Arbeidsdeal geeft vierdagenwerkweek boost

Een voltijdse werkweek afwerken in vier dagen mét behoud van loon: sinds de Arbeidsdeal van eind 2022 kan dat. Het initiatief ligt bij de werknemer, de werkgever heeft de keuze om al dan niet in te gaan op de vraag. Uit de cijfers van augustus 2023 van Acerta, van 40.000 werkgevers en 390.000 voltijdse werknemers met een voltijds contract van onbepaalde duur, blijkt dat er sinds de start van dit jaar de helft (+56,5%) meer werknemers zijn met een vierdagenwerkweek. Concreet betekent dit dat vandaag al ongeveer 1 op 130 voltijdse werknemers zijn fulltime job op 4 dagen in plaats van 5 uitvoert. De groei blijkt vooral te zitten bij de bedienden. Van hen houdt gemiddeld 0,8% de vierdagenweek aan, evenveel als arbeiders. Ondertussen heeft 1,9% van de werkgevers mensen in dienst met een voltijdse vierdagenwerkweek.

Toepassing voltijdse vierdagenwerkweek groeit en vooral onder bedienden

In augustus 2023 bleek 0,8% van de Belgische werknemers in de private sector en met een voltijds contract van onbepaalde duur te werken volgens het regime van de voltijdse vierdagenwerkweek. Daarmee is de populariteit van dit werkregime met 56,5% toegenomen sinds begin 2023.

Vandaag is ongeveer 1 op 130 voltijdse werknemers aan de slag in dit nieuwe systeem. De toename is vooral te wijten aan een grote groep bedienden die instapten in het systeem met goedkeuring van hun werkgever. Ondertussen is de vierdagenwerkweek bij hen net zo populair als onder arbeiders: in augustus werkte gemiddeld 0,8% van de bedienden volgens de vierdagenweek, meer dan een verdubbeling (+106,5%). De arbeiders waren wel de eersten om het regime toe te passen, maar hier is de groei bescheidener: +9,8%, om eveneens te komen aan 0,8%.

“De optie om een voltijdse werkweek in vier dagen te presteren bestond al, maar beperkt. De Arbeidsdeal heeft die mogelijkheid opengetrokken naar alle sectoren. Zoals met alle nieuwigheden was het te verwachten dat de voltijdse werkweek van 4 dagen met de tijd meer ingang zou vinden. ​ Zowel werkgevers als werknemers moesten immers eerst vertrouwd geraken met het idee en met de mogelijke voordelen. Dat dat onder arbeiders sneller gebeurde dan onder bedienden kan ermee te maken hebben dat de beperkte versie van vóór de Arbeidsdeal zich vooral op arbeiders toespitste.”

Annelies Bries, juridisch experte bij Acerta Consult

1,9% werkgevers doen mee met voltijdse vierdagenwerkweek, vooral grotere bedrijven

Het is niet meer dan logisch dat werkgevers eerst willen uitmaken of de voltijdse vierdaagse werkweek bij hen haalbaar en interessant is. Blijkbaar is het antwoord tot op vandaag bij ongeveer 1 op de 50 werkgevers positief, want 1,9% heeft werknemers in dienst (voltijdse contracten onbepaalde duur) die werken volgens de voltijdse vier dagenwerkweek. Het regime komt het vaakst voor in grotere bedrijven.

“Dat het regime vooral in grotere bedrijven ingang vindt, is logisch. Voor grotere bedrijven is het wellicht haalbaarder om voor continuïteit te zorgen. Dat zij wellicht beter uitgerust zijn om dit administratief te verwerken kan ook een rol spelen. De toezegging van de voltijdse vierdagenwerkweek is immers telkens maar geldig voor zes maanden, en is daarna eventueel opnieuw aan te vragen.

Annelies Bries, juridisch experte bij Acerta Consult

Over de cijfers

De percentages zijn gebaseerd op de werkelijke cijfers van werknemers met een voltijdse arbeidsovereenkomst in een dataset van 390.000 werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren. ​

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER