2 op de 3 werknemers kampen met overgewicht

Bijna twee op de drie (63%) medewerkers in ons land hebben overgewicht. Bijna een kwart (23%) van hen is zelfs obees. En 4 op de 10 (42%) beoefenen zelden tot nooit een fysieke activiteit. Dat blijkt uit data van ruim 100.000 medewerkers die Attentia analyseerde naar aanleiding van de maand van de ergonomie, die zondag van start gegaan is. Overgewicht en een gebrek aan beweging verhogen het risico op ergonomische klachten op het werk.

Te hoog gewicht, te weinig beweging

36% van de door Attentia onderzochte medewerkers heeft een gezond BMI, tussen 18,5 en 24,9. 40% heeft een BMI tussen 25 en 29,9 en dus overgewicht. 23% lijdt zelfs aan obesitas of zwaarlijvigheid met een BMI van meer dan 30. Ondergewicht, met een BMI van minder dan 18,5 komt zelden voor (1%).

Meer mannen (65%) dan vrouwen (52%) lijden aan overgewicht of obesitas. Overgewicht neemt ook toe naarmate medewerkers ouder worden; waar bij medewerkers tot 24 jaar 40% te zwaar is, is dat bij 55-plussers gestegen tot 71%.

Verder blijkt uit de cijfers van Attentia dat 42% van de onderzochte medewerkers nooit of minder dan een half uur een fysieke activiteit uitoefent buiten het werk. Mannen doen gemiddeld wel vaker aan sport en beweging dan vrouwen. 21% van de mannen beoefent meer dan vier uur per week een fysieke activiteit, 17% meer dan twee uur. Bij vrouwen is dat respectievelijk 13 en 16%. Jongeren beoefenen vaker sport of beweging, maar vanaf 35 jaar tot de 55-plussers is er nog weinig verschil tussen de generaties.

Groter risico op ergonomische klachten

Overgewicht in combinatie met te weinig beweging werken ergonomische klachten in de hand. Thuis, maar ook op het werk. 44% van alle gezondheidsklachten van de door Attentia onderzochte medewerkers hebben betrekking op het bewegingsapparaat, zegt Jolien Maes, preventieadviseur ergonomie bij Attentia: “Het gaat dan over pijn of last aan de spieren, gewrichten, pezen of botten die zorgen voor de lichaamshouding en beweging. Voornamelijk in de rug, nek en schouders, maar ook in de knieën. Die zijn heel vaak het gevolg van een slechte houding of een repetitieve beweging. Overgewicht vergroot het risico op dit soort klachten, omdat het extra gewicht voor een zwaardere belasting zorgt. Daarnaast zijn medewerkers die meer bewegen, ook beter gewapend tegen bijvoorbeeld rugklachten. Want sterke spieren beschermen en ontlasten het lichaam.”

Impact op ziekteverzuim

Een gezond gewicht en een actieve levensstijl zijn niet alleen belangrijk voor de medewerker als individu, maar komen ook de werkgever ten goede. Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia: “We weten uit onderzoek dat matige tot intensieve activiteit in de vrije tijd samenvalt met een lager ziekteverzuim. Anderzijds gaat het risico op ziekteverzuim net omhoog bij mensen die wel een fysiek veeleisende job hebben, maar daarnaast te weinig bewegen in hun vrije tijd. Door een gezonde leefstijl buiten het werk te stimuleren en werkomgevingen te creëren die het risico op overbelasting verminderen, kunnen bedrijven dus bijdragen aan het verminderen van het ziekteverzuim, het verhogen van de productiviteit én het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn van hun medewerkers.”

Over het onderzoek

De analyse gebeurde op basis van het activiteitenverslag van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk Attentia, voor de periode 01/01/2022 tot en met 31/12/2022. De volledige dataset bestaat uit 105.041 werknemers; 43% vrouwen en 57% mannen, van verschillende leeftijden.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER