#ZigZagHR Brainpickings is uitgegroeid tot een belangrijke referentie voor startende én ervaren HR professionals. Meer dan 443.000 kijkers, gemiddeld 12.000 downloads per maand, bijna 163.000 downloads in totaal. Dat is goed voor meer dan 10.000 minuten kijk- en luisterplezier over (de toekomst van) HR.
Dit zijn de 10 meest beluisterde podcasts van 2023
Intrinsieke motivatie is niet de beste motivatie
Gemotiveerde medewerkers zijn productiever, zitten beter in hun vel, ervaren minder vaak stress én zijn gelukkiger in hun job. Het is met andere woorden een belangrijk HR topic. Maar hoe is het vandaag gesteld met de motivatie van Belgische werknemers? En wat is de impact van thuiswerk?
Om daar een betrouwbaar zicht op te krijgen, voerde Bright Plus in samenwerking met onderzoeksbureau iVOX en motivatie-experte Hermina Van Coillie een onderzoek uit bij ongeveer 1.300 Belgen. In deze podcast overlopen we de belangrijkste en meest opvallende resultaten van dat onderzoek samen met Linda Cappelle, Algemeen Directeur bij Bright plus en Hermina Van Coillie.
Over de zelfdeterminatie theorie; over autonomie, verbinding en je competent voelen, over willen leren en groeien; over koken, Marc Van Ranst en flitspalen.
Je kan op 4 manieren gemotiveerd zijn, zegt Hermina en die 4 manieren worden onderverdeeld in low quality motivatie (externe druk en interne druk) en high quality motivatie (intrinsieke motivatie en zinvolheid).
We ontkrachten in deze podcast ook enkele hardnekkige motivatiemythes; zo klopt het niet dat intrinsieke motivatie de beste motivatie is. Het is ook niet zo dat meer motivatie altijd beter is. En je kan heel erg gemotiveerd zijn maar op een totaal verkeerde manier.
The dark side of HR
Is het wel een goede zaak dat het HR discours zo optimistisch gekleurd is, vraagt Peggy De Prins, zich af.
Bedrijven koketteren graag met wat goed loopt, maar doorgaans is de HR praktijk ruwer en weerbarstiger. En daarover lezen we weinig of niets. Peggy De Prins, arbeidssocioloog en professor sustainable HR aan de Antwerp Management School, wil met deze traditie breken. Daarover heeft ze het in haar boek: ‘The dark side of HR’.
Een oproep om naast de bright sides ook de dark sides te durven benoemen. Want er wordt in onze organisaties al te lang en te veel gezwegen.
Trends die lonen in 2024
Een van de meest beluisterde podcasts van 2023 was die met Jeroen Diels, Regional Managing Director bij Robert Half over trends die lonen in 2023. Ook dit jaar gaf Jeroen inkijk in de salarisgids en ook dit jaar is het een van de meest beluisterde podcasts.
- Hoe kijken werkgevers en werknemers naar de toekomst?
- Waar liggen ze wakker van?
- Wat zijn de meest markante trends in rekrutering en talent management?
- Wat maakt dat kandidaten voor een bedrijf willen komen werken & blijven werken?
- En zetten werkgevers ook effectief op de juiste dingen in?
Zet je schrap voor minstens 30 minuten waardevolle content over trends die lonen in 2024.
Het evaluatiegesprek 2.0
Formele feedback die we onder meer kennen in de vorm van het jaarlijkse evaluatiegesprek, ligt onder vuur. Steeds meer stemmen gaan op om het zelfs volledig te schrappen.
Maar, recent onderzoek naar feedbackgesprekken tijdens de pandemie wijst uit dat we niet alle vormen van formele feedback zomaar overhaast mogen verwerpen. Het schrappen van formele feedbackgesprekken en die volledig vervangen door een open feedbackcultuur is niet altijd en niet voor iedereen de beste oplossing. Want in veel organisaties blijft er dan niets meer over. We mogen dus niet het kind met het badwater weggooien.
Hoe zit dat nu?
Moeten we er nu aan vasthouden of niet?
Eigenlijk is dat niet eens de juiste vraag, zeggen Shana Mertens, onderzoekster en assistent UGent en Eveline Schollaert, professor UGent. We gaan in deze podcast het evaluatiegesprek heruitvinden.
Navigating the end of jobs
In deze podcast kruipt Lesley in het hoofd van Peter Van De Wielle en Maarten Pinxten, Director en Senior Manager Workforce Transformation bij Deloitte België. Ze zoomen in op in één van de overkoepelende trends uit het Global Human Capital Trends Report van Deloitte: Navigating the end of jobs en – daarmee gepaard gaand – the skills based organization.
Het concept van een job zit zo hard ingebakken in de manier waarop organisaties vandaag werken dat het onmogelijk lijkt om werk en werknemers nog op een andere manier te managen. Maar het wringt. We doen er volgens mijn gasten beter aan om beslissingen over werk en medewerkers te nemen op basis skills in plaats van jobs. Navigating the end of jobs luidt volgens hen een nieuw tijdperk in, dat van de skills based organization.
- Wat zijn de belangrijkste drivers van deze evolutie?
- Wat houdt dat dan concreet in, een skills based organization?
- En hoe begin je daaraan?
Dat ontdek je in deze aflevering van Brainpickings!
The leadership development paradox
Goed presterende leiders voegen ongelooflijk veel toe aan het bedrijfsresultaat en ze inspireren mensen om samen succesvol te zijn. Het goede nieuws is dat leiderschap ontwikkelbaar is en dat de meeste organisaties daar ook steeds meer belang, tijd en budget in investeren. Het slechte nieuws is dat de toegenomen aandacht en budgetten voor leiderschapsontwikkeling een heel lage of soms zelfs geen return on investment opleveren.
Er bestaat met andere woorden een groot performance probleem binnen leiderschapsontwikkeling en dat is de insteek van deze podcast met Wout Van Impe, country manager bij Mercuri Urval België en Nicolas Alaerts, verantwoordelijk voor global leadership development bij Mercuri Urval België.
- Hoe word je een goede leider?
- Wat zegt de wetenschap over effectief leadership development?
- Wat zijn de succesfactoren en hoe meet je de effectiviteit ervan?
Enkele take aways:
- Leiderschap kan je leren.
- Niet persoonlijkheid, maar context is bepalend voor effectief leiderschap.
- Je moet vooral een goed leider proberen te zijn, leiderschap is nooit af.
- Managers moeten de ruimte en de tijd krijgen om zichzelf te ontwikkelen
- Leiderschap begint met nieuwsgierigheid en zelfinzicht
- Kijk met voldoende afstand naar je eigen rol: het belang van onthechtheid
Over briljante eikels en niet competente teddyberen; over the leadership development paradox, leadership identity en leadership capabilities; over de wellbeing-fetish en over onthechtheid.
Futureproof rekruteren
Op een krappe arbeidsmarkt is iedereen op zoek naar het juiste talent. En we willen er alles aan doen om dat talent ook te laten floreren. Futureproof rekrutering is het codewoord. Retentie het resultaat.
Maar wat houdt dat concreet in: futureproof rekrutering? Hoe doe je dat?
Daarover gaat Lesley in gesprek met Marjan Decat (Fusion Executive). Functionele fit is belangrijk, maar niet voldoende, zegt ze. De context waarin de kandidaat terechtkomt, de cultuur, waar het bedrijf naartoe wil, bepalen mee het succes van een aanwerving.
Maar ook de talenten en de passie van de kandidaat én de mate waarin die juist ingezet worden, dragen hiertoe bij. En daar weet Marc De Bisschop (TaPas) alles over.
Veel kijk – en luisterplezier!
HR goes Japan
Japan, het land van paradoxen: traditie versus innovatie, weinig spontaan sociaal contact in het openbaar en toch het collectief belang dat primeert. Ilse Janssens, HR coördinator van de Emmausgroep keek met verwondering naar een land dat voor velen nog een groot mysterie is. De insteek van haar trip was om zich te laten inspireren over de toekomst van healthcare maar in deze podcast hebben we het natuurlijk vooral over HR.
In Japan is elke medewerker een manager, de klant en de kwaliteit van het product staan voorop, altijd en overal. In de familiebedrijven dragen medewerkers een uniform, zelfs de CEO, en als er buitenlandse gasten komen, zorgt de CEO mee voor de koffie.
- Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit in Japan?
- Hoe krijgt leiderschap daar vorm?
- Hoe dragen Japanse bedrijven zorg voor hun medewerkers?
- Hoe zit het met gelijkwaardigheid tussen man en vrouw?
- En kunnen we iets leren over hun pensioenbeleid?
Dat ontdek je in deze aflevering van Brainpickings
Slimmer werken met ChatGPT
Geen enkele software groeide ooit zo snel als ChatGPT, de intelligente chatbot van OpenAI. Het iPhone-moment voor artificiële intelligentie, zo klinkt het. Spectaculair!
- Hoe gaat deze taalsoftware de wereld van werk veranderen, versnellen, verlichten, vereenvoudigen?
- Wat betekent dat voor jouw job als HR professional?
- En hoe ga je daar slim mee aan de slag?
Een podcast over slimmer werken met ChatGPT dus. En daarvoor hebben we twee mensen uitgenodigd die daar bijzonder veel over weten: Elke De Wit en Mathias Vermeulen. Mathias heeft 10 jaar geleden Winston Wolf opgericht vanuit zijn ambitie om de combinatie van leren en technologie een extra boost te geven en Elke is Senior Product Portfoliomanager at NCOI Learning.
Over prompt engineering en de kunst van goede vragen stellen, en over Arnold Schwarzenegger 🙂
Geen enkele aflevering missen?
🎧 Volg #ZigZagHR Brainpickings op spotify
🔔 Abonneer je op ons youtube kanaal