75% Belgen wil ook na coronacrisis vaker van thuis uit blijven werken

Driekwart van de werknemers zou na de coronacrisis graag vaker van thuis uit werken en ruim vier procent wil alleen nog maar op die manier zijn job uitoefenen. Dat blijkt uit een studie van rekruteringsexpert Hays. De moeilijke verplaatsingen en mogelijke verkeersproblemen zijn de belangrijkste oorzaken waarom werknemers niet staan te popelen om terug naar kantoor te trekken. Slechts 2 procent geeft aan niet meer van thuis uit te willen werken.

Rekruteringsexpert Hays heeft de bezoekers van zijn website bevraagd naar hun ervaringen met telewerk sinds de start van de corona-epidemie. Opvallend is dat 75 procent van alle respondenten aangeeft dat ze voortaan vaker van thuis uit willen werken, 4 procent wil alleen nog van thuis uit werken, en slechts een kleine 9 procent zou minder of zelfs helemaal niet meer van thuis uit willen werken. 10 procent had geen andere mening ten opzichte van voor de coronacrisis.

Woon-werkverkeer grootste probleem

Vooral de moeilijke verplaatsingen naar ons werk of de mogelijke verkeersproblemen zijn een doorn in het oog van veel respondenten. Ruim een derde van de ondervraagden ziet dat als hun grootste uitdaging wanneer ze terug naar kantoor zouden moeten gaan. Moeilijkheden met focussen en toegenomen druk zijn beiden goed voor 20 procent. 6.5 procent vreest dat er niet genoeg begrip zal zijn voor de persoonlijke situatie.

Robby Vanuxem, Managing Director bij Hays Belgium: “Positief is dat we zien dat de meeste ondervraagden aangeven zich nog steeds verbonden te voelen met het bedrijf en de collega’s. En dat ondanks de afstand en het verplichte telewerk van de afgelopen maanden. Ruim de helft van alle werknemers zegt genoeg voeling te hebben met het bedrijf. Dat betekent dat online diensten zoals videochats toch hun werk doen. 17 procent voelt geen verandering ten opzichte van voor de crisis.”

Voor wie ook de komende maanden en jaren graag wat vaker van thuis uit werkt, en dat graag met zijn leidinggevende wil bespreken, heeft rekruteringsexpert Hays nog enkele tips :

Definieer je best practices
Tijdens de afgelopen maanden heb je heel wat ervaring opgedaan als het aankomt op thuiswerken. Misschien ligt je werkritme en focus zelfs hoger dan op bureau en communiceer je nu ook vlotter met je collega’s dan ervoor. Lijst al je best practices van de voorbije maanden op en giet ze in een kleine presentatie, zodat je die duidelijk kan voorleggen als je werkgever er om vraagt.

Zorg voor bewijzen
Zorg ervoor dat je bewijs hebt dat kan aantonen dat je productiviteit hetzelfde is gebleven tijdens de periode dat je van thuis uit werkte. Welke inzichten heeft het thuiswerken je gegeven? Wordt je net productiever omdat je niet gestoord wordt door kletsende collega’s? Of heb je nieuwe inzichten gekregen in hoe het bedrijf werkt? Deel dat dan zeker tijdens je gesprek.

Focus op de voordelen voor de organisatie
Leg een afspraak vast met je leidinggevende en geef duidelijk aan waarover die zal gaan. Zo kan ook hij of zij zich voorbereiden op het gesprek. Presenteer je verzoek op een kalme en professionele manier, en laat ruimte voor je werkgever om vragen te stellen. Belangrijk hierbij is dat je niet enkel persoonlijke positieve ervaringen deelt, maar dat je de focus legt op wat het bijdraagt voor het bedrijf. In plaats van alleen maar te praten over je verminderde woon-werkverkeer waardoor je meer tijd met je gezin kan doorbrengen, richt je je op de manier waarop je elke dag met een fris hoofd begint en hoe dat je dat volhoudt vanwege je afleidingsvrije omgeving.

Wees flexibel
Plaats jezelf voor het gesprek al eens in de schoenen van je manager. Wat zouden hun bezwaren kunnen zijn? De meest voorkomende vrees van leidinggevenden is dat er te weinig mogelijkheden zijn tot interactie tussen collega’s als die niet op dezelfde werkvloer zitten. Probeer aan te tonen hoe je dat de voorbije maanden hebt opgelost door middel van videochats of speciaal daarvoor bestemde programma’s.

Follow-up
In de meeste gevallen zal je leidinggevende even nodig hebben om je voorstel te bekijken. Maak het makkelijker voor hem/haar door na de meeting kort even je voorstel en alle voordelen voor de organisatie op te sommen via een mail. Voeg eventuele bewijsstukken ook toe. Bedank je leidinggevende ook voor zijn of haar tijd. Een regeling die voor beiden werkt zal wellicht bereidheid en een open houding van jouw kant vragen. Wees daartoe bereid.

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER