Het arbeidscontract van de nieuwe generaties?

Slechts 15% van de sollicitanten overweegt in 2021 interim-werk aan te nemen, zo blijkt uit een studie van wervingsbureau Page Personnel (PageGroup). Nu het licht aan het eind van de tunnel zichtbaar wordt na meer dan een jaar coronacrisis en opeenvolgende lockdowns, zijn werkzoekenden op zoek naar een gevoel van zekerheid op de arbeidsmarkt. “Uitzendwerk werd lange tijd beschouwd als een vorm van onzekere arbeid. Het is echter niet noodzakelijk onzekerder dan een vast contract. De voordelen van uitzendwerk zijn talrijk, en de flexibiliteit ervan heeft het onmisbaar gemaakt op de arbeidsmarkt in 2020,” legt Wim Beke, Senior Executive Manager van Page Personnel Belgium uit. Uitzendwerk is ook de vorm van werk die het best aansluit bij de nieuwe generaties werknemers.

Uitzendwerk, het ten onrechte onbeminde deel van de arbeidsmarkt

De coronacrisis en de daaruit voortvloeiende onrust op de arbeidsmarkt hebben de behoefte aan een gevoel van zekerheid onder werknemers en sollicitanten doen toenemen. Daarom is slechts 15% van hen van plan om in 2021 te solliciteren voor een interim-baan. Opvallend want het uitzendwerk heeft de arbeidsmarkt rechtgehouden toen bepaalde sectoren zijn gestopt met aanwerven tijdens de opeenvolgende lockdowns. Een soort arbeidsovereenkomst die haar reputatie van onzekere arbeid dus niet noodzakelijk verdient.

“De slechte perceptie van het tijdelijke contract komt van de generatie van onze ouders. Toen dit type contract werd ingevoerd, was het vooral bedoeld voor kleine, tijdelijke banen in de bouwsector, die eerder synoniem stonden met onzekerheid. Vandaag winnen tijdelijke arbeidsovereenkomsten in veel sectoren aan populariteit en worden ze door werknemers gewaardeerd. In essentie is een uitzendkracht niet minder zeker dan een werknemer met een vast contract, maar de mentaliteit moet nog mee evolueren” verklaart Wim Beke, Senior Executive Manager van Page Personnel Belgium.

Het arbeidscontract van de nieuwe generaties?

Als bepaalde vooroordelen veranderen, is de uitzendovereenkomst allesbehalve een achterhaalde manier van werken. Uitzendwerk is meer in overeenstemming met het beeld dat de jongere generaties van de arbeidsmarkt hebben en heeft een mooie toekomst voor zich. Het tijdelijk contract biedt namelijk veel leermogelijkheden en het stelt je in staat veel verschillende stielen te ervaren voordat je beslist over een definitief carrièrepad.

“Interim-werk is de toekomst. Jongeren, die een zo goed mogelijk evenwicht tussen werk en privéleven willen, beginnen geleidelijk aan tijdelijk werk te zoeken. We zitten in een kandidatenmarkt, niet in een klantenmarkt. Dit betekent dat deze jongeren altijd veel mogelijkheden zullen vinden om de verschillende loopbanen die zij ambiëren, te verwezenlijken. Het is duidelijk dat tijdelijk werk niet synoniem is met baanonzekerheid, maar met vrijheid” concludeert Wim Beke.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER