Als HR professional ben je ook maar best beslagen in sociaal recht en arbeidsrecht en daarom kruipt Lesley Arens regelmatig in het hoofd van één van de vennoten of advocaten van Claeys & Engels, marktleider in België in juridische HR-dienstverlening.
Een greep uit de podcasts die de afgelopen maanden opgenomen werden:
Alles wat je moet weten over ontslagrecht
Samen met Inger Verhelst overloopt Lesley Arens de mogelijkheden en procedure in geval van individueel ontslag, collectief ontslag & Wet Renault en meervoudig ontslag.
+++
Hoe haal je het meeste uit je bonusbeleid
In België bestaan er verschillende bonussystemen, maar welke bonus kies je voor je medewerkers? En hoe haal je het meeste uit jouw bonusbeleid?
Bij de keuze voor een bepaalde vorm van bonus, moeten we ons eerst een aantal vragen stellen, zo licht Mieke Deconinck toe in deze podcast:
- Wat willen we belonen?
- Wie willen we belonen?
- Willen we de bonus op korte termijn kunnen uitbetalen of speelt timing geen rol?
- Willen we 1 keer per jaar een bonus toekennen of willen we dat op een regelmatige basis kunnen doen.
Het antwoord op deze vragen zal bepalen welk soort bonustoekenning het meest geschikt is.
+++
Wat te doen bij collectief ontslag & wet renault?
Wanneer is er sprake van een collectief ontslag en wat is het verschil met meervoudig ontslag als het gaat over procedure, kost en concept? Wat zijn de mogelijke alternatieven? En welke tips kan Bart Vanschoebeke delen, op basis van zijn jarenlange ervaring en expertise? Dat ontdek je in deze aflevering.
+++
Alles wat je als HR professional moet weten over de tweede pensioenpijler
In deze episode zoomt Lesley Arens samen met Isabelle De Somviele over de tweede pensioenpijler: het aanvullend pensioen, en dan vooral over het collectief aanvullend pensioen (collectieve pensioentoezegging) en de impact van de pandemie op dat aanvullend pensioen.
+++
Telewerk vanuit juridisch perspectief
Telewerken lijkt eenvoudig: de werknemer doet gewoon wat hij of zij normaal op het bedrijf doet, maar dan van thuis uit of vanuit een andere locatie. Zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Er zijn heel wat vragen ook op juridisch vlak:
Hoe zit het bijvoorbeeld met frequentie van telewerk,
- wat zijn de minimale vereisten,
- hoe zit het met bereikbaarheid, met het recht op deconnecteren, welke ondersteuning moet voorzien worden?
- Hoe zit het met ergonomie?
- Wat met internetbeveiliging? Welke kosten worden wel of niet vergoed? Hoe wordt IT support geregeld?
- Welk materiaal en welke vergoedingen moeten voorzien worden?
- En wat als er zich een ongeval voordoet in de huiskamer?
Door het opstellen van een degelijk telewerk-beleid kunnen heel wat vragen beantwoord worden én onzekerheden die er ongetwijfeld zijn weggenomen worden. Ook al is telewerken bij heel wat bedrijven een direct gevolg van de sanitaire maatregelen, het is duidelijk dat werkgevers dit in de toekomst zullen bestendigen en dat werknemers dat ook verwachten. Toelichting door Inger Verhelst en Julie Devos.
+++
Het sociaal statuut van de bestuurder
Het zelfstandig statuut biedt heel wat opportuniteiten. Geen wonder dat het zo populair is bij werkgevers en professionals. En met het nieuwe wetboek van vennootschappen en verenigingen dat in werking is getreden op 1 mei 2019 heeft de wetgever getracht om België opnieuw aantrekkelijker en competitiever te maken als vestigingsland voor ondernemingen én het maakt ook het vennootschapsrecht eenvoudiger en meer flexibel. In deze episode kruipt Lesley in het hoofd van Jan Van Gysegem.
Waar het voor een bedrijfsleider bijna een evidentie is, stellen zich toch wel wat uitdagingen en aandachtspunten als het gaat over de vele managers en hoe bedrijven dat in hun organisatiestructuur best kunnen opnemen.
+++
Flexibel werken: wat zijn de juridische mogelijkheden?
Flexibiliteit is vandaag hét codewoord voor bedrijven. Om te kunnen inspelen op de snel veranderende arbeidsmarkt en op de even snel veranderende noden en verwachtingen van klanten moeten bedrijven zich heel flexibel kunnen opstellen en dus veel flexibiliteit vragen van hun medewerkers. Anderzijds stellen die medewerkers ook heel wat eisen naar werkgevers toe. Want meer dan ooit worstelen ze om hun werk en hun privéleven zo goed mogelijk op elkaar afgestemd te krijgen.
Flexibiliteit als noodzaak dus om als bedrijf te overleven én om talent aan te trekken en te behouden. En we bekijken dat vanuit juridisch perspectief samen met Patrick Maerten.
+++
Waarom je beter een HR policy invoert dan alles op te nemen in het arbeidsreglement
Een podcast over HR policies: hoe je ze invoert, hoe je ze wijzigt, hoe je de naleving ervan opvolgt én waarom het verstandiger is om een policy af te sluiten dan alles op te nemen in je Arbeidsreglement. En het is Nicholas Thoelen, advocaat bij Claeys & Engels die jou daar alles kan over vertellen.
+++
Wat te doen bij een ernstig arbeidsongeval?
We hebben het in deze podcast over wat je als werkgever moet doen als één van jouw werknemers het slachtoffer is van een ernstig arbeidsongeval en de risico’s op strafrechtelijke en burgerlijke aansprakelijkheid die dit met zich mee brengt.
Je mag niet uitgaan van gezond verstand van de werknemers, zegt Kenny Decruyenaere, want mensen schatten zichzelf lang niet altijd correct in. Minder ervaren werknemers zijn zich vaak nog niet genoeg bewust van de risico’s en heel ervaren werknemers durven het risico al eens onderschatten.
+++
💡 Bekijk of beluister hier de volledige playlist van #ZigZagHR Brainpickings