1 op 2 werkgevers bereid om verkorte werkweek aan te bieden

54% van de Belgische C-level managers staat ervoor open om in 2023 een verkorte werkweek, die ook in de arbeidsdeal aan bod komt, aan te bieden. Zo willen ze tegemoet komen aan de vraag naar flexibiliteit van kandidaten die niet langer aan te trekken zijn met enkel glijdende uren en telewerk. Dat blijkt uit het onderzoek achter de Salarisgids 2023 van Robert Half. De Salarisgids belicht verder de noodzaak voor bedrijven op zoek naar talent om naast aantrekkelijke lonen, ook extralegale voordelen naar een hoger niveau te tillen.

7 op 10 Belgische C-level managers heeft momenteel vertrouwen in de groei van hun bedrijf voor het komende jaar, al staan ze ook voor verschillende uitdagingen door onder andere de druk op de lonen omwille van de hoge indexatie en de sterke concurrentie op de markt. Al verwacht 34% van de bevraagde managers wel nog een opslag te kunnen betalen, zo blijkt uit de Salarisgids. 30% geeft aan enkel mee te gaan met die opgelegde loonsverhoging, zonder bijkomende opslag.

“Veel bedrijven zitten door de hoge indexatie tussen twee vuren: ze willen het personeel de verdiende opslag wel uitbetalen, maar moeten ook rekening houden met de stijgende personeelskost. Het juiste evenwicht hierin vinden, zal zeker voor extra uitdagingen zorgen nu het einde van het jaar – de gebruikelijke periode voor loonsverhoging – eraan komt. Een uitgebreider pakket aan extralegale voordelen zou hiervoor bijvoorbeeld een alternatief kunnen zijn,” aldus Bart Goossens, Senior Director bij Robert Half.

Flexibiliteit meer dan glijdende uren en telewerk

Het uitbreiden van het aanbod inzake flexibiliteit en andere extralegale voordelen is en blijft absoluut cruciaal om het loonpakket te personaliseren naar de noden van werknemers in de huidige maatschappij. En daar lijken bedrijven ook voor open te staan.

Naast de courante en gegeerde vormen van flexibiliteit, staan bedrijven er ook voor open om andere vormen van flexibiliteit aan te bieden: verkorte werkweek (54%), (deels) telewerk in het buitenland (54%) en wekelijkse werktijd verlengen voor meer verlof (28%) zijn de populairste vormen die hoog op de agenda staan bij Belgische managers.

Daarnaast wordt het beleid rond het aantal verlofdagen herbekeken om ook hier de mogelijkheden uit te breiden. Zo staat bijna een derde van de Belgische C-level managers ervoor open om werknemers een ongelimiteerd aantal verlofdagen aan te bieden.

“Het is geruststellend om te zien dat werkgevers zich openstellen voor deze nieuwe vormen van flexibiliteit. De recent goedgekeurde arbeidsdeal zal het voor bedrijven ook mogelijk maken om hierin meer te diversifiëren. En dat is absoluut noodzakelijk. Als je als bedrijf beperkte flexibiliteit aanbiedt, zal je hopeloos de boot missen. Ook het aantal verlofdagen dat je aanbiedt, speelt een rol. Met de wettelijk vastgelegde 20 dagen zal het moeilijker en moeilijker worden om personeel te vinden en te houden”, aldus Bart Goossens.

Extralegale voordelen blijven uitbreiden

Ook het aanbod extralegale voordelen blijft uitbreiden. Daarmee willen werkgevers kandidaten de mogelijkheid geven om hun loonpakket naar eigen noden te personaliseren. De top 3 populairste voordelen die managers plannen aan te bieden volgend jaar zijn:

  1. een tegemoetkoming voor telewerk,
  2. een toelage voor een e-bike
  3. en verlengd vaderschapsverlof.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER