgt Els Poelman, Legal Expert bij Partena Professional.

Gelden er specifieke regels wanneer een werknemer in quarantaine wordt gesteld of wanneer de scholen sluiten?

“Nee, de specifieke regels in geval van quarantaine van de werknemer of sluiting van de school van zijn kind werden ook opgeheven. Op dit moment worden beide situaties in alle ondernemingen beschouwd als gevallen van werkloosheid wegens overmacht “corona”, zonder dat er aanvullend bewijs aan de RVA moet worden geleverd. Er is dus geen attest (van de arts of de school) meer nodig voor de RVA. Binnen de werkgever-werknemerrelatie blijft een attest in principe wel nodig. Een werknemer die niet kan werken omdat hij zijn kind moet opvangen dat in quarantaine is gesteld, kan ook een beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ‘corona’,” vervolgt Els Poelman.

Welke stappen moeten worden genomen om een beroep te kunnen doen op werkloosheid wegens overmacht “corona”?

“Het scenario dat we van maart tot augustus hebben gekend, wordt opnieuw de norm. Voor de werkgever betekent dit dat er geen voorafgaande kennisgeving aan de RVA, geen aanvraag voor uitkeringen en geen afgifte van C.3.2A-controlekaarten moet gebeuren, maar alleen een maandelijkse aangifte van de dagen tijdelijke werkloosheid.”

Welke stappen moeten genomen worden om werkloosheidsuitkeringen overmacht “corona” te kunnen genieten?

“De werknemer moet aan de hand van het formulier C.3.2-WERKNEMER-CORONA een uitkeringsaanvraag indienen bij de HVW of zijn vakbond. Hij zal worden vrijgesteld van de verplichting om een controlekaart te hebben. De werkloosheidsuitkering is gelijk aan 70 % van het begrensde loon (2.754,76 EUR per maand) met een toeslag van 5,63 EUR per dag, betaald door de RVA. Deze nieuwe maatregelen zullen de procedures voor zowel de werkgever als de werknemer vereenvoudigen”, besluit Els Poelman, Legal Expert bij Partena Professional.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER