WorkOut Poverty effent weg naar duurzame en inclusieve tewerkstelling

Volgens de laatste gegevens van Statbel lopen meer dan 2,1 miljoen Belgen het risico op armoede of sociale uitsluiting. 5% van de bevolking met een job leeft ofwel onder de armoedegrens of flirt ermee. Er zijn nog nooit zoveel mensen aan het werk geweest, maar tegelijkertijd is het aantal werkenden met een laag inkomen sterk gestegen. Daarom lanceerde WorkOut Poverty in Utopia Aalst een corporate community om samen met bedrijven de weg te effenen naar duurzame tewerkstelling.

Ervaringsdeskundigen Cindy en Maria brachten er hun ervaringen in de zoektocht naar werk. Keynotespreker Elke Jeurissen had het over inclusief leiderschap met als titel “Jij bent niet de norm”. Tot slot getuigde Colruyt Group over hun samenwerking met het Netwerk tegen Armoede rond inclusie op hun werkvloer.

Mensen in armoede willen werken maar ondervinden heel wat drempels naar werk

“…omdat we geen diploma hebben, geen auto, sommige vaardigheden missen, niet het juiste uiterlijk hebben … we moeten vaak opboksen tegen vooroordelen van zowel de werkgever als collega’s. Je wordt moedeloos als je steeds faalt en op den duur geloof je niet meer in je kansen. Nochtans, een goede job is zoveel meer dan geld verdienen. Je hoort er eindelijk bij. Je hebt een plaats in de samenleving en je voelt je waardevol.” (ervaringsdeskundige van Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen Aalst)

WorkOut Poverty, dé corporate community die er werk van maakt, wil samen met bedrijven de weg effenen naar duurzame tewerkstelling. We gaan voor een arbeidsmarkt waar iedereen zijn plaats vindt en kan blijven groeien. De vereiste expertise halen we uit partnerschappen met bedrijven en mensen met ervaring in armoede en sociale uitsluiting. De gezamenlijke inspanningen op het personeelsbeleid versterken werknemers én werkgevers. Dat maakt ons uniek.

Corporate community manager Anja Vermandere:

“De vraag is niet of er werknemers met risico op armoede zijn op de werkvloer, maar hoe het met hen gaat en hoe ze hun job volhouden. WorkOut Poverty buigt zich over vragen als: Hoe kan je als werkgever signalen opvangen? Hoe kan je deze werknemers gemotiveerd aan boord houden, in alle vertrouwen en zonder te stigmatiseren? Hoe zorg je via een armoedebewust HR-beleid dat een job een hefboom uit armoede kan zijn?”

Drie manieren om als bedrijf deel uit te maken van WorkOut Poverty

  1. Start jouw work-out en volg een begeleidingstraject
    Je ziet of vermoedt signalen van werknemers met een armoedeproblematiek op de werkvloer. Je wil deze mensen graag aan boord houden. Je wil een armoedebewust HR-beleid voeren.
  2. Start jouw work-out als donateur
    Als werkgever draag je Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel. Je wil structurele oplossingen rond duurzame tewerkstelling financieel ondersteunen.
  3. Start jouw work-out via een alliantie
    Als (werkgevers)organisatie ben je zelf actief rond diversiteit en inclusie.
    Laat ons kijken hoe we kunnen samenwerken.

“Ik ben bijzonder dankbaar dat ik op het juiste moment de juiste personen leerde kennen die samen met mij op weg wilden gaan. Ik kon de kans grijpen om met deze mensen samen op zoek te gaan naar mijn plaatsje in de wereld. De weg was zeker niet leuk, maar heeft me wel gebracht waar ik nu sta. En daar ben ik fier op.” (ervaringsdeskundige Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen Aalst)

Meer info

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER