Werkgevers moeten meer doen voor het welzijn van werknemers 

Werkgevers zouden meer moeten doen om het welzijn van hun werknemers te bevorderen, vindt 40% van de Belgische professionals die door staffing specialist Walters People werden ondervraagd.

Uit het onderzoek blijkt ook dat een derde van de leidinggevenden het afgelopen jaar meer heeft uitgegeven aan welzijnsvoorzieningen, als onderdeel van hun retentiebeleid.

“We zien dat de focus de laatste jaren is verschoven van professionals die zich afvragen ‘wat kan ik voor een bedrijf doen’ naar ‘hoe kan mijn werkgever mij helpen’,” zegt Sofie Vercammen, Talent Acquisition & Learning Specialist bij Walters People Belgium.

“Het toegenomen bewustzijn rond het welzijn van werknemers heeft er niet alleen voor gezorgd dat werknemers mondiger zijn geworden wat betreft hun eigen verwachtingen op de werkplek, maar heeft ook de schijnwerpers op werkgevers gericht, waardoor de verwachtingen rond wat de bedrijfsleiders zouden moeten doen om hun personeel te ondersteunen, zijn toegenomen. Hoewel de budgetten krap mogen zijn, is 2024 duidelijk niet het jaar om de ogen te sluiten voor de uitgaven voor het welzijn van werknemers.”

Sofie Vercammen, Talent Acquisition & Learning Specialist bij Walters People Belgium

70% van de ondervraagde professionals gaf aan dat ze nu meer van hun werkgevers verwachten, zoals welzijnsvoorzieningen, een beter evenwicht tussen werk en privé en bijdragen op het gebied van ESG (environment, social and governance).

Uit het onderzoek bleek ook dat meer dan driekwart (76%) van de werkgevers verwacht dat het vasthouden van talent een probleem zal zijn in 2024. Om dit probleem aan te pakken, is 33% van hen van plan om dit jaar de welzijnsvoorzieningen binnen de organisatie te verbeteren.

Sofie vervolgt: “Het opschalen van maatregelen voor welzijn kan zo eenvoudig en goedkoop zijn als het verbeteren van de toegang tot middelen voor mentale gezondheid, het opzetten van ‘mental health employee resource groups’ (ERG’s), het aanbieden van betaalde sabbaticals, of zelfs eenvoudige dingen als het neerzetten van planten op de werkplek en het bieden van yogalessen, gezonde lunches en stressmanagementtrainingen.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER