NGO Plan International vraagt aandacht voor de ongelijke behandeling van jonge vrouwen op de arbeidsmarkt over de hele wereld

De sociale en economische zelfstandigheid van jonge vrouwen is essentieel om hun potentieel ten volle te benutten. Helaas zijn velen van hen nog steeds uitgesloten van beroepskansen. In 2022 volgden 184 miljoen vrouwen tussen 15 en 24 jaar, oftewel 32% van de wereldbevolking, geen onderwijs of opleiding of waren ze niet tewerkgesteld. Een van de belangrijkste oorzaken van deze ongelijkheid zijn de gendernormen die hen van jongs af aan en gedurende hun hele leven benadelen en hen vastzetten in rollen waaruit ze moeilijk kunnen losbreken.

“De kansen die we als kind krijgen, zijn bepalend voor de vrouw die we worden. We moeten zorgen voor gelijkheid tussen meisjes en jongens, tussen vrouwen en mannen, om iedereen de vrijheid te geven om over zijn of haar eigen toekomst te beslissen”, legt Nolwenn Gontard van Plan International België uit. Deze boodschap wordt ook uitgedragen door Helen Blanchaert, beter bekend als helen b, die voor Plan International België voor de gelegenheid een nieuwe mok creëerde.

DSC00730

Twee factoren zorgen voor de uitsluiting van jonge vrouwen op de arbeidsmarkt: hun leeftijd en hun geslacht.

Omdat ze jong en vrouw zijn, hebben jonge vrouwen half zoveel kans als jonge mannen om hoger onderwijs te volgen, een opleiding voor een baan te volgen of een baan te vinden. Dat blijkt uit de cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) voor 2022. Als gevolg daarvan hebben zij minder vooruitzichten en kansen om vaardigheden te ontwikkelen, inkomsten te verdienen voor hun gezin of om hun rechten te laten vaststellen en erkennen.

“Ik droom ook van een eerlijke wereld. Een wereld waar vrouwen gelijke kansen hebben om hun vaardigheden te tonen en hun kennis te ontwikkelen,” zegt Keiver, een 17-jarige jongen uit Colombia. “Laten we ons blijven inzetten voor de deelname van meisjes, tienermeisjes en jonge vrouwen aan de politiek.”

202109 COL 01 1

Volgens schattingen van de IAO had in 2022 meer dan een op de vijf jongeren tussen 15 en 24 jaar geen werk, of waren ze niet ingeschreven in een school of voor een opleiding. In totaal gaat het om zo’n 300 miljoen jongeren wereldwijd, waarvan bijna twee derde vrouwen. Terwijl dit in West-Europa 10% van de jonge vrouwen en mannen betreft, zien we in de rest van de wereld grote verschillen tussen mannen en vrouwen. Dit betreft vooral jongeren in Sub-Sahara Afrika (31% van de jonge vrouwen tegenover 20% van de jonge mannen), Zuid-Amerika (27% van de jonge vrouwen tegenover 20% van de jonge mannen) en Zuidoost-Azië (22% van de jonge vrouwen tegenover 15% van de jonge mannen). Jongeren zijn vaak de eersten die de gevolgen ondervinden bij een tekort aan jobs of bij grote humanitaire crises, conflicten of rampen.

De factor “vrouw” is ook bepalend voor carrièrekansen. Zowel jongeren als ouderen worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, blijkt uit de cijfers van de IAO voor 2022. Er vallen 750 miljoen meer vrouwen dan mannen buiten de arbeidsmarkt. Volgens cijfers van Eurostat is dit ook het geval in België, waar vrouwen 33% minder kans op werk hebben dan mannen.

Twee voornaamste oorzaken van ongelijkheid

De eerste oorzaak van ongelijkheid zijn de gendernormen die vrouwen belasten met onbetaald huishoudelijk werk. Volgens Eurofound staan 81% van de vrouwen in België dagelijks in de keuken of houden ze zich dagelijks bezig met de huishoudelijke taken, terwijl dat aandeel bij Belgische mannen maar 33% is.

Deze taken zijn essentieel voor het welzijn van het gezin, maar deze oneerlijke verdeling op vlak van uitvoering, zorgt ervoor dat vrouwen minder tijd hebben om zich te focussen op hun carrière of minder tijd hebben voor zichzelf. Voor sommigen is de beslissing om zich toe te leggen op de huishoudelijke taken een duidelijke keuze, maar voor anderen is het de druk van sociale normen die hen in deze rol duwt.

De tweede oorzaak ligt bij het gebrek aan vaardigheden door beperkte scholing; veroorzaakt door een tekort aan geschikte middelen, het risico dat jonge vrouwen in bepaalde landen lopen door naar school gaan of door de rol als moeder of echtgenote die ze moeten opnemen. Dat leidt ertoe dat vrouwen vaak genoodzaakt zijn om onderbetaalde jobs uit te voeren, die vaak gevaarlijk zijn en geen toekomstperspectief bieden om uit de armoedespiraal te geraken.

“Ik moest werken om mijn dochter en mijzelf te onderhouden, maar ik had niemand om voor haar te zorgen terwijl ik er niet was. Ik kwam erachter dat Plan International een opleiding met kinderopvang aanbood voor jonge moeders zoals ik. Dit was een enorme opluchting voor me,” zegt Rose, een deelneemster aan de programma’s van Plan International in Tanzania. “Een paar jaar geleden kon ik niet met zekerheid zeggen hoe mijn leven eruit zou zien. Nu, nadat ik ben afgestudeerd in loodgieterij, zie ik een betere toekomst voor mijn dochter en voor mijzelf.”

“Dit is een enorm belangrijk onderwerp want werkgelegenheid is één van de belangrijkste zorgen van de jonge vrouwen in onze partnerlanden”, verduidelijkt Nolwenn Gontard van Plan International België. Dat blijkt uit onderzoek van Plan International uit 2022 waarbij ze 29.000 jonge vrouwen tussen 15 en 24 jaar uit 29 landen vroegen naar hun prioriteiten voor beleidsmaatregelen. Werkgelegenheid is de hoogste prioriteit voor jongeren in Latijns-Amerika, Afrika en de regio Azië-Stille Oceaan. In België komt werkgelegenheid op de vijfde plaats, na klimaatverandering, geweld, discriminatie en gezondheid.

Elk meisje de kans geven om een vrije vrouw te worden

Door middel van verschillende projecten zorgt Plan International België dat meisjes en jonge vrouwen overal ter wereld kunnen leren, trainen, hun talenten ontdekken en zich verder ontwikkelen.

“We staan klaar voor hen zodat elke jonge vrouw toegang krijgt tot haar financiële onafhankelijkheid, haar eigen keuzes kan maken, kan deelnemen aan de maatschappij en zich kan ontplooien”, zegt Nolwenn Gontard van Plan International België. “Het is ook belangrijk om mensen bewust te maken van dit onderwerp. Daarom werken we op Internationale Vrouwendag samen met helen b en lanceren we Girl2Woman, een campagne die de kansen viert die we als kind kregen en die bijdragen tot de persoon die we vandaag zijn. Het is onze manier om aandacht te vragen voor de uitdagingen en ongelijkheden waarmee meisjes geconfronteerd worden op hun weg naar het worden van een vrouw die vrij is om haar eigen keuzes te maken. Bij Plan International België geloven we in een gelijke wereld voor meisjes.”

Het concept van de campagne is heel eenvoudig: deel een foto van jezelf op sociale media met een foto van jezelf als kind in de hand met de hashtag #Girl2Woman en een zin die je evolutie weergeeft, zoals voor Helen: “Van een kind dat knutselt tot een beroemde illustrator die opkomt voor de rechten van meisjes.

“We hopen een sterke boodschap af te geven; dat het hoog tijd is dat alle meisjes de kansen krijgen om een vrouw te worden die vrij is om haar keuzes te maken”, vertelt Nolwenn Gontard.

Een kopje koffie voor de rechten van meisjes ​

helen b en Plan International België werken ook samen voor de lancering van de long armed buddies cup. Voor elke verkochte kop wordt €3 gedoneerd aan de programma’s van Plan International België. De illustratie op de mok toont twee vrouwen met verschillende achtergronden die elkaar omhelzen en zeggen “Ik ben er voor jou”. Een mok die de internationale solidariteit weerspiegelt die de NGO verdedigt. helen b had al een eerste mok gecreëerd, “Female Power”, een bestseller in 2022. De mok is verkrijgbaar op de e-shop en in de helen b shop.

“Ik ben de beste versie van mezelf als ik me vrij voel en dat is wat ik wil voor mijn dochter Stella en voor elk meisje ter wereld; de vrijheid om haar eigen keuzes te maken. De samenwerking met Plan International Belgium lag dan ook voor de hand”, aldus Helen Blanchaert, beter bekend als helen b.

+++

Over Plan International België Plan International Belgium is een onafhankelijke Belgische NGO, en lid van Plan International, die zich inzet voor gelijkheid voor meisjes en kinderrechten over de hele wereld. Sinds 1983 begeleiden we kinderen en jongeren naar autonomie en vrijheid om hun eigen keuzes te maken. We geven meisjes dezelfde kansen als jongens: om te leren op school en een fatsoenlijke job te krijgen, om veranderingen in hun maatschappij te leiden, om te beslissen over hun leven en hun lichaam, en om zich te ontwikkelen zonder geweld, van geboorte tot volwassenheid. Meer informatie over Plan International België vindt u op www.planinternational.be

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER