Naar aanleiding van Wereldmeisjesdag plaatst Plan International België, de internationale NGO die zich inzet voor kinderrechten en gendergelijkheid, vandaag zeven schoolbanken op de Brusselse Kunstberg. De toegang tot één van deze banken werd geblokkeerd en symboliseert de gebrekkige toegang tot onderwijs voor meisjes over de hele wereld. Eén op de zeven meisjes kan namelijk niet naar school.
De cijfers spreken voor zich: op dit moment heeft één meisje op zeven geen toegang tot onderwijs. En dat heeft gevolgen: dit leidt tot een alarmerend hoog aantal tienerhuwelijken en -zwangerschappen. Elke minuut worden 23 tienermeisjes uitgehuwelijkt en elke dag raken 60.000 tienermeisjes zwanger.
Een betere toekomst dankzij onderwijs
Wetenschappelijke studies van de Wereldbank uit 2018 tonen aan dat als een meisje langer naar de middelbare school gaat, ze minder snel trouwt en minder kans heeft om een kind te krijgen voor haar 18e verjaardag. Per jaar dat een meisje extra naar de middelbare school kan gaan, daalt dit risico met gemiddeld 6%.
Onderwijs is dus een essentieel middel om de cyclus van tienerhuwelijken en -zwangerschappen te doorbreken, en is een cruciaal element om de autonomie voor meisjes te verhogen. Dat bevestigt ook Khadijah, een 14-jarig meisje wiens toegang tot onderwijs verstoord werd door de opstand en crisis die al tien jaar woedt in haar land, Nigeria.
“Ik ben van school gegaan toen ik 9 was en ik vergat alles wat ik had geleerd. Ik ben blij dat ik met de hulp van Plan International weer naar school ben kunnen gaan.” – Khadijah
Grote verschillen
In heel wat landen wordt meisjes de toegang tot onderwijs ontzegd. In conflictgebieden is de kans twee keer zo groot dat meisjes niet naar school kunnen gaan. De helft van alle niet-schoolgaande meisjes ter wereld, 50 miljoen in totaal, woont in Sub-Sahara-Afrika. Ook de helft van de meisjes die voor hun 18e verjaardag een kind krijgen, wonen daar. Eén op drie meisjes trouwt er voor haar 18e, waardoor Sub-Sahara-Afrika het hoogste risico op tienerhuwelijk ter wereld heeft.
Daarom levert Plan International België het grootste deel van haar inspanningen in Sub-Sahara-Afrika. Ze bieden er cruciale steun voor onderwijs en ontwikkeling van meisjes. De NGO besteedt bijzondere aandacht aan het langer op school houden van meisjes, vooral tijdens de cruciale tienerjaren. Ze bieden ook opleidingen aan jonge vrouwen die niet naar school zijn gegaan, en die vaak zelf al kinderen hebben. Zo wil Plan International België hen helpen om financieel onafhankelijk te worden en sociaal te integreren, en bieden ze ondersteuning bij de zorg voor kinderen.
Het belang van kwaliteitsvol onderwijs
Het recht op onderwijs gaat verder dan de toegang en aanwezigheid, maar het gaat ook over kwaliteit. Kwaliteitsvol onderwijs vereist de juiste infrastructuur en goed opgeleide leerkrachten. Het gaat niet alleen om financiële onafhankelijkheid. Meisjes die naar school gaan, ontwikkelen zelfvertrouwen en een vermogen om actie te ondernemen. Ze kunnen sociale normen uitdagen en de cyclus van ongelijkheid doorbreken. Onderwijs stelt meisjes in staat om verandering te brengen voor zichzelf, maar ook in hun gemeenschap en in de wereld.
Van inzicht tot actie
Meisjes zijn vastberaden om de obstakels die hen tegenhouden te overwinnen en Plan International ondersteunt hen bij elke stap. In 2022 hielp Plan International 5.922.000 meisjes om betere toegang te krijgen tot onderwijs. De organisatie ondersteunde 2.450.754 meisjes in hun traject om actieve burgers te worden en verbeterde de seksuele en reproductieve gezondheid van 5.812.944 meisjes.
Met haar actie in Brussel op 11 oktober wil Plan International België de Belgen betrekken bij de strijd om samen te zorgen dat meer meisjes toegang kunnen krijgen tot kwaliteitsvol onderwijs. De actie zal worden uitgevoerd in aanwezigheid van federaal minister Caroline Gennez en andere belangrijke leden van de Plan International gemeenschap in België, waaronder scholen, studenten en vrijwilligers.
Plan International België nodigt mensen uit om 50 cent per dag te doneren om zo de toegang tot onderwijs en de bescherming van meisjes op hun weg naar vrijheid te ondersteunen.