NXT Up: 10 vragen aan jonge HR professionals

In #NXT Up leggen we telkens tien vragen voor aan jonge professionals uit de #ZigZagHR NXT-community.
Want de toekomst van HR willen we vooral verkennen door de ogen van degenen die morgen het HR-beleid concreet vorm zullen geven.

Deze maand leggen we ons oor te luisteren bij Sien Goetschalckx, expert leren en ontwikkelen bij Argenta, en Rabia Burgu, HR-freelancer.

1. De toekomst voorspellen

Hoe kijk je naar de toekomst van werk?

▶ SIEN: “Het werk is de afgelopen jaren snel veranderd en zal blijven veranderen, wat betekent dat er meer flexibiliteit en veerkracht verwacht wordt van zowel medewerkers als organisaties. In een snel veranderende werkomgeving zijn weer-baardere organisaties essentieel om toekomstbestendig te blijven, dus het is belangrijk dat HR bewust inzet daarop.”

▶ RABIA: “In de toekomst van werk zijn digita­lisering, AI en welzijn belangrijk. De nieuwe generatie verwacht dat alles digi-taal zal zijn en AI wordt steeds populairder. Hoewel menselijke interpretatie cruciaal blijft, kan AI ons veel tijd besparen. Ook welzijn, thuiswerken en een gezonde werk-privébalans zijn belangrijk. We gaan van leven om te werken naar werken om te leven.

2. Kansen spotten

Waar liggen de grootste kansen voor HR?

▶ SIEN: “De grootste kansen zie ik in duurzame groei en loopbanen. Ons HR-beleid moet gericht zijn op loopbanen waarin werknemers ge-motiveerd zijn om levenslang te blijven leren. We moeten daarvoor groeimogelijkheden bieden, voldoende flexibiliteit en autonomie. Te-gelijkertijd moeten we ons ook bewust zijn van het sneltempo aan veranderingen, de vele trends die zich ontwikkelen en een kritische mind-set behouden. HR zal breder moeten worden en meer generalistische profielen moeten opleveren die, met HR-specialisten als gids, het over-zicht kunnen behouden.”

▶ RABIA: “AI biedt veel mogelijkheden om ons leven gemakkelijker te maken, zoals preselecties in rekrutering en welzijnssoftware. Het kan slimme aanbevelingen bieden voor medewerkers en teams, en ons helpen om beslissingen te nemen door trends te voorspellen. AI kan ons helpen om nog meer invloed te hebben en onze seat at the table te claimen.”

3. Uitdagingen uitgaan

Waar liggen de grootste uitdagingen voor HR?

▶ SIEN: “Een belangrijke uitdaging bij hybride werken, is de juiste balans vinden tussen flexibiliteit en verbondenheid. Organisaties moeten hun kantoren aanpassen om die behoefte te ondersteunen en kunnen inzetten op teamontwikkeling en activiteiten om de band tussen collega’s te versterken. Daarnaast is het belangrijk om als HR-team te focussen op toekomstbestendigheid, door bijvoorbeeld een kader te creëren met belangrijke future­proof competenties. Geef medewerkers ook genoeg autonomie om in dat kader zelf aan de slag te gaan. En bij weerstand is het waardevol om een een-op-eengesprek aan te gaan: waarvoor is de medewerker gemotiveerd? Wat vindt hij/zij zinvol?”

Sien ziet nog een derde grote uitdaging naast hybride werken en toekomstbestendigheid: “De continue aanwezigheid van technologie kan ook technostress met zich meebrengen. Neem dat dus zeker ook op in je opleidingskader: wat is technostress, hoe bewaak je digitale deconnectie en hoe kan je de tools die er al zijn optimaal inzetten?”

▶ RABIA: “Een van de grootste uitdagingen is het opleiden van mensen. We moeten ervoor zorgen dat iedereen goed opgeleid is om al die nieuwe techno­logieën effectief te kunnen gebruiken, zeker ook HR-professionals.”

4. #NXT Lens

Naar welke trend(s) kijk je het meest uit?

▶ SIEN: “Ik kijk uit naar hoe we medewerkers blijvend kunnen motiveren om levenslang te leren vanuit een duurzame moti-vatie, zonder dat we het hun moeten opleggen, en ook het belang van gezondheid en welzijn voor productieve teams en duurzame loopbanen. Het is belangrijk om niet alleen te focussen op fysieke gezondheid en veiligheid, maar ook op men-taal welzijn en maatschappelijke bijdrage.”

▶ RABIA: “Als HR-specialist ben ik geïnteresseerd in de digitaliseringstrend en de toepassing van data om te meten en te voorspellen, bijvoor-beeld in termen van ziekteverzuim of verloop. Als werknemer ligt mijn interesse vooral bij welzijn. De wereld verandert snel, het tempo ligt steeds hoger en we krijgen voortdurend prikkels binnen. Zelfs met het recht op deconnectie blijven we in ons hoofd vaak continu bezig. Hoe kunnen we voorkomen dat we in een burn-out belanden?”

5. Inspiratie

Wat is jouw favoriete quote? Waarom?

▶ SIEN: “Je moet grazen waar de kudde niet staat, een quote van Karel Van Rompuy, de oprichter van Argenta. Ik deel die quote graag, omdat het voor mij een inspiratie vormt in alles wat ik onderneem. Het gaat voor mij om de durf om anders te denken, de dingen in vraag te stellen en zo nieuwe inzichten op te doen. Dankzij die ingesteldheid blijf je continu leren en groeien.”

▶ RABIA: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Die quote komt van Pippi Langkous en vind ik zeer toepasselijk als jonge professional. Het schrikt me niet af om nieuwe zaken uit te proberen.”

6. Stereotype

Welke aanname over jongeren klopt echt niet?

▶ SIEN: “Jonge professionals hebben geen gebrek aan motivatie. De mogelijkheid krijgen om te groeien en te leren is een belangrijke drijfveer.”
▶ RABIA: “Kritisch zijn, betekent niet dat we lui zijn. We willen een job die voldoening geeft en nuttig is. We worden voortdurend blootgesteld aan prikkels, zoals klimaatverandering, oorlogen, globalisering en digitalisering. Daarom zijn we al eens wat kritischer.”

7. Welke tips geef je aan andere jonge HR-professionals?

▶ SIEN: “Blijf nieuwsgierig en stel vragen. Zie het als een opportuniteit dat je misschien nog niet alle kennis of ervaring hebt, want daardoor stel je ook bestaande processen in vraag.”

▶ RABIA: “Wees nieuwsgierig, zowel binnen je eigen afdeling als in andere afdelingen van het bedrijf. Door nieuwsgierig te zijn, kun je veel van elkaar leren en een beter beeld krijgen van de bedrijfscultuur en de behoeften van medewerkers.”

8. Welke tips geef je aan ervaren HR-professionals?

▶ SIEN: “Deel je expertise met de jongere generatie, bijvoorbeeld via mentoring. Ik heb het zelf mogen ervaren: mentoring zorgt voor een mooie kruis­bestuiving tussen jonge professionals en ervaren experten. Zo blijven we van elkaar leren.”


▶ RABIA: “Geef jonge HR-professionals een kans! Heb je interesse in een jonge HR-professional die enthousiast is, maar weinig ervaring heeft? Laat dat je niet afschrikken om iemand onder je hoede te nemen en te helpen groeien. We zijn dankbaar voor de kansen die we krijgen.”

9. De toekomst van werk in 3 woorden?

De toekomst van werk in drie woorden?

▶ SIEN: “Verbondenheid, duurzame groei en weerbaarheid.”

▶ RABIA: “Work-lifebalance, people-oriented en technologie.”

10. It’s a great time to be in HR because…

▶ SIEN: “Omdat we in die onvoorspelbare, veranderende wereld mee kunnen inzetten op toekomstbestendige organisaties en medewerkers.”

▶ RABIA: “HR is b(l)ooming. We kunnen echt een verschil maken op verschillende gebieden in de employee life cycle.”

+++

#ZigZagHR NXT is de absolute must-join community voor jonge HR-professionals van 32 jaar of jonger 👇

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER