Van strakke landschapskantoren naar groene leefruimtes

De manier waarop we kantoorwerk organiseren, steunt op principes uit het tijdperk van de industriële revolutie. Werkgevers stellen aan een leger werknemers productiemiddelen ter beschikking zoals laptops of tablets, een stabiele internetconnectie, een ergonomische bureaustoel en designbureau, en misschien enkele kasten om je dossiers te archiveren. We werken in open landschapsbureaus waar onze leidinggevenden beter in de gaten kunnen houden of we wel werken. Bij voorkeur houden we vaste tijdsregimes aan van negen tot vijf. Alles draait rond controle. Tot we verplicht gingen thuiswerken toen de COVID-19-pandemie uitbrak, en onze werkplek, werktijden en het begrip van arbeidscontrole in vraag gingen stellen. Dat bleek het begin van een omwenteling. Het hybride werken is gekomen om te blijven.

Waarvoor dient dat kantoor dan nog? Laten we daar creatief brainstormen, innoveren op golven van verandering of scenario’s bouwen om de toekomstrobuustheid van onze organisatie te waarborgen. We kunnen er teambuildings organiseren en aan de interne groepscohesie werken, alsook verliezen doorspoelen en successen vieren. De onproductieve asociale landschapsbureaus uit het verleden zullen evolueren naar gezellige leefruimtes met een huiskamergevoel.

Die nieuwe kantoorruimtes zijn duurzaam, liefst CO2-neutraal, met veel groen. Mos bekleedt er de kantoormuren, want het absorbeert CO2, dempt geluid en creatievelingen kunnen er bedrijfslogo’s in creëren.

Bijkomend maken we komaf met die strikte 9-to-5-werkuren. Ons thuiswerk organiseren we gewoon zelf, tijdens de dag, ‘s avonds of in het weekend. Een deel van die werktijd verrichten we op andere werkplekken, bijvoorbeeld in een coworkingspace of een gezellige koffiebar. Of toch gewoon lekker thuis, in onze vaste bureau-omgeving of in het pas opgeleverde tuinkantoor.

Met een blik op het pas gemaaide gazon, het bloemenperk, de wadi, het kippenhok of de groenten- en kruidentuin, beantwoorden we er onze dagelijkse mails, maken we offertes, verrichten we administratievere taken, doen we aan research of bereiden we kantoormeetings voor. Allemaal taken die niet meer verantwoorden dat we er uren voor in de file staan en de atmosfeer vervuilen met een nieuwe lading CO2-uitstoot.

Hybride werken gaat hand in hand met duurzaamheid, mooi toch?

Dat hybride werken zal leiden tot leegstand van kantoorruimtes. Maar ook daar komt innovatie om de hoek kijken. De lege gebouwen kunnen dienstdoen als woningen, woonzorgcentra, scholen, en zelfs verticale landbouwbedrijven, zoals recentelijk in Amsterdam. Wie weet grazen er straks wel koeien in die voormalige landschapsbureaus.

Bert Van Tilborgh is auteur, historicus, toekomstdenker en maatschappij-analist. Vanuit zijn bedrijf Futureproved Trendwatchers adviseert hij organisaties rond nieuwe trends in de maatschappij

CCaroline Dupont Photography 221114nr142819 Futureproved Bert Van Tilborgh Voorkeur min

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER