Onderzoek: een bedrijfsfiets doet vaker naar het werk fietsen

Wil je ook graag meer bewegen dit jaar? Vraag dan een leasefiets aan je baas. Voor meer dan de helft (59%) van de Vlaamse werknemers kan dit het extra duwtje in de rug zijn om vaker met de fiets naar het werk te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Lease a Bike bij 1.000 Vlaamse werknemers.

‘Meer bewegen’: het zal straks voor velen op het lijstje met goede voornemens staan. Terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft om minstens vijf dagen per week een half uur matig te bewegen, haalt nog niet de helft van de werknemers (47,6%) deze norm. Met ‘matig bewegen’ wordt dan bijvoorbeeld stevig wandelen of fietsen aan minder dan 20 km per uur bedoeld. Hun ‘droomfiets’ via het werk kan hen hierbij helpen:

bijna 6 op de 10 werknemers (59%) zeggen dat dit hét duwtje in de rug kan zijn om meer met de fiets naar het werk te gaan. Iets meer dan de helft (51,1%) zou ook vaker fietsen in zijn of haar privétijd.

“ ‘Meer bewegen’ hoeft niet moeilijk te zijn! Terwijl de meeste gezondheidscampagnes om meer te bewegen vooral de mensen aanspreken die graag sporten, laten zij die het niet graag doen dit voornemen vaak al snel varen. Fietsen of wandelen naar het werk is voor hen dan een makkelijkere en laagdrempeligere manier om meer te gaan bewegen. Je hoeft bij ‘meer bewegen’ dus niet meteen aan sporten te denken; door je woon-werkverplaatsingen vaker te voet of met de fiets af te leggen, bouw je eveneens aan een actieve levensstijl. Eén die je bovendien makkelijker volhoudt,” aldus Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven.

Ook douches en een fietsstalplaats op het werk, doen fietsen

Voor de coronacrisis nam ruim de helft van de werknemers (52%) wel eens de fiets naar het werk. Bijna een derde (29%) van deze groep deed dit zelfs vijf dagen per week, terwijl 31% aangaf dit minstens wekelijks te doen. Werknemers een leasefiets aanbieden, kan deze percentages nog opkrikken.

“Willen we nog meer werknemers op de fiets krijgen, dan moet er ook aan een aantal randvoorwaarden voldaan worden door werkgevers. Douches op het werk bijvoorbeeld: van wie geen leasefiets wil, is ‘ik kom niet graag bezweet op mijn werk aan’ (22,4%) een belangrijke reden hiervoor. Maar ook een beveiligde fietsstalplaats kan helpen: 5,2% geeft aan geen plaats te hebben op het werk om de fiets veilig weg te zetten,” aldus Astrid Van Eyndhoven, woordvoerster van Lease a Bike.

Methodologie

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Lease a Bike tussen 19 en 27 juli bij 1000 Vlaamse werknemers (meer specifiek arbeider, bedienden, ambtenaren en diegenen met een middenkader/staffunctie) representatief op geslacht, leeftijd, provincie en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Vlaamse werknemers bedraagt 3,02%.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER