Dit waren de 5 populairste voordelen bij flexibel verlonen in 2020

De eindejaarspremie komt eraan. Voor veel medewerkers een welkom extraatje, maar steeds vaker geven bedrijven hun werknemers de mogelijkheid om die premie op een andere manier dan met cash uit te betalen. Via een plan flexibel verlonen bieden werkgevers aan hun werknemers de mogelijkheid om hun eindejaarspremie uit te ruilen voor een selectie aan voordelen die netto voordelig uitkomen voor de werknemer. Uit cijfers van HR & Well-being specialist Attentia blijkt dat de bedrijfsfiets in 2020 nog steeds het meest aangeboden voordeel door de werkgever is, maar dat medewerkers vooral kiezen voor opties die niet de meest fiscaal voordelige zijn.

Populairste: bedrijfsfiets en warrants

De recentste cijfers van Attentia (dec 2020) tonen aan dat de bedrijfsfiets nog altijd bovenaan de ranglijst van meest aangeboden voordelen door de werkgever staat. De tablet en smartphone vervolledigen de top 3. Op vier staat pensioensparen en de bedrijfswagen sluit de top vijf af.

Bij de meest gekozen voordelen door de medewerker zien we andere voordelen de ranglijst aanvoeren. Van wie voor het voordeel kon kiezen, kiest maar liefst 66% voor warrants. 42% kiest voor een hospitalisatieverzekering, terwijl de wagen (35%) op de derde plaats staat in deze ranglijst van meest populaire voordelen. Een verzekering voor ambulante zorgen (bijvoorbeeld tandzorg) is voor ruim een kwart (26,8%) de beste optie. De tankkaart (25,3%) sluit de top vijf af van meest gekozen voordelen (door mensen die dit konden kiezen).

“Dit is een momentopname, maar we zien toch verschuivingen in vergelijking met vorig jaar. Zo staan ICT devices niet meer in de top vijf (vorig jaar op 3). Als thuiswerken de standaard blijft, zal dit in 2021 wellicht ook invloed hebben op bepaalde keuzes. Mobiliteitsoplossingen zoals een elektrische fiets zouden dan populairder kunnen worden. Als werknemers meerdere dagen mogen thuiswerken, zou dat bovendien voor sommigen ook een stimulans kunnen zijn om hun bedrijfswagen in te ruilen”, vertelt Klaas Olbrechts, Product Owner Reward & Mobility bij Attentia.

Meest gekozen niet meest voordelige

Opmerkelijk is dat de meest populaire opties door de medewerker niet de meest fiscaal voordelige zijn. “De meest fiscaal voordelige zijn de bedrijfsfiets, een abonnement op het openbaar vervoer en extra opleidingen buiten het wettelijk verplichte opleidingstraject dat de werkgever moet voorzien”, vertelt Katrien Nijs, Senior Legal Consultant bij Attentia. Deze voordelen staan veel lager in ranglijst van voordelen gekozen door de medewerker. De bedrijfsfiets staat op plaats 15 (met 10% van de mensen die de optie hadden, er ook voor kozen), opleiding op plaats 17 (8,2%) en openbaar vervoer pas op plaats 25 (1%).

Waarom flexibel verlonen

Flexibel verlonen – via de zogenaamde cafetariaplannen – biedt diverse voordelen aan zowel werkgevers als aan de medewerkers. De werknemer kan in ruil voor een deeltje van het loon (of eindejaarspremie of bonus) zijn keuze maken uit elementen die door de werkgever worden aangeboden. Meestal gaat dat om voordelen zoals alternatieve mobiliteitsoplossingen, ICT-materiaal of een extra verzekering. Door voor een van de aangeboden opties te kiezen houdt de medewerker er netto meer aan over doordat er voor deze voordelen minder belastingen en sociale bijdragen hoeven betaald te worden. Terwijl de brutoloonkost voor de werkgever hetzelfde blijft. Minder sociale bijdragen betalen betekent wel dat de medewerkers later ook minder pensioen zal ontvangen. Hou hier zeker rekening mee.

Maar niet alleen de fiscale optimalisatie speelt een rol. Steeds meer bedrijven zetten flexibel verlonen in om de medewerkers meer inspraak te geven in hun loonsamenstelling. De ene heeft nood aan een grotere gezinswagen, terwijl een andere liever de nieuwste smartphone wil of toch cash kan gebruiken (omdat hij met een verbouwing zit). “Flexibel verlonen zit in de lift en de vraag vanuit de medewerkers groeit. We zien dat dit ook helpt in de ‘war for talent’. Het is een manier om voor sollicitanten aantrekkelijker te zijn als onderneming”, besluit Klaas Olbrechts.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER