Complexe wetgeving als struikelblok voor vlotte loonverwerking

42 procent van de Belgische bedrijven heeft moeite om hun payroll op orde te houden door de complexe lokale wetgeving. In Europa ligt dat gemiddelde op één op de drie bedrijven. De lokale regelgeving heeft de grootste impact op payrollverwerking in België en Frankrijk. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland scoren beter op dit vlak. Dat blijkt uit de ‘Payroll Proficiency Index’ van SD Worx, die zowel de administratieve complexiteit van de loonverwerking als de tevredenheid van bedrijven in België en onze buurlanden in kaart brengt, qua juistheid en snelheid.

De Europese HR- en payrolldienstenverlener SD Worx ondervroeg ruim 1.300 bedrijven uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk om een overzicht te krijgen op de manier waarop ze hun payroll (laten) verwerken. SD Worx ging na welke factoren het payrollproces moeilijk maken voor bedrijven. Dat deed de marktleider in de sector aan de hand van de ‘Payroll Proficiency Index’ waarbij 6 elementen aan bod komen: wetgeving, beloning, technologie, capaciteit (workforce), personeelsverloop en partners. Het meest heikele punt voor de loonberekeningen blijkt de lokale wetgeving, haar complexiteit en de vaak voorkomende wijzigingen.

Over het hele onderzoek ervaart 42% van de Belgische bedrijven wetgeving als een probleem. Op de tweede plaats wordt het personeelsverloop en de verscheidenheid aan statuten en contracten gezien als hinderlijke factor. Daarna volgt reward of verloning als derde horde, mede door de verscheidenheid in type beloningen en de flexibilisering van de verloning.

Belastingsysteem, wijzigende wetgeving en complexe sociale zekerheid

De lokale wetgeving blijkt in alle landen het vaakst voorkomende struikelblok om tot een vlotte payroll te komen. Gemiddeld geven Belgische bedrijven het volgen van de wetgeving bij hun payrollproces een score van 56,7. Het Verenigd Koninkrijk scoort opnieuw het hoogst met 61,5. Ook Nederland en Duitsland blijven met een score van 60,7 boven het Europese gemiddelde van 59,1. Frankrijk blijft met een score van 55,9 samen met België onder het gemiddelde.

De snelle wijzigingen in de wetgeving, het aantal uitzonderingen in de wetgeving en de complexiteit van de sociale zekerheid zijn de uitdagingen waar bedrijven in België het vaakst mee geconfronteerd worden als het op de wetgeving over payroll aankomt.

unnamed 3

“De wetgeving voor loonberekening is het meest ingewikkeld in België en Frankrijk, iets wat deze resultaten bevestigen. Doordat de Belgische overheid nogal wat lagen heeft, is de situatie extra gecompliceerd. Ook de sectorale verschillen spelen een rol in de complexiteit in ons land”, zegt Bart Pollentier, directeur van het kenniscentrum van SD Worx.

Alle factoren in rekening genomen, scoren Belgische bedrijven mooi volgens het Europese gemiddelde. Gemiddeld geven Belgische bedrijven zichzelf een score van 64,7 op 100 voor hun vaardigheden op het vlak van loonverwerking. Digitale maturiteit van Belgische bedrijven, de dienstverlening waarmee bedrijven samenwerking en de mogelijkheid van organisaties om loonsverwerking te organiseren, trekken het gemiddelde van België omhoog. Dat ligt, net als Nederland (65,2), in lijn met het Europese gemiddelde van 64,6. Het Verenigd Koninkrijk scoort met 66,6 hoger, terwijl Frankrijk (63,1) en Duitsland (63,6) zichzelf iets minder bedreven inschatten.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER