Alles wat je moet weten over studentenarbeid

De paasvakantie is voor veel jongeren de gelegenheid om een studentenjob uit te oefenen. En zeker dit jaar is dat het geval, nu sommige studenten 3 weken vakantie hebben. Zowel voor de jongere als voor de werkgever is werken als student financieel voordelig, aangezien voor de eerste 475 uren geen gewone socialezekerheidsbijdragen moeten worden berekend op het loon. Goed om te weten: deze urenteller loopt niet voor prestaties die worden geleverd in de zorgsector en het onderwijs. Catherine Legardien, Legal Expert bij Partena Professional, geeft tekst en uitleg.

Op welke manier is werken als student financieel voordelig?

“Op het loon van een student moeten geen gewone socialezekerheidsbijdragen worden berekend. Er moet enkel een solidariteitsbijdrage op worden ingehouden voor de eerste 475 uren die in het kalenderjaar worden gepresteerd. Dit is een contingent van uren dat vrij kan worden verdeeld over het hele kalenderjaar (van 1 januari tot 31 december) bij een of meer werkgevers. Op 1 januari van elk jaar wordt de urenteller op 0 gezet,” zegt Catherine Legardien.

Wat is het bedrag van de solidariteitsbijdrage?

“Deze solidariteitsbijdrage is gelijk aan 8,13% van het bedrag van het brutoloon (5,42% ten laste van de werkgever en 2,71 % ten laste van de student). De werkgever moet deze solidariteitsbijdrage inhouden op het bedrag van het loon dat aan de student wordt toegekend en hij moet dit vervolgens doorstorten aan de RSZ binnen dezelfde termijn als de gewone socialezekerheidsbijdragen.”

Zijn er voorwaarden waaraan voldaan moet worden?

“Opdat het loon van de eerste 475 arbeidsuren in een kalenderjaar uitsluitend aan de solidariteitsbijdrage onderworpen zou zijn, moet aan de volgende voorwaarden voldaan zijn: de student moet tewerkgesteld zijn in het kader van een tewerkstellingsovereenkomst voor studenten; de student moet tewerkgesteld zijn tijdens de periodes van niet-verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstellingen en er moet tijdig, d.w.z. uiterlijk op de dag waarop de arbeidsprestaties aanvangen, een geldige Dimona-aangifte “student” worden gedaan,” vervolgt Catherine Legardien.

Wat gebeurt er wanneer het contingent wordt overschreden?

“Wanneer het jaarlijks contingent van 475 uren wordt overschreden, zullen op het loon voor de uren waarmee het contingent wordt overschreden gewone bijdragen worden berekend.”

Hoe weet de werkgever dat het quotum niet is overschreden?

“De student kan met zijn elektronische identiteitskaart of een token inloggen op de onlineapplicatie “student@work” (beschikbaar op de website https://www.studentatwork.be). Aan de hand van de applicatie kan hij het resterend aantal dagen van het contingent van 475 uren raadplegen, de gewerkte periodes bekijken zoals voorzien in de studentenovereenkomst die gesloten werd met één of meerdere werkgevers en het saldo van de arbeidsuren nakijken. Via deze applicatie kan de student ook een attest afdrukken voor een potentiële werkgever, met vermelding van het resterend aantal dagen in het contingent van 475 uren op een welbepaalde datum. Met dat attest kan de werkgever kennis nemen van het aantal uren tewerkstelling waarover hij nog kan beschikken binnen de grenzen van het contingent van 475 uren vóór hij een studentenovereenkomst sluit met de jongere. Op het attest is ook een code vermeld waarmee de werkgever kan inloggen op de teller van de student om het aantal resterende uren op het tijdstip van de raadpleging te kennen.”

Studentenarbeid in de zorgsector en het onderwijs zou onbeperkt zijn. Is dit correct?

“Als ondersteunende maatregel in de strijd tegen het coronavirus worden de uren die als student in de zorgsector en het onderwijs worden gewerkt, geneutraliseerd. Met andere woorden, deze uren worden niet afgetrokken van het contingent van 475 uren: ze worden niet meegeteld voor de resterende uren en komen dus niet in de teller voor. Deze maatregel, die al sinds het 4e kwartaal van 2020 is voorzien, zal worden verlengd tot 30 juni 2021 en bovendien zal hij vanaf 1 april ook van toepassing zijn voor de tewerkstelling in vaccinatiecentra,” besluit Catherine Legardien, Legal Expert bij Partena Professional.

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER