Organisaties moeten hun nek durven uit te steken

Artevelde Academy en Inclusion Now organiseren vanaf vrijdag 12 mei de Diversity, Equity & Inclusion Strategy Masterclasses op campus Kantienberg in Gent. Diversity, Equity & Inclusion, kortweg DEI, wint steeds meer aan belang binnen bedrijven en organisaties. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die werk maken van diversiteit, gelijkheid en inclusie sterker staan op het vlak van onder meer talentacquisitie, innovatie, samenwerking en communicatie. De reeks van acht masterclasses richt zich tot DEI-professionals, HR-medewerkers en -managers, maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom. Na afloop van de volledige reeks, die in het Engels gegeven wordt, ontvangen deelnemers een DEI-certificaat.

“De masterclasses bundelen de laatste academische inzichten, concrete strategieën en onmiddellijk inzetbare tips rond DEI”, zegt docent en onderzoeker Anouck Van Couter van Arteveldehogeschool. “Cursisten leren van experts, maar ook van elkaar. Na afloop kunnen deelnemers zelf een duurzame DEI-strategie op poten zetten. De nood aan een inclusieve cultuur op de werkvloer is hoog. Inclusief leiderschap en je bedrijfsprocessen en -structuren in vraag durven te stellen, helpen om zo’n cultuur in jouw organisatie te creëren.”

Van glazen plafond tot genderneutrale toiletten

“In Vlaanderen is er op het vlak van DEI nog werk aan de winkel”, vertelt Michèle Mees, medeoprichter van Inclusion Now. De Brusselse accelerator helpt ondernemingen met hun DEI-beleid en organiseert de masterclasses samen met Arteveldehogeschool.

“Zeven op de tien mensen die een job zoeken, geven aan dat ze diversiteit, gelijkheid en inclusie op de werkvloer belangrijk vinden. Tegelijk zeggen evenveel werknemers dat hun werkgever niet genoeg inspanningen levert. Net omdat DEI over het hele bedrijf gaat, moet iedereen constant betrokken worden: daar begint inclusiviteit al. Zo’n cultuuromslag kan op het eerste gezicht overweldigend lijken, want DEI gaat heel breed. Terwijl het ene bedrijf worstelt met het glazen plafond, maken werknemers in het andere zich zorgen om genderneutrale toiletten of religieuze verschillen.”

En toch. Organisaties met een onderbouwde visie op DEI, nemen sneller en betere beslissingen en communiceren geloofwaardiger, zo blijkt uit verschillende studies. “En er zijn nog voordelen”, zegt Mees. “Zo zijn zulke bedrijven aantrekkelijke werkgevers, wat de aanwerving van nieuw talent en innovatie ten goede komt. De tijd waarin alleen multinationals en grote Europese concerns zich bezighielden met DEI, ligt achter ons: elke organisatie heeft er vandaag baat bij.”

Enorm potentieel blijft onderbenut

“Mensen van Afrikaanse origine behoren tot de hoogstopgeleiden van België, maar toch zijn ze het minst vertegenwoordigd in het bedrijfsleven. Daar is in mijn ogen sprake van structurele discriminatie.” Die vaststelling komt van Grégory Luaba Déome, oprichter van Keep Dreaming. De Brusselse organisatie probeert de kloof tussen hogeropgeleiden van Afrikaanse afkomst en het bedrijfsleven te dichten, onder meer met jobdagen en netwerkevents. Luaba Déome spreekt uit eigen ervaring: “Vijftien jaar lang was ik in verschillende grote bedrijven soms de enige werknemer van Afrikaanse afkomst. Op honderd collega’s telde ik hooguit vijf mensen zoals ik. En dan hebben we het nog niet eens gehad over vrouwen van Afrikaanse origine.”

Tal van uitdagingen dus, maar volgens Luaba Déome zijn bedrijven wel degelijk op zoek naar mensen met diverse achtergronden. “Alleen moeten ze harder hun best doen om die mensen te vinden. Nog te veel werkzoekenden raken ontmoedigd omdat ze voor de zoveelste keer niet door een selectieprocedure zijn geraakt. Daar wil ik tijdens de masterclasses op inzetten. Organisaties moeten hun nek durven uit te steken, onder andere via employer branding, hun aanwervingsprocedures verbeteren en meten hoe divers hun personeelsbestand is. Alleen zo kunnen we een verschil maken.”

Praktisch:

De acht masterclasses zijn onderverdeeld in drie modules en starten op vrijdag 12 mei 2023 op campus Kantienberg, Voetweg 66 in Gent. De laatste masterclass vindt plaats op vrijdag 8 december 2023. Meer info vind je hier

+++

Level IT Out: DEI in de Vlaamse techsector

De DEI Strategy Masterclasses zijn een uitloper van het onderzoeksproject Level IT out. Daarmee zetten Arteveldehogeschool, het expertisenetwerk Business en Management, Inclusion Now en Agoria in op diversiteit en inclusie in de Vlaamse technologiesector. Het gratis platform www.inclusionatwork.be bundelt tips & tricks voor ondernemers, CEO’s, leidinggevenden en werknemers die in hun organisatie werk maken van DEI. Het onderzoek is gesponsord door het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER