Waarom de beste HR geen HR meer is, maar misschien wel een ruimtevaarder?

Waarom de beste HR geen HR meer is – zo luidt de ondertitel van #ZigZagHR, het boek dat aan de basis ligt van het #ZigZagHR tijdschrift. Aan welke profielen kunnen we ons als HR professionals dan wel best spiegelen om relevant te blijven? Een vraag voor een ervaren HRM’er. Christophe Vanden Eede, Global Head of Talent Management bpost group international, neemt de handschoen op en neemt ons mee op zijn maandelijkse zoektocht.

Een ruimtevaarder worden, wie heeft daar nooit zelf over gedroomd als kind? Steeds opnieuw grenzen verleggen op het vlak van technologie, samenwerking en persoonlijke kennis om te gaan waar geen mens ooit al is geweest.

Misschien zijn ruimtevaarders wel de HR van de toekomst?

Er zijn heel wat gelijkenissen…

Toekomstige ruimtevaarders worden geselecteerd om hun sociale vaardigheden, naast het feit dat ze erkende experten zijn in hun vakgebied. Heel wat aandacht wordt besteed aan het matchen van de profielen om een performant team te creëren.

Binnen de ruimtecapsule heeft ieder zijn eigen specialiteit en toch wordt verwacht dat je ook kennis hebt van de taken die de anderen uitvoeren. Misschien zal je zelfs tijdelijk enkele van die opdrachten moeten overnemen…

Je moet mentaal stevig in je schoenen staan om de druk (zowel letterlijk als figuurlijk) te kunnen weerstaan. Vooral bij een crisis wordt koelbloedigheid en performantie van je verwacht. Vaak is er geen mogelijkheid om even uit te rusten wanneer het anderen te heet onder de voeten wordt.

Ruimtevaarders mogen ook spelen met de laatste technologische snufjes, flikkerende lichtjes en allerlei geluiden incluis. Maar als je van wat dichterbij kijkt, merk je dat er ook zaken met ducttape aan elkaar hangen… Ruimtevaarders zijn aangewezen op data om te kunnen overleven in het immense niets. Het is hun tweede natuur geworden om snel data te verzamelen, te interpreteren en er onmiddellijk mee aan de slag te gaan. Ze beseffen dat procedures noodzakelijk zijn, maar niet het antwoord bieden voor alle problemen en soms zelfs straal genegeerd moeten worden.

Ruimtevaarders hebben steeds hun blik gericht naar wat er komen gaat, maar zijn zich bewust van hun afhankelijkheid van wat ze achtergelaten hebben. De finale doelstelling blijft om terug te keren (tenzij je Elon Musk heet natuurlijk).

Er zijn ook verschillen

Allereerst wordt de toegang tot het beroep van ruimtevaarder sterk beperkt op basis van fysieke kenmerken. Zo mag een ruimtevaarder niet kleiner zijn dan 149,6 cm en niet groter dan 193 cm. Ook de scherpte van je zicht en tot voor kort zelfs je gender kan ervoor zorgen dat je droom om de aarde vanuit de ruimte te kunnen overschouwen al snel uiteenspat. Ik mag die droom alvast opbergen.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook zeer strenge competentiecriteria om tot het beroep toegelaten te worden. Veel ruimtevaarders hebben vaak meerdere universitaire diploma’s, zijn sterke communicators en hebben al heel wat ervaring in andere beroepen, alvorens ze zelfs maar overwegen om hun cv in te sturen. Velen voelen zich geroepen, slechts weinigen slagen erin het effectief te worden. Dit zorgt er ook voor dat we zo naar hen opkijken.

Door de aard van hun job zijn ze zeer ver verwijderd van de rest van de organisatie. De tijd die er gaat over het heen en weer sturen van communicatie kan efficiëntie wel eens stevig in de weg staan. Ze zijn het ook gewoon om te werken naar een duidelijk welomschreven doel en dit af te vinken alvorens aan een ander te beginnen. Vaak duurt het ook jaren om dat doel te bereiken.

Ook al zijn er heel wat competenties die een ruimtevaarder zou kunnen inzetten als HR professional van de toekomst, toch lijken zij me niet het antwoord op de vraag wie de beste HR wordt in de toekomst. We zoeken dus naarstig verder.

Afspraak volgende maand…

CCaroline Dupont Photography 220909nr102109 ING Christophe Vanden Eede voorkeur min

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER