Armoede op de werkvloer is een verborgen probleem en komt vaker voor dan je zou denken. Drie deskundigen, Wim Van Lancker, Gert Cielen en Yamina Krossa, geven vijf tips om toekomstige en huidige werknemers die met armoede te maken hebben te ondersteunen.
1) Armoede aanpakken begint met armoede begrijpen
Op de website van Netwerk Tegen Armoede vind je heel wat informatie en tools, waaronder een signalenkaart die je helpt om de signalen van werknemers in armoede(risico) te herkennen. Ook kan je door het Netwerk een audit van je HR-processen laten doen.
Meer info: netwerktegenarmoede.be/nl/armoedebewust-hr-beleid
2) Verklein de afstand tussen je bedrijf en jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt
Zorg dat jongeren met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt jouw bedrijf of organisatie leren kennen én jij hen. Daarvoor kan je aankloppen bij JINC, een organisatie die onder meer Bliksemstages organiseert, waarbij leerlingen die het sociaaleconomisch moeilijk hebben een dag bij je bedrijf meedraaien en ontdekken welke sectoren en beroepen er bestaan.
>> Meer info: jincbelgie.be
3) Investeer in de opleiding en ontwikkeling van de meest kwetsbaren
Boost, dat zich richt tot getalenteerde en gemotiveerde jongeren uit sociaaleconomisch kwetsbare milieus, is steeds op zoek naar geëngageerde partners en mentoren. Investeren in Boost is een win-win: de kloof tussen bedrijven en kwetsbare jongeren verkleint, waardoor bedrijven gemakkelijker nieuw talent kunnen aantrekken en behouden.
>> Meer info: boostfortalents.be
4) Kijk niet naar het cv van een kandidaat, maar naar diens potentieel
Heb je open vacatures? Kijk eens welke sollicitanten op basis van een cv-scan zijn afgevallen voordat je ze hebt kunnen ontmoeten. Bekijk die kandidaturen met een frisse blik en nodig de kandidaten uit die nog niet veel kansen kregen, maar wel potentieel hebben. Tijdens een gesprek kan je kwaliteiten zien – zoals gedrevenheid en een positieve instelling – die misschien niet uit een cv blijken, zeker bij jonge mensen die nog weinig werkervaring hebben.
5) Verlaag financiële drempels
Verlaag financiële drempels voor sollicitanten en collega’s. Weten sollicitanten vooraf dat je hun reiskosten vergoedt als ze op sollicitatiegesprek komen? Voelen collega’s zich verplicht om bij te leggen voor elkaars verjaardagen, trouwfeesten en geboortes? Onderzoek waar je een eigen financiële inbreng verwacht en ga op zoek naar alternatieven.