Een sterke kenniseconomie heeft sterke taalprofessionals nodig

Een sterke kenniseconomie heeft sterke taalprofessionals nodig. Dat is de kernboodschap van het taalcharter dat het Vlaams Talenplatform lanceert om het belang van taal, talige competenties en meertaligheid voor bedrijven en organisaties in de verf te zetten.

De vijf rectoren van de Vlaamse universiteiten waren de eerste ondertekenaars en ondertussen schaarden meer dan 100 bedrijven en organisaties zich achter het initiatief, waaronder VRT, Engie, UNIZO en SD Worx.

Kerngroeplid van het Vlaams Talenplatform en hoogleraar Engelse taalkunde Lieven Buysse (KU Leuven) licht het charter verder toe:

“Met het taalcharter benadrukken we dat talenkennis de toegangspoort tot onze maatschappij is. Wie ons charter ondertekent, erkent de noodzaak van een goede taalvaardigheid, van talenkennis en van meertaligheid, niet alleen op de arbeidsmarkt maar ook in de brede maatschappij.”

Buysse geeft aan dat een uitstekende talenkennis een enorme troef is voor onze kenniseconomie:

“Taal is onmisbaar om de wereld rondom ons te begrijpen en meertaligheid doet in de hele wereld deuren opengaan. Onze meertalige samenleving vraagt om vaardigheden zoals kritische geletterdheid en creatief en probleemoplossend denken. Taalvaardige medewerkers zijn dus meer dan ooit van grote waarde op de arbeidsmarkt.”

Lanceringsevent op 26 maart: taalkracht als werkkracht

Om de lancering en ondertekening van het taalcharter in de verf te zetten, organiseert het Vlaams Talenplatform op 26 maart het netwerkevent ‘Taalkracht als werkkracht’. Dat plaatst de schijnwerpers op het veelzijdige profiel van taalprofessionals en hoe zij onmisbaar zijn in bedrijven en organisaties.

VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck gaat in gesprek met leidinggevenden en hr-managers van bedrijven als VOKA, FINN en Moore & Partners, nadien komen taalexperten en academici aan het woord. Daarbij wordt ingegaan op de uitgebreide skillset van taalprofessionals binnen een bedrijf, hun bijdrage aan levenslang leren en hun centrale rol in de ontwikkeling van en kritische omgang met taaltechnologie. Brussels minister van meertaligheid Sven Gatz sluit het panelgesprek af met een slotwoord.

Deze bedrijven ondertekenden het taalcharter

+++

Het Vlaams Talenplatform (VTP) is een samenwerkingsverband tussen de universitaire talenopleidingen, de lerarenopleidingen aan hogescholen en de Centra voor Volwassenonderwijs dat het talenonderwijs wil bevorderen. Met het VTP brengen we de staat van het talenonderwijs in kaart en drukken we onze stempel op perceptie en beleid.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER