Wat verlang jij op de werkvloer?

Ludo Verstraete heeft bakken ervaring in HR en is gefascineerd door hoe we omgaan met medewerkers. Hij geeft keynotes, workshops en brengt deze maand een boek uit over waardering op de werkvloer.

Wat maakt dat je ’s morgens, als je wekker afloopt, vol goesting je bed uitspringt om aan de werkdag te beginnen? Of wat maakt dat je je met tegenzin naar de badkamer sleept en, jezelf aankijkend in de spiegel, je afvraagt ‘waarom doe ik dit in hemelsnaam’?

Voor je verder leest, maak voor jezelf eens de oefening. In welke zin dan ook. Wat maakt dat je (niet) graag naar je werk gaat? Wat verlang jij op de werkvloer?

Wereldwijd is hier onderzoek naar gedaan. Dat is niet verwonderlijk: het antwoord op die vraag kan immers de groei van je onderneming positief beïnvloeden. Speciaal voor jou geef ik hieronder de voornaamste 5 bevindingen weer:

Het werk

Medewerkers willen zinvol bijdragen aan hun werk. Daar krijgen ze graag de ruimte tot ontwikkeling voor en een helder kader, waarin ze autonoom kunnen functioneren.

De werkplek

Medewerkers willen een comfortabele werkplek. Dat bevordert hun welbevinden. Iets wat ze ook halen uit de leuke sfeer op het werk.

De leidinggevende

Medewerkers verwachten van hun leidinggevende dat die duidelijk uitlegt wat hun persoonlijke bijdrage is in het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen. Deze leidinggevende brengt een inspirerend verhaal over de missie en de visie van de organisatie. Ze houden van een leidinggevende die hen waardeert voor wie ze zijn en voor wat ze doen.

De organisatie

Medewerkers geven er de voorkeur aan te werken voor een organisatie die maatschappelijk geëngageerd en financieel gezond is. Een organisatie die vertrouwen uitstraalt, zowel intern naar de eigen medewerkers toe als extern naar haar klanten en naar de wereld in het algemeen.

Het loon

Medewerkers willen fair betaald worden. Loon is niet iets wat hen als eerste motiveert, maar het moet wel correct en billijk zijn.

Mijn HR-ervaring leert me dat beleidsmatig inzetten op leiderschap, talentmanagement, performance management en welzijn bijdraagt tot een positieve ervaring voor de medewerker. Definieer dan ook binnen je algemeen beleid een doelstelling omtrent mens en organisatie. Dat is goed voor je medewerkers en voor je organisatie.

Benieuwd overigens wat de oefening hierboven jou geleerd heeft.

Ludo Verstraete

+++

TIP: Beluister zeker ook de podcast met Ludo 👇

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER