Talentplacementbedrijf Accent valt in de prijzen tijdens de tweede editie van de Trends Impact Awards. Met het project open-minded hiring, the key to inclusive recruitment sleept het talentplacementbedrijf de award voor ‘Diversiteit en Inclusie’ in de wacht. De Trends Impact Awards zetten organisaties en projecten in de kijker die een positieve en duurzame impact hebben op onze samenleving. Bij open-minded hiring blijven kandidaten anoniem tot het sollicitatiegesprek.
Deze manier van rekruteren moet elke kandidaat een gelijkwaardige kans geven tijdens het sollicitatieproces en zo zorgen voor meer diversiteit op de werkvloer, zowel op vlak van socio-culturele achtergrond als gezinssituatie, leeftijd of opleidingsniveau. Dankzij deze innovatieve manier van rekruteren, wil Accent komaf maken met de – vaak onbewuste – vooroordelen bij recruiters en beslissingnemers.
Meer inclusie en diversiteit dankzij anonieme cv’s en open selectiemomenten
Bij open-minded hiring ontmoet de werkgever mogelijke nieuwe werknemers zonder of met beperkte voorkennis van diens persoonlijke informatie. Open-minded hiring kan gebeuren aan de hand van anonieme cv’s of open selectiemomenten. Anonieme cv’s leggen enkel informatie voor over competenties en ervaring, terwijl persoonlijke informatie wordt geanonimiseerd. Tijdens open selectiemomenten ontmoeten bedrijven en kandidaten elkaar zonder dat het bedrijf vooraf een cv van de kandidaat te zien kreeg. Bij beide vormen tonen bedrijven het volste vertrouwen in de Accent talentcoach.
Accent krijgt dubbel zoveel sollicitaties van meer diverse profielen
Ook Accent zelf maakt discriminatie op basis van culturele achtergrond onmogelijk. Wie bij het talentplacementbedrijf aan de slag wil, hoeft al sinds september 2022 geen cv, noch sollicitatiebrief meer te sturen. Een naam (zelfs initialen mogen), e-mailadres en telefoonnummer volstaan. Een foto vraagt het bedrijf al zeker niet op, omdat dat nooit aan de basis mag liggen van een oordeel. De volgende stap is een cultuurfit-test die nagaat hoe goed de persoonlijke waarden van de sollicitant matchen met de waarden en bedrijfscultuur van Accent.
Als blijkt dat er een cultural fit is met Accent, mag de kandidaat op gesprek komen en zelf kiezen hoe dat gesprek verloopt. Als uit de test blijkt dat er geen cultural fit is, dan volgt een gesprek om te peilen waarom die fit niet onmiddellijk bleek en om te beslissen of de sollicitatie wordt verdergezet. Indien niet, kan de kandidaat in dialoog gaan over andere jobopportuniteiten via Accent.
Sinds de start van de nieuwe manier van rekruteren krijgt Accent dubbel zoveel sollicitaties per maand en dienen zich opvallend meer oudere kandidaten aan, alsook meer kandidaten met een hoofddoek, met een lager of geen diploma, en kandidaten met bepaalde uiterlijke symbolen en kenmerken (tattoo, piercing, opvallende haarkleur, een beperking…)
Divers rekruteren en duurzaam tewerkstellen
De jury was erg lovend over het feit dat het talentplacementbedrijf kandidaten en hun waarden en interesses centraal stelt, en op die manier een lans breekt voor diverser en inclusiever rekruteren en mensen duurzaam tewerkstellen zonder vooroordelen.
Anouk Lagae, CEO van Accent:
“We zijn enorm blij deze award in ontvangst te mogen nemen. De award helpt ons in ons opzet om élk talent een kans te geven door vooroordelen de wereld uit te helpen en bedrijven bewust te maken dat ze mogelijk veel talent door de vingers laten glippen indien ze niet open-minded genoeg denken. Het is erg waardevol dat met deze award ook anderen in onze droom geloven om de meest inclusieve werkgever in België te worden. Met open-minded hiring omarmen we elk talent en bieden we een antwoord op de war for talent voor onze geliefde klanten-partners. Als één van de grootste HR-dienstverleners in België vinden we het onze verantwoordelijkheid om van de arbeidsmarkt een betere plek te maken met gelijke kansen voor iedereen.”