Ruim 2 op de 3 werknemers beseffen – door het verplichte thuiswerk – hoe belangrijk het contact met hun collega’s is voor hun motivatie en werkplezier. Door corona schakelde een groot deel van de Belgen noodgedwongen over op thuiswerk. Toch levert werken op kantoor het meeste voldoening op, ondanks de maatregelen voor social distancing. Daarnaast denkt de helft van de medewerkers dat werken nooit meer hetzelfde zal zijn. Meer dan 8 op de 10 geven aan dat optimisme in ‘het nieuwe normaal’ nodig is om de economische gevolgen van corona aan te pakken. HR-dienstverlener Tempo-Team deelt deze zienswijze en zet zich voortaan in de markt onder het motto ‘samen voor meer jobtimisme’.
Ook files en baas worden gemist
Tempo-Team vroeg midden mei aan een representatieve steekproef van werkende Belgen wat zij tijdens de lockdown het meest gemist hebben op werkvlak. Voor 2 op de 3 werknemers zijn dat de collega’s en de sfeer op de werkvloer. Bijna de helft miste tijdens het thuiswerken ook een duidelijke scheiding tussen werk en privé, en het comfort dat hun bedrijfswerkplek biedt. Ruim een derde van de werknemers miste zelfs zijn baas én de files van en naar het werk.
Twee op de drie is productiever op kantoor dan thuis
1 op de 3 werknemers blijft – ook na de lockdown – liever thuis werken. Dit biedt meer vrijheid om de werkdag zelf in te delen. Een op de twee thuiswerkers zegt ook productiever te zijn dan wanneer hij in zijn bedrijf werkt. Bij de werknemers die op kantoor aan de slag zijn zeggen bijna 2 op de 3 productiever te zijn dan thuis.
87% vraagt optimistische aanpak
De helft van de Belgen gelooft dat werken nooit meer wordt zoals vóór de coronacrisis. Dit ‘nieuwe normaal’ op de werkvloer in combinatie met werkonzekerheid vraagt heel wat aanpassingsbereidheid en weerbaarheid. Bijna iedereen (9 op de 10 werknemers) is het erover eens dat het overwinnen van de economische crisis, net zoals bij het coronavirus, alleen kan lukken met een optimistische ingesteldheid.
“De meeste Belgen keerden na de lockdown terug naar het werk met heel veel goesting om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Het is deze optimistische, daadkrachtige mentaliteit die werkgevers en werknemers zal toelaten om de impact van het coronavirus aan te pakken en zoveel mogelijk jobs te vrijwaren en nieuwe te creëren. Tempo-Team wil dit voluit ondersteunen en werkt voortaan onder het motto ‘samen voor meer jobtimisme’. Met deze ingesteldheid willen we onze medewerkers, uitzendkrachten en klanten helpen om het anders te zien, om hen te motiveren en te inspireren om de toekomst – hoe moeilijk ook – met een positieve attitude aan te pakken. Jobtimisme biedt ons immers veel meer perspectief dan pessimisme”, zegt Eddy Annys, Managing Director bij Tempo-Team.
Corona zorgt voor meer rust op kantoor
Bijna de helft van de bevraagde werknemers vindt de grotere afstand tussen werkplekken in landschapskantoren eerder een zegen dan een vloek, bijvoorbeeld omdat het zo rustiger is. 2 op de 3 zeggen dat ze, ondanks de social distancing, nog altijd gezellig kunnen babbelen, pauzeren en plezier maken met hun collega’s.
Slechts 1 op de 4 werknemers is er niet gerust in dat de coronamaatregelen goed nageleefd worden. Bij de groep die nog niet opnieuw in zijn bedrijf aan de slag ging, zijn meer mensen ongerust (30%) dan bij de groep die dat wel deed (20%). De helft van de groep die nog thuis werkt, wil zijn terugkeer naar het bedrijf ook nog zo lang mogelijk uitstellen.
*Dit blijkt uit de online bevraging van een representatieve steekproef van 650 werkende Belgen door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van Tempo-Team in mei 2020. De maximale foutmarge van het onderzoek is 3,78%. De steekproef is representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma.