Let’s unwaste talent

De spanning op de arbeidsmarkt is prangend. Bedrijven willen massaal jonge talenten aanwerven maar hun grootste angst is een mismatch (met veel tijd- en geldverlies) en een uitstroom van huidige kwalitatieve werknemers met vaak carrièrewensen en -drivers waarvan hun werkgever amper op de hoogte zijn. De hoogte van het loonplaatje primeert al lang niet meer. Jonge talenten willen meer dan ooit die jobs die hen gelukkig kunnen maken, hun carrière in eigen handen nemen met zelfontwikkeling, upskilling en doorgroeimogelijkheden, in een voor hen passende bedrijfscultuur. Bovendien willen zij een juiste werk-privébalans. Maar werkgevers dreigen steeds weer achter de feiten aan te hollen in hun wervingsstrategie en moeten zichzelf ook radicaal heroriënteren in hun aanpak van de war for talent. Dat blijkt ook uit de resultaten van bij de meer dan 3.800 nieuwe gebruikers die het online carrièreplatform van het HR-techbedrijf myCareerCompanion het voorbije jaar heeft mogen ontvangen. Het gaat om hoger opgeleiden (met 0 tot 5 jaar werkervaring) en laatstejaarsstudenten van universiteiten en hogescholen.

2 op de 3 jongeren wil weg van vaste werkuren en schema’s

Er is een evolutie van een work-life balance met vaste werkuren naar een work-life blend. Want amper 6,5 % is nog op zoek naar stabiele werkuren. 2 op de 3 jongeren wil geen verlof nemen om op een doordeweekse donderdag naar de tandarts te gaan. Tegelijk vinden ze het geen probleem om hun laptop opnieuw op te starten indien nodig om 20 uur ‘s avonds.

Er is m.a.w. een grote drang om privé en werk in elkaar te laten vloeien onder een geef-en-neem vlag.

Scale-ups en kmo’s populairder dan grote bedrijven

Jongeren hebben duidelijk nood aan omgevingen waar ze voelbare impact hebben. 6 op 10 geeft aan te opteren voor kleinere en vrije organisaties waar processen en regels niet domineren, maar waar er ruimte is voor eigen input. Het krijgen van verantwoordelijkheid gaat hand in hand met de wens om die te nemen. De nood aan variatie en uitdaging is hier niet vreemd aan, ze wensen niet in een vakje met een duidelijk afgelijnd takenpakket te worden gestoken.

Jobcrafting (waarbij de jobinhoud is aangepast aan de kennis, vaardigheden, talenten, interesses en behoeftes van de medewerker) is het antwoord voor future ready organisaties.

Voor 93% van de jongeren is de wereld hun dorp

93% van de jongeren geeft aan in mindere mate (10 tot 25% van de tijd) tot in meerdere mate (50% van de tijd) te willen reizen voor hun job. Dit lijkt in eerste instantie een contradictie, aangezien thuiswerk en niet al te lang onderweg zijn ook een duidelijke wens is. De openheid om te werken met andere culturen, het gebruik van verschillende talen en leren speelt hier ongetwijfeld een grote rol. Organisaties die in staat zijn om over de grenzen heen te denken en werken, hebben een belangrijke troef om uit te spelen.

Hoe internationaler de rol, hoe meer gegadigden.

Let’s unwaste talent

Let’s unwaste talent is de slagzin van myCareerCompanion (myCC). Jobmatching kan wel degelijk op een snelle, efficiënte en kwalitatieve manier, in een voor iedereen interessante context. Dit H.R. techbedrijf wil daarom zowel een ‘compagnon de route’ zijn voor bedrijven en organisaties als voor jonge talenten. Ze ontwikkelden daartoe een online technologieplatform met een Talent Scan en Talent Tap die zowel de aard van het talent als de match tussen talent en bedrijf accuraat inschat.

Na 1 jaar online te zijn, telt myCareerCompanion 4.250 hoger opgeleiden (met 0 tot 5 jaar werkervaring) en laatstejaarsstudenten van universiteiten en hogescholen, een kwalitatieve instroom waaruit kan ‘getapt’ worden door werkgevers. myCC werkt momenteel ook samen met 33 academische partners zoals KUL, UA, Ugent, en tal van hogescholen, die zorgen voor een kwalitatieve instroom van hoogopgeleide kandidaten.

Zij namen allen deel aan een persoonlijke screening via het myCareerCompass dat hun profiel, persoonlijkheid, sterktes, en bij te werken skills in kaart zet op basis van wetenschappelijk en academisch onderbouwde algoritmes. Met die inzichten en zelfkennis ontdekken ze welke jobs hen op het lijf zijn geschreven om te kunnen doorvloeien naar de juiste vacature én het juiste bedrijf. Eens geregistreerd, blijven ze tot tegenbericht in de database zitten, en kunnen ze op ieder moment hun interesse in een gematchte jobopportuniteit bevestigen, waarna het betreffende bedrijf hiervan op de hoogte wordt gebracht.

Talent Tap… of vacatures invullen nog voor ze er zijn

Met de ‘Talent Tap’ van myCC kunnen werkgevers proactief een continue funnel van potentiële werknemers opzetten via de talententapkraan, in casu het digitaal platform myCareerCompanion. Wanneer een kandidaat via algoritmes gematched wordt voor een functie bij een bedrijf, doen de Talent Success managers van myCC een prescreening bij die persoon. Bij interesse van die persoon tot introductie wordt de kandidatuur voorgelegd aan de werkgever die dan kan instemmen met een intakegesprek. “Opmerkelijk is dat 72% van onze geregistreerden NU al openstaat voor jobintroducties”, zegt CEO Raf Cuyvers.

myCareerCompanion is dus geen recruiter, maar een ‘procruiter’ door proactief aan bedrijven een kwalitatieve en up-to-date talentenvijver te presenteren die hen op elk moment en in real time het juiste talent op een bordje voorschotelt. “Door proactief in te tekenen op de Talent Tap verlies je geen zeeën van tijd meer, en sta je startklaar om die ene ‘topmatch’ te vangen”.

Uitstroom vermijden

Let’s unwaste talent geldt uiteraard ook voor de eigen medewerkers. Bedrijven die zelf of via rekruteringskantoren werven, kunnen de instroom van nieuw talent altijd uniform toetsen aan de Talent Scan van myCC. Een Talent Scan van de huidige werknemers geeft de werkgever dan weer een goed inzicht op de carrièreplannen en -drivers van hun werknemers, op de dynamiek van hun interne mobiliteit, op mogelijke aanpassingen van hun bedrijfscultuur. “Als je een talent zowel op vlak van jobinhoud als bedrijfscultuur overtuigt en hij al zijn sterktes bij jou kan inzetten, zal hij langer blijven. Zo rendeert ieders talent maximaal en hou je de uitstroom binnen de perken”, aldus Raf Cuyvers.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER