Chronisch slaaptekort wreekt zich op de werkvloer

Vrijdag 13 maart is de internationale Dag van de Slaap. Wereldwijd wordt er op deze dag aandacht besteed aan het belang van een goede nachtrust en de gevolgen van slaapproblemen op de samenleving. In het kader van preventie en bescherming op het werk, pakt HR en Well-being  specialist  Attentia  als eerste sociaal secretariaat in België het slaaptekort bij werknemers aan via een extra slaapdiagnose bij de medische check-up. Want een goede nachtrust begint eigenlijk al op kantoor.

Wie slecht slaapt, bouwt een slaaptekort op. Van kinderen en tieners zijn we er waakzaam op dat ze voldoende slaap hebben, maar bij volwassenen wordt dit minder gecontroleerd. Terwijl een slechte nachtrust ook voor volwassenen heel wat negatieve gevolgen veroorzaakt. In een professionele omgeving kan het namelijk leiden tot minder concentratie waardoor medewerkers sneller fouten maken. Vooral chronisch slaaptekort wreekt zich op de werkvloer.

“Wie bijvoorbeeld met een vrachtwagen rijdt of in een productiehal een vorklift bestuurt en vermoeid is, kan zowel zijn eigen veiligheid als die van collega’s in gevaar brengen”, vertelt  Christian  Mostosi, arbeidsarts voor Attentia. “Denk ook aan mensen die controles moeten uitvoeren. Dat moet heel precies zijn, maar wie niet is uitgerust, is net minder aandachtig en nauwkeurig. Dat zorgt voor problemen op de werkvloer.” Aangezien we een groot deel van onze dag op het werk doorbrengen, is het als werkgever van belang om ook daar een goede nachtrust te stimuleren.

Meer bij 40-plussers 

Slaapstoornissen zijn een groter probleem dan men denkt, zegt Attentia. “Ongeveer 1 op 2 mannen krijgt er mee  te maken vanaf zijn 40ste. Bij vrouwen heeft 1 op 4 vrouwen vanaf die leeftijd meer last van slaaptekort. Dat kan leiden tot onder meer obesitas, een verhoogde bloeddruk, een verhoogd risico op een beroerte, hartritmestoornissen en zelfs depressie”, aldus Christian  Mostosi. “Als werkgever is het daarom belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan een goede nachtrust.

Via een medische check-up, aangevuld met een slaapanalyse, kan je medewerkers bewust maken van het belang van een gezonde levensstijl en aandacht voor een goede nachtrust.”

 Tips voor werkgever en werknemers

In eerste instantie kan de werkgever een aantal maatregelen nemen om slaaptekort bij medewerkers te voorkomen:

  • Beperk vergadertijden tot 50 minuten, zo heeft je medewerker 10 minuten de tijd om het hoofd leeg te maken voor een eventuele volgende meeting.
  • Tracht stress op het werk te vermijden en zorg ervoor dat je medewerker zijn taken zo veel mogelijk kan afronden.
  • Verstuur geen mails meer na de werkuren.

Ook voor de werknemer heeft Attentia enkele tips voor een betere nachtrust:

  • Vroeger gaan slapen.
  • Minder of geen alcohol meer drinken ’s avonds.
  • Meer bewegen en liefst buiten zodat natuurlijk licht kan geabsorbeerd worden.
  • Minder lang naar een scherm kijken. Ook niet net voor het slapengaan.

Slaaptekort meten met Belgische sensor  

Om het slaaptekort te meten, breidt Attentia zijn klassieke medische check-up uit met de optie tot een slaapdiagnose. Attentia  gebruikt hiervoor een revolutionaire sensor van de  Belgische  start-up  Sunrise. De kleine sensor is draadloos en de data worden via een app op de smartphone uitgelezen. Die kan de gebruiker naar zijn huisarts of arbeidsarts doorsturen. Het grote voordeel is dat je hiermee je slaappatroon thuis – zonder stress – kan testen, in de eigen vertrouwde omgeving.

Attentia  is sinds kort als eerste sociaal secretariaat in België gestart met het aanbieden van een meetpakket. Het pakket omvat de sensor en de analyse. De resultaten worden besproken met de arts, die vervolgens een aanbeveling doet en indien nodig doorverwijst naar een specialist. Indien gewenst, is er een verdere opvolging door Attentia mogelijk.

De eerste bedrijven zijn ermee aan de slag. Thierry Boulfroy, General Manager bij Total Refining Chemicals: “Slaaptekort is het grote probleem van deze tijd. Steeds meer medewerkers hebben hiermee te kampen. Een medewerker die slecht slaapt is moe als hij naar het werk komt, wat gevaarlijk kan zijn voor zichzelf en zijn collega’s. Dankzij de heel eenvoudige slaapdiagnose via de Sunrise app die Attentia aanbiedt, kunnen we dit effectief meten en onze medewerkers helpen. We hebben vorig jaar ingestemd met het voorstel van de bedrijfsarts van Attentia om de sensor te testen en de eerste resultaten zijn zeer positief. Werknemers komen goed uitgerust werken en zijn daardoor geconcentreerder en efficiënter. We blijven onze medewerkers ook dit jaar opvolgen.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER