Verander niet de job, maar alles rondom de job

Different is better than better. Experience is the marketing. Die twee quotes liggen aan de basis van tHRibe.World, een ecosysteem van HR- en Experience-bedrijven die HR op z’n kop willen zetten, binnenstebuiten keren, opnieuw uitvinden. tHRibe.World, het bedrijf opgericht door Johan Driessens en Dave Sips, die daarvoor 9 jaar lang als General Manager Tomorrowland geleid heeft, positioneert zich als een werkgever waar mensen niet moeten maar willen werken.

Don’t just change. Re-invent the whole HR hustle!

“Wij zijn ervan afgestapt om werkgeluk na te streven, want daar geloven we niet (meer) in. Waar we wel in geloven, is levenskwaliteit. Dat is voor ons het vertrekpunt om duurzaam te kunnen samenwerken”, licht CEO Johan Driessens enthousiast toe. (CEO staat overigens voor Chief Enthousiasm Officer.)

“Met andere woorden: hoe verbind je iemands leven – en dus niet de skills – met wat wij als organisatie doen. Als je vanuit dat standpunt vertrekt, krijg je de flexibiliteit die nodig is vanzelf.”

“De meeste bedrijven ontwikkelen een blueprint die onvoldoende rekening houdt met de diversiteit van medewerkers. Afhankelijk van je levensfase, je gezinssituatie, je ambities, heb je andere verwachtingen ten aanzien van leven en werk en spelen er dus ook andere vraagstukken. Wij vertrekken van hoe het leven van iedere medewerker eruitziet en daarop passen we reverse engineering toe.”

Werken met zicht op de Middellandse Zee

Johan Driessens: “Een deel van de medewerkers van tHRribe Select, de selectie- en rekruteringspoot van tHRibe. World, woont en werkt in Spanje. Voor dat experiment zijn we vertrokken van enkele vaststellingen: jonge medewerkers komen gemotiveerd en enthousiast op de arbeidsmarkt, maar wat ze willen in het leven – een eigen plekje – is voor de meesten niet haalbaar, laat staan dat er nog ruimte is voor een citytrip of een leuke experience. Daarnaast is het absurd om te verwachten dat recruiters van 9 tot 5 werken. Tijdens de kantooruren krijg je kandidaten niet te pakken. Ten derde stelden we vast dat jongeren struggelen en dat hun levenskwaliteit – ook al werken ze heel hard – daardoor niet oké is. Dat moet anders, dachten we.”

“En het kan ook anders. Daarom hebben we niet de job veranderd, maar alles rond de job, en we zijn met onze medewerkers in gesprek gegaan: waar en hoe willen ze liefst werken. Ergens waar het leven bruist, waar het mooi weer is, waar de levensstandaard hoog maar de levenskost laag is. Dat hebben we gevonden in Marbella, in een huis vlakbij de Middellandse Zee, waar vandaag een vijftal medewerkers werken en wonen.”

“We hebben het ritme van het werk aangepast aan het ritme van hun leven.”

image002 min

“Mensen werken er op maandag van 14.00 uur tot 20.00 uur. Op dinsdag, woensdag en donderdag werken ze twee uur in de voormiddag en na een siësta werken ze door tot 21.00 uur ’s avonds. Het weekend start op vrijdag vanaf 12.00 uur, zodat ze het land kunnen ontdekken, terug kunnen vliegen naar België als ze dat willen. Overdag hebben ze tijd om te gaan sporten en te doen wat ze willen. Het leven in Marbella begint pas na 21.00 uur. Elke dag hebben we videocalls.”

Experimenteren met lef

“Dit is een experiment, opgestart met een beperkt aantal mensen. De volgende fase start in september. Medewerkers hebben goesting in het leven en in het werk, ze zitten boordevol energie én de output overstijgt onze verwachtingen. In september gaan we dat waarschijnlijk opschalen naar 15 medewerkers.

Daarbij komt natuurlijk wat administratie kijken. We hebben daarvoor een bedrijf opgericht in Spanje, de mensen zijn ook effectief verhuisd naar Spanje en zijn daar gedomicilieerd. Het is jammer dat er zo weinig speelruimte is in ons land, dat we als jong ambitieus bedrijf naar het buitenland moeten gaan om een passend antwoord te bieden op de vragen naar flexibiliteit van onze arbeidskrachten. De overheid maakt het werkgevers niet makkelijk om flexibiliteit aan te bieden in hoe, waar en wanneer mensen willen werken.“

We horen je zuchten en zien de wenkbrauwen fronsen. Enkel voor de happy few?

Johan Driessens weerlegt dat idee: “Het gaat overigens niet louter om jonge twintigers, ook gezinnen solliciteren om in dit systeem te stappen. Natuurlijk hoef jij niet zover te gaan. En ja, tHRibe.World is gestart met een blanco blad.

“Elk bedrijf kan het principe ‘Verander niet de job, maar alles rondom de job’ toepassen. Je hoeft daarvoor niet naar Marbella te gaan. Het vraagt vooral een flinke portie lef.”

“We hebben binnen ons ecosysteem vijf waarden waarvan één heel zwart-wit is: je krijgt 100% vertrouwen. We gaan als jong bedrijf heel snel, we hebben grote projecten die de toekomst van ons bedrijf sterk bepalen. We willen ons geen zorgen maken over onze medewerkers en of die betrouwbaar zijn. Dat betekent niet dat mensen geen fouten mogen maken. Het betekent wel dat ze niet mogen liegen.”

+++

Het ultieme Flexibilisering 2.0 Manifest

Vertrek van de levenskwaliteit van iedere medewerker en stem het werk daarop af
Werk is niet het belangrijkste in mensen hun leven, meer nog: de meeste mensen werken helemaal niet graag. Werk draagt wel bij voor sociale contacten en het zorgt voor zingeving.

Stop met mensen te wantrouwen
Als je jouw medewerkers niet vertrouwt, wil dat zeggen dat er iets fout zit in je rekruteringsproces. Je werft toch geen mensen aan die je niet vertrouwt? Bovendien heeft onderzoek al meermaals aangetoond dat mensen wel betrouwbaar zijn.

Stop met systemen beter te maken. Installeer een ander systeem
Different is better than better.

Denk in beleving
Zie het werk als een totaalbeleving. Het goede nieuws is dat je daarvoor niet zozeer veel budget nodig hebt, maar vooral veel creativiteit.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER