Wanneer iemand besmet raakt met corona in een bedrijf of organisatie, is de erkende externe preventiedienst verantwoordelijk voor de contactopsporing op de werkvloer. Maar sinds enkele weken is de werkdruk die hiermee gepaard gaat, ontzettend hoog. “Hierdoor kunnen we onze reguliere taken zoals medische onderzoeken bij werknemers, bedrijfsbezoeken om risico’s in kaart te brengen… niet meer uitvoeren”, aldus Sylvia Vanden Avenne, hoofd medisch toezicht Vlaanderen bij externe preventiedienst Liantis.
Reguliere taken in het gedrang
Wanneer iemand besmet raakt met corona, spoort de contact tracing de hoogrisicocontacten op. Enerzijds gebeurt dat door de overheid, anderzijds zijn de externe preventiediensten door de overheid bevoegd om de hoogrisicocontacten op de werkvloer in kaart te brengen. Liantis is hier als één van de grootste erkende preventiediensten van dit land dus ook volop mee bezig.
“Het gaat bovendien niet enkel om het opsporen van contacten. We zien ook meer uitbraken in bedrijven. Wanneer er binnen de twee weken twee of meer besmettingen zijn binnen hetzelfde bedrijf dan moeten we in overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid en lokale instanties nog bijkomende maatregelen nemen.”
Door deze intensieve opdrachten moet Liantis andere taken bij werkgevers annuleren of uitstellen. “Denk maar aan periodieke medische onderzoeken van medewerkers of bedrijfsbezoeken om risico’s in kaart te brengen. We moeten voortdurend prioriteiten stellen en hierdoor dus ook bepaalde kerntaken uitstellen”, vertelt Sylvia Vanden Avenne, hoofd medisch toezicht bij externe preventiedienst Liantis.
Hoogrisicocontacten op de werkvloer
Door de versoepelingen van de afgelopen weken, merkt Liantis heel wat meer hoogrisicocontacten op de Vlaamse werkvloer. “Collega’s die niet op anderhalve meter van elkaar zitten op kantoor of in de eetruimte, en geen mondmasker dragen, zijn per definitie hoogrisicocontacten. Dus moeten veel medewerkers bij één besmette collega meteen in quarantaine. Die vele quarantaineperiodes zorgen ook bij de werkgevers zelf voor personeelsproblemen”, aldus Vanden Avenne.
Werkgever kan maatregelen nemen
Volgens Sylvia Vanden Avenne van Liantis zijn er enkele mogelijkheden om dit capaciteitsprobleem bij de externe preventiediensten én het personeelsprobleem bij de werkgevers aan te pakken. “Er zijn enkele veiligheidsmaatregelen die werkgevers zelf kunnen invoeren, zoals de mondmaskerplicht, plexischermen plaatsen, voldoende ventileren, telewerk stimuleren, zorgen voor voldoende afstand, etc… Dat is in hun eigen voordeel, want zo vermijden ze dat hele diensten in quarantaine moeten na één besmetting”, vertelt Vanden Avenne.
“We zijn overtuigd van het belang van contactopsporing in de strijd tegen het virus. We willen deze opdracht dus echt goed vastpakken. Daarom hebben we vacatures gelanceerd om extra helpende handen aan te werven. Dat ook de overheid extra mensen zal inschakelen bij de contactopsporing, is dus zeker ook positief nieuws.”