Het taboe van de gebroken veer

“Ik zit er compleet door. Ik heb het nieuws op de radio beluisterd met tranen in mijn ogen.” Een restaurantuitbater op de zeedijk in Oostende vertrouwde het me toe, zeer geëmotioneerd, net voor de tweede verplichte sluiting in enkele maanden tijd. Het contrast met de uitgelaten stemming van de gasten in zijn restaurant die hadden beslist om nog snel eens te gaan lunchen ‘nu het nog mocht’, was groot.

Generaties lang zijn we er als goegemeente van uit gegaan dat ‘die zelfstandigen’ altijd wel op hun pootjes terechtkomen. Dat je ‘met die mannen’ niet te veel compassie moet hebben. ‘Geef de stoefers een brood, klagers hebben geen nood’, zoiets.

En ja, er wordt al eens geklaagd. Over de belastingen, personeelskosten, administratieve rompslomp, … en vaak terecht. Maar wie heeft zijn lokale winkelier, loodgieter of garagist ooit eens horen ventileren over hoe hij zich als persoon voelt? Niet makkelijk, in een cultuur waar het nog al te vaak taboe is om toe te geven dat het echt niet goed gaat. Of om persoonlijk om hulp te vragen. ‘Bluvn goan’ en ‘Nie neute, nie pleuje’, weet je wel…

De Dag van de Ondernemer in volle coronacrisis lijkt ons dan ook een geschikt moment om dit punt nog eens onder de aandacht te brengen. Vorig jaar liep bij hr-dienstengroep Liantis en UNIZO al het project ‘De Veerkrachtige Zelfstandige’ om ondernemers die het lastig hebben aan te moedigen om hierover naar buiten te komen én hen de nodige ondersteuning te bieden.

In dit kader deden we toen een bevraging bij ruim 1.700 ondernemers. Daaruit bleek dat 7 op de 10 zelfstandigen het moeilijk hadden om het werk mentaal los te laten. 1 op 3 had quasi permanent last van stress of vermoeidheid. De helft van de bevraagden gaf toe dat ze dachten aan stoppen.

Dat was de situatie vóór de crisis.

Vandaag is de toestand bij velen meer dan ernstig. Bij een stijgend aantal zelfstandigen en hun gezinsleden dreigt het immers niet te lukken om zomaar weer op te veren nadat de donkere wolken weggetrokken zullen zijn. De traditionele veerkracht wordt zwaar op de proef gesteld, vaak te zwaar. De veer is gebroken. Financieel, maar ook mentaal en emotioneel hakt de huidige crisis er stevig in. Ondernemers zien hun levenswerk bedreigd. Waar ze jarenlang minutieus aan bouwden, waar hun hele leven rond draait, dreigt nu op korte termijn te verdwijnen. Door omstandigheden buiten hun wil. Ze staan machteloos. En dat doet pijn, zeker voor een ondernemer die het gewoon is om aan het stuur te zitten en alles onder controle te hebben.

Samen werkt

Daarom willen we op de jaarlijkse feestdag van de ondernemers niet enkel ondernemers oprecht feliciteren. We lanceren graag een dubbele oproep:

Aan elke ondernemer die het vandaag moeilijk heeft: doorbreek het taboe. Spreek met professionals, collega’s, klanten …. Deel je zorgen, bedenkingen of vragen, zelfs op sociale media. Maak de problematiek bespreekbaar, je staat er écht niet alleen voor.

En aan al wie dit leest: geef je lokale handelaar eens een virtueel schouderklopje op zijn Instagram- of Facebookpagina. Zeker in deze periode kunnen ze je steun gebruiken. En vergeet vooral niet te ‘winkelhieren’. Alleen zo beschermen we in deze crisistijden samen ons lokale, commerciële weefsel én al die mensen die er elke dag keihard voor gaan.

Philip Van Eeckhoute

gedelegeerd bestuurder Liantis

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER