Op dinsdag 3 oktober 2023 organiseren 32 sectorfondsen, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), de werkgevers- en werknemersorganisaties en Sterpunt Inclusief Ondernemen samen de Dag van Inclusie – in actie!
Naar aanleiding van deze dag worden ondernemingen uitgenodigd om zélf creatieve stappen te zetten richting duurzame inclusieve werkvloeren en hun initiatieven te registeren via www.dagvaninclusie.be. Welke acties dat zijn, bepalen de ondernemingen helemaal zelf. Het kan gaan om een interne of externe activiteit, groot of klein, fysiek of digitaal.
Wat is inclusief ondernemen?
Een onderneming die oog heeft voor diversiteit houdt rekening met de verschillen tussen zijn werknemers op vlak van leeftijd, geslacht, ras, taal … maar ook minder zichtbare verschillen zoals scholingsgraad, werkervaring, sociale achtergrond, talenten … Deze onderneming streeft naar een zo divers mogelijke samenstelling van de ploeg.
Inclusie gaat nog een stap verder. Een onderneming die streeft naar inclusie zal op zoek gaan naar hoe hij deze verschillen doelbewust kan inzetten: door het beste in mensen aan te spreken, door respect te tonen voor de eigenheid van elkeen, door mensen zich gewaardeerd te laten voelen ongeacht de functie, rang of taak.
Een inclusieve onderneming vertrekt vanuit de visie dat iedereen op beroepsactieve leeftijd een arbeidsplaats kan vinden die overeenstemt met zijn talenten. Een inclusieve ondernemer slaagt er zo in mensen met drempels tot de reguliere arbeidsmarkt aan het werk te stellen.
Ondernemen voor iedereen, hoe doe je dat?
Deze drempels wegwerken, is niet altijd evident. Er bestaan wel verschillende gespecialiseerde dienstverlenende organisaties die ondernemingen hierin steunen. Ook de Dag Van Inclusie wil ondernemingen aanmoedigen en over de streep trekken. Aan de vooravond van de Dag van In-clusie melden al 52 ondernemingen zich aan met creatieve, inclusieve acties.
Een greep uit de acties:
- Voedingsbedrijf Altoni-Kelderman in Schoten wil alle medewerkers betrekken door de interne communicatie via een bedrijfsapp te vertalen in de moedertaal van de medewerkers.
- Transportbedrijf Transuniverse Forwarding in Gent brengt in samenwerking met het ‘Netwerk tegen Armoede’ een online signalenkaart uit die de armoedeproblematiek op de werkvloer in kaart brengt.
- Dienstencheque-onderneming Padeo in Deinze werkt met hulp van het Voka WELT-project een actieplan uit. De onderneming zet niet alleen in op taalcoaching op de werk-vloer maar organiseert ook opleidingsdagen waarbij ervaren huishoudhulpen in het Neder-lands competenties aanleren aan nieuwkomers.
- Bouwonderneming Willemen Infra in Mechelen werkt actief aan de re-integratie van medewerkers na kanker. Door de jobinhoud aan te passen ontstaat de mogelijkheid om ge-leidelijk aan terug aan de slag te gaan. Naar aanleiding van de Dag van Inclusie onderzoekt de groep of Rentree dit traject kan ondersteunen.
- Psychiatrisch verzorgingstehuis Asster in Sint-Truiden neemt deel aan het leer- en coachingstraject cultuursensitief handelen van VIVO.
- ECA in Assenede en Autruche in Brugge, beide ondernemingen uit de confectiesector, starten met het project Just Start.