8 leiderschap tips voor topsport en business

Met je team je doelen halen en de lat steeds hoger leggen door elk individu binnen het team vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen te geven. Dat is de gemeenschappelijke visie over coaching door ploegleider Richard Plugge van Team Jumbo-Visma en Linda Emmery, People & Culture Director bij Visma Benelux. Hun coachingsprincipes maken van Visma een leider in de sector, zowel in de topsport als in de zakenwereld.

Zij geven graag hun 8 tips mee over modern leiderschap.

Combineer individuele doelen met de ambitie van het team

Elk team heeft een doel. De kunst is om alle teamleden met de neuzen in dezelfde richting te krijgen om dat doel te behalen. En dat lukt alleen maar wanneer elk individu zich voor de volle 100 procent inzet. Wil je dat iedereen gemotiveerd aan de bak gaat voor het team? Pas dan individuele ambities in binnen de grote, gemeenschappelijke strategie.

Team Jumbo-Visma wil elk jaar het beste uit de Ronde van Frankrijk halen. Om alle renners op dezelfde lijn te krijgen, bekijken we elk jaar hun individuele ambities zodat ook zij gelukkig blijven en zich willen opofferen voor het team. Wanneer iedereen voor zichzelf weet wat zijn rol binnen het team is, blijft die gemotiveerd om die rol te vervullen.

Laat je team zelf navigeren, en stuur bij waar nodig

Bij elke stap richting geven, dat werkt niet. Laat je mensen zelf hun weg bepalen. Zo geef je veel vrijheid, maar ook veel verantwoordelijkheid. Dat zorgt voor meer motivatie, meer zelfvertrouwen, meer ownership en uiteindelijk ook een beter resultaat. Laat je team zelf nadenken door de juiste vragen te stellen. Laat hen kritisch naar zichzelf kijken en zelf het heft in handen te nemen. Lijkt je team toch van het pad af te rijden, dan ben je daar als coach om bij te sturen.

Gooi alle obstakels op tafel

De weg naar succes ligt vol obstakels. En als coach help je die te overwinnen. Daarom is het belangrijk om die obstakels eerst te bepalen. Waarom presteert een medewerker niet zoals verwacht? Wat houdt een renner tegen om op het hoogste niveau te presteren? Duik als coach samen met je teamlid in het probleem en bekijk of je dit samen kan oplossen. Vertrouwen is cruciaal in het coachen en leiden. Laat je team zien dat je hen vertrouwt en dat zij jou kunnen vertrouwen.

Klimmers, tijdrijders en spurters: creëer een complementair team

Als coach, of facilitator, moet je de verschillen tussen mensen zien en erkennen, en een complementair team samenstellen op basis van die verschillende karakters. Geef iedereen een andere rol die perfect past binnen zijn interesses en capaciteiten. Sommige zijn goeie klimmers, anderen malen de hele rit kilometers aan een hoog tempo, en sommige renners zijn sterker op het einde van de race. Zet mensen altijd op de juiste plek, afhankelijk van hun potentieel.

Laat je mensen in zichzelf geloven

Wie een belangrijke functie bekleedt, of dat nu in de koers of op kantoor is, ervaart veel druk. Als kopman moet je het werk van je helpers afmaken. Je traint maanden aan een stuk voor die ene topprestatie. De druk is enorm. Daarom moet je als coach het vertrouwen aan je mensen geven. Niet alleen aan je kopman, maar ook aan je helpers, je mechaniciens en je verzorgers. Topsporters twijfelen elke dag aan zichzelf. Want als je op dit niveau 1 procent mist, kom je tekort. Het is aan de coach om je mensen elke dag te overtuigen dat ze goed genoeg zijn.

Maak falen bespreekbaar

Laat je medewerkers zien dat je hen niet aan de kant schuift wanneer ze het moeilijk hebben, maar dat je er bent om hen te helpen en samen naar succes te groeien. Als je dat vertrouwen wil bekomen, moet alles bespreekbaar worden. Ook falen. Obstakels kunnen pas uit de weg geruimd worden indien het hele team die obstakels ziet. Als er vertrouwen is in de groep en in elkaar, dan ga je samen elke dag voor een beter resultaat. Hoe meer talent mensen hebben, hoe meer ze zich bewust zijn van wat ze goed en fout doen en hoe meer ze aan zichzelf gaan twijfelen. Als coach moet je er op een positieve manier voor zorgen dat die twijfel onterecht is.

Coach alleen wie daarvoor openstaat

Voor je iemand coacht, analyseer je best of die persoon ook openstaat voor feedback. Pas wanneer mensen feedback erkennen, kunnen ook problemen aangepakt worden. En pas dan kan je aan het werk. Kijk samen wat fout liep en wat daar de gevolgen van waren. En zoek samen uit hoe het volgende keer beter kan. Als coach maak je deel uit van het team. Het is aan je medewerker om zelf een helpvraag te formuleren en bij jou te komen voor begeleiding. Als die hulpvraag niet komt, stop dan met coachen, want het zal toch niet werken.

Coach ook jezelf en vraag begeleiding

Wil je je team naar de top begeleiden? Begin dan met jezelf. Leer jezelf kennen, doe wat je wil en haal de volle 100 procent uit je eigen capaciteiten. Zo maak je van jezelf de beste versie die je kan zijn. Analyseer wie je ben en waarom je doet wat je doet. Dat is de basis om nadien anderen te kunnen begeleiden. Heb je zelf iemand nodig om je te begeleiden? Vraag dan hulp. Je bent nooit te oud en te wijs om ook jezelf te blijven ontwikkelen.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER