Niet hoeveelheid werk, wel gebrek aan erkenning is grootste stressfactor op het werk

Erkennen dat je stress ervaart en jezelf uit stresserende situaties willen verwijderen, wordt steeds meer sociaal geaccepteerd. Dat blijkt uit Europees onderzoek van Page Personnel naar stress in de werkcontext. Ruim de helft van werknemers overwoog al om hun job te verlaten omwille van stress en zo’n 20% deed dat ook effectief. Mensen ervaren vooral stress omdat ze erkenning missen, en pas daarna omdat de hoeveelheid werk te hoog is. Voor werkzoekenden is vooral de onzekerheid rond een gebrek aan feedback een stressfactor, zelfs nog iets meer dan afgewezen worden.

De helft van de medewerkers overwoog al om hun job te verlaten door toedoen van stress

Volgens de onderzoeksresultaten ervaart 89% van de werknemers stress op het werk. Meer dan de helft van de medewerkers benoemt het werk zelfs als “behoorlijk stresserend”. Ruim 50% van de werknemers overwoog al hun job te verlaten omwille van de stress die ze met zich meebracht. 20% van de ondervraagden zette ook effectief de stap om hun job op te zeggen.

Olivier Dufour, Senior Executive Director van Page Personnel legt uit

“We zien een toenemende tendens van mensen die hun job opzeggen omwille van stress. Stress op het werk kan soms zo’n grote proporties aannemen dat mensen het niet los kunnen laten wanneer ze naar huis gaan, waardoor er een constante sluimerende stress aanwezig is. Het is logisch dat dat gebeurt, want met onze smartphones zijn we ten allen tijden geconnecteerd, zelfs op momenten dat we dat eigenlijk niet willen zijn. Dat staat haaks op de steeds grotere nood aan een goede work-life balance. Wanneer die balans helemaal naar work overslaat, is de jongere generatie veel minder terughoudend om de baan effectief op te zeggen. Daar is ook steeds minder schaamte over.”

Volgens de respondenten wordt stress op het werk vooral veroorzaakt door een gebrek aan erkenning. Dat was voor 39% van de respondenten de belangrijkste stressfactor. Werkdruk (28,6%) kwam op de tweede plaats gevolgd door een gebrek aan work-life balance (26,2%).

Gebrek aan feedback is de grootste stressor voor werkzoekenden

Ongeveer een kwart van de werkzoekenden onder de respondenten ondervond al zoveel stresstijdens de jobzoektocht dat ze er fysieke of emotionele problemen door hadden gekregen. Voor werkzoekenden is een gebrek aan feedback van recruiters de grootste stressfactor (53,8%), gevolgd door afgewezen worden (39,9%). De derde plaats is voor de onzekerheid over de toekomst en de economische situatie die de jobzoektocht met zich meebrengt (36%).

“Een gebrek aan feedback kan veel vragen oproepen bij kandidaten. ‘Waarom werd ik afgewezen?’ ‘Wat deed ik precies verkeerd?’ ‘Hoe kan ik het volgende keer beter doen?’ En dat brengt vaak meer stress met zich mee. We zijn bovendien zo gewend aan een constante stroom aan feedback door sociale netwerken, dat een gebrek daaraan ons heel wat stress meegeeft. Een afwijzing is pijnlijk, maar is wel duidelijk.” vult Olivier Dufour aan.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER