In mei 21 dagen vrij met maar 10 vakantiedagen

Wie in de maand mei zijn of haar verlof efficiënt inplant, heeft maar liefst 21 vrije dagen met 10 dagen verlof! Dat komt door een combinatie van verschillende feestdagen zoals Feest van de Arbeid, Onze Lieve Heer Hemelvaart en Pinkstermaandag. Hr-dienstengroep Liantis stipt wel nog even de regels aan om verlof vlot in te plannen. “Zo zal de werkgever altijd nagaan of er wel genoeg permanentie is vooraleer hij of zij de aanvraag goedkeurt.”

Opeenvolgende feestdagen

De meeste medewerkers hebben per jaar 20 wettelijke verlofdagen, als ze het jaar ervoor volledig gewerkt hebben. Soms komen daar nog extra verlofdagen bij, maar het is natuurlijk wijs om slim om te springen met die vakantie.

Toch is er goed nieuws: wie in de maand mei zijn of haar verlof goed inplant, kan liefst 21 vrije dagen krijgen met 10 dagen verlof.

Hoe dat precies werkt:

  • Woensdag 1 mei 2024 (Feest van de Arbeid) en donderdag 9 mei 2024 (O.L.H. Hemelvaart): wanneer je hier 6 vakantiedagen opneemt op 2, 3, 6, 7, 8 en 10 mei, heb je 12 vrije dagen op rij. In sommige ondernemingen laten werkgevers de Nationale Feestdag – die dit jaar op een zondag valt – vervangen door vrijdag 10 mei om de brug te maken. In sommige gevallen zal je hier dus amper 5 vakantiedagen nodig hebben.
  • Maandag 20 mei 2024 (Pinkstermaandag): door 21, 22, 23 en 24 mei verlof te vragen, ben je liefst 9 dagen vrij.

Niet eenzijdig

Toch is het niet zo dat een medewerker eenzijdig kan beslissen om deze dagen op te nemen. Dat moet altijd in onderling overleg gebeuren met de werkgever. Daarom roept Liantis werknemers en werkgevers op om in gesprek te gaan over de verlofplanning.

“Dat doen we met een dubbele reden. De eerste reden is natuurlijk om ervoor te zorgen dat werkgevers niet in de problemen komen op het vlak van personeel. Zij willen de continuïteit van hun onderneming kunnen garanderen”, aldus juridisch expert Matthias Debruyckere van Liantis. Maar ook voor de werknemer is het belangrijk om wettelijk verlof tijdig in te plannen en niet voor verrassingen komen te staan óf op het einde van het jaar met overschot te zitten.”

“We zien dat veel bedrijven planningen opstellen en dan de vrijheid geven aan medewerkers om onderling af te spreken en de puzzel te leggen. Dit geeft autonomie aan de collega’s én zorgt ervoor dat de permanentie binnen de onderneming gewaarborgd blijft.”

Matthias Debruyckere, juridisch expert Liantis

Wat als je ziek wordt tijdens je vakantie?

Sinds 1 januari 2024 is het zo dat een medewerker die ziek wordt tijdens de vakantie, deze dagen later kan inhalen. De werkgever moet deze dagen vakantie dan omboeken naar ziekte en is dan ook gewaarborgd loon verschuldigd.

“Als een medewerker ziek wordt of een ongeval heeft tijdens de vakantie, moet hij of zij de werkgever altijd binnen de twee werkdagen (tenzij anders bepaald in een cao of arbeidsreglement) een geneeskundig getuigschrift bezorgen. Bovendien moet de medewerker ook altijd de werkgever verwittigen van het verblijfadres wanneer dit niet het thuisadres is”, aldus Matthias Debruyckere. “Ben je in dit geval? Informeer je dan goed bij je werkgever zodat je zeker aan alle formaliteiten voldoet en er geen discussie kan ontstaan.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER