In 2024 lanceert het Federaal Planbureau, in samenwerking met de Universiteit Gent, een pilootstudie omtrent de 4-dagen werkweek met effectieve collectieve arbeidsduurvermindering en loonbehoud. Daarover berichten we reeds bij #ZigZagHR. Concreet zullen deelnemende bedrijven en organisaties gedurende een periode van 6 maanden de 4-dagen werkweek invoeren bij alle, of een deel van hun werknemers. Deelnemers worden begeleid vóór, tijdens en na het experiment.
Het doel van de studie is om de effecten te meten van collectieve arbeidsduurvermindering in België op welzijn, productiviteit, werkgelegenheid en milieu. Deelnemende bedrijven zullen wetenschappelijk ondersteund worden, kunnen opteren voor aanvullende begeleiding door experts en aanspraak maken op bijdrageverminderingen (mits aan bepaalde criteria voldaan wordt).
Reeds sinds 1 september 2023 betaalt Tryangle haar medewerkers een fulltime loon om 32u per week te werken. En volgens Griet Deca, zaakvoerder van Tryangle is dit model rendabel voor iedere organisatie.
Daarvoor baseert ze zich niet louter op haar eigen ervaring als KMO, maar ook op de veelvuldige testervaringen in verschillende landen. Deze testervaring zal Tryangle trouwens zelf leiden hier in België als officiële country partner van 4 Day Week Global.
De meest recente positieve verandering op vlak van werk
De traditionele 5-dagen werkweek met een 9-5 mentaliteit “lijkt ouderwetser dan een Ford Model T”, zei Jonas Prising, voorzitter en CEO van uitzendbedrijf Manpower Group, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos in mei 2022. Alles wijst erop dat de definitie van werk evolueert, voegde hij eraan toe, en hij vulde aan dat bedrijven moeten luisteren, leren en zich aanpassen aan wat werknemers willen. Volgens hem is een vierdaagse werkweek de meest recente positieve verandering op dit gebied.
Vandaag kiezen meer en meer bedrijven voor deze werking. In eigen land zijn Tryangle en Femma pionier. Zij begonnen in 2019 te experimenteren en ontdekten hoe minder tijd vooral betekende dat je als organisatie je eigen werking moet durven herbekijken en reorganiseren. Zo verdwenen de zogenaamde monojobs waarbij slechts één persoon een bepaalde kennis en expertise heeft om plaats te maken voor back-ups en buddyjobs. Deze verbreding van kennis en kunde zorgt voor meer flexibiliteit in geval van vakantie of ziekte. Een heuse win-win dus!
Size doesn’t matter
Femma is een vzw en Tryangle is klein, maar, zo zegt Griet Deca, laat deze remmende overtuigingen je vooral niet op de beperkingen wijzen! De Franse groep LDLC, goed voor meer dan 1000 mensen op de payroll, schakelde in januari 2021 terug naar een voltijds regime van 32u verspreid over 4 dagen per week. Laurent de la Clergerie, oprichter van deze IT-speler, had berekend dat deze terugschakeling hem slechts 5% meer aan loonmassa zou kosten. Tot deze conclusie kwam hij door het basismodel 100-80-100 zo realistisch mogelijk in te schalen: ik vraag 100% van mijn medewerkers om 100% van het werk te leveren op 80% van de beschikbare tijd. Hij was ervan overtuigd dat hij, om dit te kunnen bereiken, extra zou moeten rekruteren en becijferde dat 5% meer voldoende zou zijn. Dit leek hem niet onoverkomelijk en na heel wat gesprekken binnen het bedrijf schakelde gans de organisatie terug naar de 32-urenweek.
Zijn medewerkers bedankten hem overduidelijk: door de extra ademruimte werden ze echt de beste versie van zichzelf waardoor ze geen extra hulp nodig hadden ondanks booming business in de (post-)coronamaanden. Doordat ze zo gedreven aan de slag gingen in de minder beschikbare tijd bleef de loonmassa identiek terwijl de winstcijfers door het dak gingen. Dit alles zonder overuren trouwens!
Haalbaar in elke werkcontext
Ook in productiebedrijven zien we meer en meer aandacht voor de échte vierdagenwerkweek. Lamborghini schakelde in december 2023 terug naar 32u als fulltime, ook voor hun productiemedewerkers. In het Verenigd Koninkrijk namen heel wat ziekenhuizen en woonzorgcentra deel aan een doorgedreven test en ook in Spanje, Portugal en Nieuw-Zeeland organiseerden steden en gemeenten succesvolle testcases, zowel voor hun breinwerkers als voor hun arbeiders.
+++
Wat rapporteert Tryangle na bijna een half jaar actief te zijn in de échte vierdagenwerkweek?
- Absenteïsme is nul.
- Creativiteit swingt opnieuw de pan uit.
- Onze medewerkers denken nog meer mee met ons deorganisatie.
- Merkaantrekkelijkheid is enorm gestegen. Nooit eerder ontvingen ze zoveel spontane sollicitaties!
- In 2023 werkten ze gedurende 4 maanden in het 32u-systeem en toch lag hun winstcijfer hoger dan in 2022…
Meer weten over learnings en aandachtspunten?
>> Luister naar dit fragment uit de podcastopname 👇
>> Lees de blog van Tryangle
>> Blijf je graag op de hoogte van het 4 Day Week Global pilootproject in België? Schrijf je nu in op hun nieuwsbrief!