Beyond the traditional workforce: heeft jouw organisatie de ‘juiste’ workforce?

De uberisering van het personeel is een hot topic in het ‘future of work’-debat. Vandaag de dag gebruiken toonaangevende organisaties een verscheidenheid aan talent in het talent continuüm. Werkgevers zijn ‘eigenaar’ van sommige talenten op hun balansen als ‘werknemers’, terwijl ze ander talent slechts tijdelijk tot hun beschikking hebben. Lisbeth Claus, co-auteur van het boek #ZigZagHR, waarom de beste HR geen HR meer is, schreef samen met Danielle Monaghan, VP Global Talent Acquisition & Mobility bij Uber, de whitepaper ‘Dynamic Open Talent’ die volgende week gepubliceerd wordt. In die whitepaper onderzoeken ze hoe bedrijven talentportfolio’s inschakelen, ze bespreken de opportuniteiten en uitdagingen, zowel voor de werkgever, het talent als de samenleving.

Talentkeuze is altijd wel een ‘make versus buy’-beslissing, precies zoals in operationeel management.

Het inschakelen van externen – die vaak samenwerken met de werknemers in gemengde teams – leidt tot verschillende werkregelingen, arbeidsstatuten en medewerkerscategorieën.
Het werken met zo’n portfolio van medewerkers in het talent continuüm biedt zowel mogelijkheden als moeilijkheden. Het gaat onder andere om de volgende uitdagingen:

  • In de meeste landen zijn de arbeidsstatuten nog sterk gescheiden (werknemer versus zelfstandige), waardoor alle mogelijkheden van het talent continuüm niet vlot op elkaar aansluiten.
  • Betrouwbare tewerkstellingsstatistieken over de juiste samenstelling van de hybride workforce zijn nog moeilijk te vinden.
  • Het arbeidsrecht is gericht op werknemers en negeert andere statuten grotendeels. Het hinkt ver achterop op de nieuwe arbeidsrealiteit.
  • Vakbonden en sociale partners hebben de neiging om de niet-werknemers te beschouwen als één groep in plaats van als heel diverse categorieën, elk met hun eigen werkpatronen en verwachtingen. Sommigen gaan voor een zelfstandige carrière, anderen doen het tijdelijk of vullen hun ‘klassieke’ job aan met gig-opdrachten.
  • Er duiken vele nieuwe management- en HR-uitdagingen op bij het werken met een hybride workforce met gemengde teams.
  • Qua beloning en voordelen lijkt het statuut van de freelancer kwetsbaarder dan dat van de werknemer.

Hoe vindt een organisatie de juiste balans tussen werken met ‘eigen’ personeel en met externen?

De huidige trends lijken erop te wijzen dat de aard van het ‘statuut’ geen of-of-vraag is, maar dat alle types van talent geselecteerd kunnen worden in een geoptimaliseerde mix.

De strategische keuze die HR moet maken, is het juiste evenwicht te vinden in het inschakelen van al dat talent in het continuüm.

In de whitepaper ‘Dynamic Open Talent’ (met Danielle Monaghan, VP Global Talent Acquisition & Mobility bij Uber) onderzoekt Lisbeth Claus hoe bedrijven talentportfolio’s inschakelen, en ze bespreken de opportuniteiten en uitdagingen, zowel voor de werkgever, het talent als de samenleving.

 

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER