Liegen op je CV voor 1 op 2 Belgische managers grootste fout bij solliciteren

Tijdens het solliciteren kan stress sommige mensen ervan weerhouden de beste versie van zichzelf te laten zien. Volgens een studie van rekruteringsspecialist Robert Half zijn liegen op je cv en te laat komen op een sollicitatiegesprek de twee belangrijkste fouten die het sollicitatieproces kunnen beïnvloeden, volgens respectievelijk 48% en 39% van de Belgische managers.

Solliciteren is een belangrijke stap in iemands professionele carrière, maar gaat vaak gepaard met enige vorm van stress die kan leiden tot ongelukkige reacties, die op hun beurt dan weer nadelig kunnen zijn voor de kandidaat.

Hoewel liegen op je cv het vaakst in de top 3 van grootste fouten voorkomt, namelijk bij 48% van de managers, zijn er nog andere zaken die je kansen op een succesvolle sollicitatie gevoelig kunnen verkleinen. Te laat komen (39%), je niet verdiepen in het bedrijf waar je solliciteert (31%), negatief praten over je vorige werkgever (30%) of te direct over de voordelen praten tijdens het eerste gesprek (25%) worden ook negatief ervaren door Belgische managers.

“Liegen op je cv wordt door managers beschouwd als de ernstigste uitschuiver die een kandidaat kan maken, al zijn we zelf ook verbaasd dat het percentage niet hoger ligt”, zegt Bart Goossens, senior director bij Robert Half. “Liegen is ten allen tijde afgeraden, want het kan de vertrouwensband tussen werkgever en werknemer beschadigen en de kans is groot dat je vroeg of laat toch door de mand valt. Neem als werkgever daarom voldoende tijd om elk cv grondig door te nemen en voldoende vragen te stellen bij punten waar je je twijfels over hebt.”

5 tips voor een succesvolle sollicitatie

Bepaalde fouten kunnen leiden tot het einde van een sollicitatie, maar er zijn ook heel wat dingen die je kan doen om er een succes van te maken. Met deze vijf tips van Robert Half kan je je aanpak optimaliseren en wordt de kans op een goede afloop weer wat groter:

  1. Doe beroep op je netwerk – gebruik je connecties om je te helpen bij de zoektocht naar een (nieuwe) job. Praten met verschillende bedrijven, vrienden, kennissen en/of familie kan zomaar nieuwe kansen met zich meebrengen. Je netwerk kan je op ideeën brengen of je aan dingen doen denken waar je nog nooit eerder aan hebt gedacht.
  2. Maak een sterk online profiel – zorg voor een goed, uitgebreid LinkedIn profiel, met een professionele foto en een korte maar krachtige introductie van jezelf. Dit maakt onmiddellijk een goede indruk op recruiters, die zo meteen een concreet beeld krijgen van wie je bent.
  3. Wees voorbereid – in de breedste zin van het woord. Een goede voorbereiding begint met weten wat je wilt, wat belangrijk voor je is in een functie en waar je naartoe wilt. Bereid je ook voor op sollicitatiegesprekken: doe onderzoek naar het bedrijf, zorg dat je weet met wie je gaat praten en denk na over de vragen die je wil stellen.
  4. Wees eerlijk en positief – over jezelf, je ervaring en je vorige werkgevers. Als je in het verleden een slechte ervaring hebt gehad, bespreek die dan open en eerlijk en vertel wat je ervan hebt geleerd. Op die manier toon je een vorm van respect en dat kan alleen maar in je voordeel spelen.
  5. Wees zo concreet mogelijk – bedrijven zijn op zoek naar de toegevoegde waarde die jij als werknemer voor hen kan betekenen, dus zorg ervoor dat ze dit snel kunnen identificeren. Vermeld bijvoorbeeld een aantal concrete verwezenlijkingen op je cv of LinkedIn-pagina en geef er details over tijdens het gesprek.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER