Flexibel (af)studeren: Is februari het nieuwe september?

Is februari het nieuwe september? 1 op de 8 studenten behaalt vandaag een diploma in februari, terwijl dat vier jaar geleden nog 1 op de 10 studenten was. Dat blijkt uit cijfers van Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen met 14.000 studenten. Daarnaast starten gemiddeld 5,5% van de studenten in februari aan een nieuwe opleiding.

“Studenten hebben vandaag duidelijk nood aan een flexibel studietraject met alternatieve start- en afstudeermomenten. Daar zetten we als hogeschool dan ook sterk op in,” stelt Veerle Hendrickx, algemeen directeur aan KdG. Zo organiseert KdG op 6 februari een infomoment voor studenten die in februari willen starten met hun opleiding.

Niet alleen september maar ook februari is tegenwoordig dus een afstudeer- én startmoment. Die twee tendensen kan je niet helemaal los zien van elkaar. “Hoe meer studenten op een aangepast moment starten, hoe meer er ook niet klassiek afstuderen in september,” zegt Hendrickx. Maar dat is zeker niet de enige verklaring waarom er meer studenten in februari afstuderen. Studenten combineren hun studie bijvoorbeeld met werken, gezin of ondernemen en hebben daardoor nood aan flexibiliteit.

Veranderen van opleiding

Haydée De Loof, hoofd van het onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs van KdG ziet voor de trend van februaristarters twee grote verklaringen.

“Ten eerste is het vandaag meer aanvaard om van studierichting te veranderen. Mensen beseffen dat je meerdere interesses kan hebben, en dat het een zoektocht is naar de goede match. Daarnaast speelt ook het nieuwe systeem van ‘de knip’ in het hoger onderwijs ongetwijfeld een rol. Hierdoor kunnen studenten niet eeuwig vakken blijven meenemen doorheen hun studietraject en reflecteren ze sneller over de haalbaarheid van hun studies. Aan ons als hogeschool om ons hier wendbaar op te organiseren.”

Flexibel studeren

Deze cijfers getuigen van een bredere trend naar meer gepersonaliseerde en geïndividualiseerde trajecten in het hoger onderwijs. Die vraag naar flexibiliteit vanuit de studenten valt voor een stuk te verklaren door een mentaliteitswijziging rond carrièreplanning. Waar mensen vroeger voor een job kozen die ze 40 jaar lang zouden doen, is er vandaag veel meer de nood om zichzelf te blijven uitdagen. Er wordt dus bewuster omgegaan met carrièreplanning dan vroeger, en heel wat mensen kiezen na een aantal jaar op de werkvloer opnieuw voor de schoolbanken.

Een geïndividualiseerd studietraject is hier extra belangrijk omdat ze vaak al een gezin en financiële verplichtingen hebben.

Die toegenomen individualisering van het studietraject vraagt extra flexibiliteit van de onderwijsinstellingen. Naast het traject op maat dat elke student samen met een studieloopbaancoördinator kan vormgeven, organiseert KdG vandaag al voor een heel aantal opleidingen een officieel startmoment in september én in februari. Studenten kunnen dus starten in februari zonder studietijdverlies. Concreet gaat het om de opleidingen Supply Chain Management, Internationaal Ondernemen, KMO-Management, International Business Management, Marketing, Internet of Things, Sociaal Werk en de verkorte educatieve bachelor Secundair Onderwijs. Ook organiseert de hogeschool een apart infomoment op 6 februari.

“Zeker voor opleidingen tot knelpuntberoepen zoals de lerarenopleiding is die toegenomen flexibiliteit een troef. Als je die opleiding op je eigen tempo en manier kan aanvatten, zullen meer mensen de stap zetten. Door als hogeschool flexibiliteit te bieden, verhoog je de motivatie van mensen om voor een knelpuntberoep te kiezen. Het zou jammer zijn om talent te laten liggen door een strikt kader.” – Haydée De Loof, hoofd van het onderzoekscentrum Toekomstgedreven Onderwijs van KdG.

Een verspreide instroom van pas-afgestudeerden biedt tot slot ook voordelen voor de werkgevers. Wie op zoek is naar young potentials hoeft niet langer te wachten tot september om iemand aan te werven, en vacatures kunnen sneller ingevuld geraken. Zeker voor de knelpuntberoepen zoals leraar, IT’er of accountant kan dat een verschil maken.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER